23 Октомври 2019сряда04:38 ч.

Ще искаме спиране на евронаказанието за вредни емисии

/ брой: 188

автор:Веселка Венкова

visibility 1846

Очаква се през 2013 г. пределните норми за емисии от прах и серен диоксид, създавани от големите горивни инсталации, да бъдат спазени, съобщи вчера след заседанието на МС екоминистърът Искра Михайлова. На базата на тези показатели България ще иска спиране на наказателната процедура, започната от ЕК. Глобите в такива съдебни процедури в ЕС са много сериозни и се измерват с десетки милиони евро, каза министърът на екологията.
Търсят се възможности да бъде спазен допустимият максимум на емитиране за азотните оксиди от тези инсталации. Това може да стане само с ползване на енергия от ВЕИ източници и намаляване на работата на ТЕЦ-овете, каза Михайлова.
Министерският съвет прие вчера доклад, изработен от МОСВ и Министерството на икономиката и енергетиката, за намаляване на емисиите на вредни вещества, създавани от големи горивни инсталации. При присъединяването към ЕС България се е съгласила да спазва определени тавани от тези емисии. Те се отнасят за два периода от 2008-2011 година и след 2012 г. Следят се емисиите от серен диоксид, азотни оксиди и на прах. За първия период България трайно надхвърля тези допустими максимални нива, въпреки тенденцията за намаляване, посочи Искра Михайлова.
Експерти на двете ведомства са имали редица срещи с представители на големите горивни инсталации за спазване на нормите. Причините за нарушенията са липсата на инвестиции в пречиствателни инсталации и в значително използване на ТЕЦ-овете спрямо предходни периоди, каза Михайлова. Представителите на тези мощности са се съгласили да приемат мерки спрямо емисиите на серен диоксид и на азотните оксиди, а за праховите частици нормата ще бъде спазена. Целта на мерките, които те ще предприемат, е да не се стига да крайни действия, като затваряне на централи, допълни тя. Проблемът със серен диоксид може да се подобри с повишаване нивото на сероочистката и ползване на въглища с по-малко съдържание на сяра. С използването на модерна технология ще се постигне намаляване на азотните оксиди, посочи Михайлова.
 

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ