20 Октомври 2021сряда14:12 ч.

Крум Зарков представи искането на БСП председателят и зам.-председателите на НС да се освобождават с искането на по-малко народни представители

Ще препитват министрите на блиц контрол 3 пъти в месеца

/ брой: 148

автор:Дума

visibility 169

Блиц контролът на министрите в постоянните парламентарни комисии ще е всеки първи вторник, първа сряда или четвъртък на месеца, приеха депутатите от временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание. Всеки нов председател на НС вече ще може да си назначава свой главен секретар. Сега на тази длъжност се избира човек, спечелил конкурс. Той се назначава по Закона за държавния служител и може да бъде освободен само след като му изтече договорът.
Квесторите да следят за реда и в комисиите, гласуваха депутатите. Дали и на кои заседания ще присъстват те, ще решава председателят. На тази длъжност са назначени 7 души и ако те са на всяко заседание, администрацията би се увеличила драстично.
Беше отхвърлено предложението на БСП председателят на НС и заместниците му да могат да бъдат освобождавани от длъжност с гласовете на една парламентарна група или 1/10 от депутатите. При 1/3 или 1/5, както е сега, би се появила невъзможност в този парламент да се инициират дебати по темата, разясни Крум Зарков. Предложението на левицата беше подкрепено от ДПС, но отхвърлено от останалите политически сили.
Депутатите няма да си намаляват заплатите, но вече ще трябва да отчитат т.нар. пари в плик, които получават за представителни разходи. На заседанието беше прието постоянните комисии да са 21, като към тях ще има и различни подкомисии. Преди да бъдат внесени законопроектите за обсъждане на първо четене в съответната комисия, те ще трябва да са минали през публично обсъждане, организирано от ресорната комисия. В НС ще има нови комисии за контрол на службите за сигурност и прилагането на СРС и по въпросите на ЕС. Комисиите ще заседават от вторник до петък най-малко веднъж седмично, а понеделник остава за посещение на депутатите в регионите, от които са избрани.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ