04 Юни 2020четвъртък08:47 ч.

Ще искаме спиране на евронаказанието за вредни емисии

/ брой: 188

автор:Веселка Венкова

visibility 1983

Очаква се през 2013 г. пределните норми за емисии от прах и серен диоксид, създавани от големите горивни инсталации, да бъдат спазени, съобщи вчера след заседанието на МС екоминистърът Искра Михайлова. На базата на тези показатели България ще иска спиране на наказателната процедура, започната от ЕК. Глобите в такива съдебни процедури в ЕС са много сериозни и се измерват с десетки милиони евро, каза министърът на екологията.
Търсят се възможности да бъде спазен допустимият максимум на емитиране за азотните оксиди от тези инсталации. Това може да стане само с ползване на енергия от ВЕИ източници и намаляване на работата на ТЕЦ-овете, каза Михайлова.
Министерският съвет прие вчера доклад, изработен от МОСВ и Министерството на икономиката и енергетиката, за намаляване на емисиите на вредни вещества, създавани от големи горивни инсталации. При присъединяването към ЕС България се е съгласила да спазва определени тавани от тези емисии. Те се отнасят за два периода от 2008-2011 година и след 2012 г. Следят се емисиите от серен диоксид, азотни оксиди и на прах. За първия период България трайно надхвърля тези допустими максимални нива, въпреки тенденцията за намаляване, посочи Искра Михайлова.
Експерти на двете ведомства са имали редица срещи с представители на големите горивни инсталации за спазване на нормите. Причините за нарушенията са липсата на инвестиции в пречиствателни инсталации и в значително използване на ТЕЦ-овете спрямо предходни периоди, каза Михайлова. Представителите на тези мощности са се съгласили да приемат мерки спрямо емисиите на серен диоксид и на азотните оксиди, а за праховите частици нормата ще бъде спазена. Целта на мерките, които те ще предприемат, е да не се стига да крайни действия, като затваряне на централи, допълни тя. Проблемът със серен диоксид може да се подобри с повишаване нивото на сероочистката и ползване на въглища с по-малко съдържание на сяра. С използването на модерна технология ще се постигне намаляване на азотните оксиди, посочи Михайлова.
 

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 0

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 320

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 225

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ