13 Април 2021вторник12:46 ч.

Ще има сръбски избори в Косово

Белград отваря 90 секции за парламентарния и президентския вот

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 2

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) потвърди, че е постигнато споразумение за провеждането на сръбските парламентарни и президентски избори в Косово.
Според ръководителя на ОССЕ Имон Гилмор много е важно изборите да се проведят съгласно постигнатото споразумение и цялостното зачитане на ролята на ОССЕ. "Ако това нещо не бъде спазено, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще се оттегли", подчерта Гилмор.
Генералният секретар на организацията Ламберто Заниер потвърди, че неговите служители вече са започнали подготовката около организирането на изборите, за да може гласоподавателите да упражнят свободно правото си на вот. "Призовавам всички да се въздържат от провокации и изборният процес да мине спокойно", допълни Заниер.
На територията на Косово ще бъдат открити 90 избирателни секции. В тях на 6 май ще гласуват етническите сърби, съобщиха от Републиканската избирателна комисия (РИК) в Белград.
Избирателните бюра ще бъдат отворени в 28 населени места. Секретарят на РИК Велко Одалович съобщи, че откриването на избирателните секции е било съгласувано с представителите на ОССЕ. Одалович припомни, че на предишните избори през 2007 година в Косово е имало 287 избирателни бюра. Този път обаче много от тях са обединени с цел в нито едно от тях да няма по-малко от 100 избиратели и не повече от 2500 гласоподаватели.
Сръбските служби за сигурност, както и техни колеги от чужбина имат информации, че се подготвят акции за възпрепятстване на сръбските избори. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Сърбия и кандидат за президент от Социалистическата партия Ивица Дачич, цитиран от сръбския вестник "Блиц". Според него се планират нападения на избирателните секции, отнемане на избирателния материал и арестуване на хората, които участват в изборите.
Във връзка с вота НАТО започна разполагането в Косово на повече от 700 войници от германо-австрийските оперативни резервни войски по искане на командващия КФОР Ерхард Дрюс. Прищина обеща да спре провеждането на местни избори, но в същото време стана ясно, че ще позволи изборите за сръбски парламент и за президент да се организират от мисията на ОССЕ в Косово поради правото на двойно гражданство.
В средата на април Белград съобщи, че Сърбия няма да организира местни избори на 6 май в общините, населени със сръбско мнозинство в Косово, заедно с общите избори в Сърбия. Причината, която сръбските власти цитираха, бе, че  мисията на ООН отказва да ги подпомогне.
"Получихме отрицателен отговор от страна на мисията на ООН (ЮНМИК) за организиране на местни избори и Сърбия няма да ги организира", заяви по-рнао сръбският министър за Косово Горан Богданович. През март Белград официално поиска от ЮНМИК да помогне в организирането на тези избори, но мисията отговори, че предвид обстоятелствата няма да е в състояние да го направи, добави министърът.
На 6 май в Сърбия ще се проведат парламентарни и президентски избори. Косово обяви независимост на 17 февруари 2008 година.
 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ