29 Май 2020петък00:41 ч.

Димитър Радев

Ще има мораториум върху кредитите

Властта взема нов заем, иска актуализация на бюджета

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 1156

Очаква се временният мораториум върху плащането на вноски по кредитите на гражданите и фирмите да бъде обявен утре, стана ясно от думите на управителя на Българската народна банка Димитър Радев. С него гражданите и фирмите ще могат да не плащат вноските си по кредитите за определен период, без да има последствия за тях. Това не означава опрощаване на вноски.

Междувременно стана ясно, че властта ще предложи на Народното събрание за одобрение актуализация на бюджета за тази година. Причината е готовността на управляващите да вземат нов заем, който щял да им бъде необходим за финасовото обезпечаване на мярката 60/40, която щяла да глътне най-малко 1,5 млрд. лв. За целта ще бъде увеличен лимитът на дълга в бюджета.

Нашите власти очакват решение на Европейския банков орган как трябва да се третират кредитите по време на мораториума. Те няма да се считат автоматично за необслужвани, а ще се разглежда индивидуалната ситуация на кредитополучателя. "Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с индивидуален подход към техните клиенти те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", каза Радев.

Сроковете, които си бяхме поставили за реализирането на първата стъпка от влизането ни в еврозоната - присъединяването към европейския банков съюз и европейския валутно-обменен механизъм (ERM-2), вече не са реалистични, обяви Радев. "Това не означава, че работата по тази тема трябва да спре. Ако ние продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците, защото това е политическо решение, и институциите, включително БНБ, продължат да действат независимо от много трудната и сложна среда, в която се намираме, едно отлагане на влизането ни в ERM-2 през 2021 г. няма да бъде фатално", коментира управителят на БНБ. Според него страната е направила грешка в последната криза, когато политиците са решили да изчакат с тази стъпка. "Не трябва да повтаряме тази грешка още един път, тъй като цената както за хората, така и за бизнеса този път ще бъде значително по-висока", каза Радев.

Кризата, причинена от коронавируса, поставя България пред поредно отлагане на влизането в т. нар. чакалня на еврозоната. Последното дойде от самото правителство, което в края на февруари поиска отлагане с три месеца. По план България трябваше да стане част от банковия механизъм на ЕС и ERM-2 в края на април 2020 г., като финансовият министър Владислав Горанов на няколко пъти миналата година заяви, че това ще се случи за неговия рожден ден на 30 април. След това обаче, без да се даде ясно обяснение, правителството обяви, че ще отложи присъединяването с три месеца - юли 2020 г.

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ