25 Февруари 2021четвъртък04:56 ч.

Знание

Ще ремонтират 144 техникума със 166,5 млн. лв. европари

/ брой: 213

автор:Вили Гаврилова

visibility 1648

Общо 144 професионални училища в страната - към МОН и общините, ще бъдат ремонтирани, модернизирани и оборудвани със 166,5 млн. лв. от оперативната програма "Региони в растеж" за 2014-2020 г., съобщи вчера министърът на МРРБ Николай Нанков. МОН е изпълнител на проекти за 102 професионални гимназии, като вече е сключило 8 договора за 112.5 млн. лв., които обхващат 40 на сто от всичките т.нар. техникуми, главно по-големите, конкретизира министър Красимир Вълчев. С приоритет се ползват технически и аграрни професионални училища, както и тези в сектор "Строителство". За пръв път ще се направи цялостен ремонт, саниране, подмяна на инсталации, обновяване и строителство на общежития, оборудване на работилници, лаборатории, кабинети и пр., уточни Вълчев. За 80 професионални гимназии например ще бъде закупено оборудване и обзавеждане общо за 8 млн. лв. Договорите вероятно ще се сключат в първата половина на 2018 г., а ремонтите ще се правят през идното лято.
На въпрос на ДУМА кое налага парите да се получават в МОН и ръководители на проектите да са служители в министерството, а не пряко гимназиите, министърът отговори, че още през 2014 г. е преценено, че при толкова много проекти и процедури МОН ще осигури по-ефективно изпълнението и контрола, и потенциалният риск (!) ще е по-малък. Вълчев не каза кои са служителите в МОН, които оглавяват проектите за милиони, но посочи, че били от дирекцията "Държавна собственост и обществени поръчки". Той не уточни също как може да се смята, че МОН е изпълнило предписанието на ЕК, че функциите на управляване на проектите и на получаване на парите са разделени, след като новата агенция, която от утре - 1 ноември, ще управлява оперативната програма за наука и образование (ОПНОИР), е подчинена пак на министъра. Вълчев се надява, че новият механизъм ще бъде одобрен от ЕК. В министерството обаче са намислили да обособят отделно звено вътре или извън него, което да отговаря за изпълнението на проектите. Причината била, че за някои проекти се пишат по 40 000 документа месечно и служителите не успяват да съвместяват всичките си функции.    
 Красимир Вълчев призна, че ще има намаление на европарите по някои проекти, в които ЕК констатира нарушения в края на 2016 г., но не уточни на какви суми ще бъдат разходите, които Брюксел няма да изплати, т.е. те ще останат за сметка на държавния бюджет на България.
При масираната акция тази есен за издирване и записване на ученици, които не ходят на училище, са били записани 17 000 деца, които миналата година не са фигурирали в списъците. Има и незаписани ученици, повечето от които са заминали зад граница с родителите си или живеят на адрес, на който не са регистрирани. На въпрос на ДУМА колко ученици, завършили успешно VІІ клас, не са се записали в VІІІ, министърът призна, че има такива отпаднали ученици заради това, че според новия училищен закон, сътворен от ГЕРБ, основното образование завършва вече в VІІ, не в VІІІ клас, както бе досега. Той обаче смята, че те са по-малко от тези, които досега са отпадали след завършването на етапа прогимназия в VІІІ клас. Точна бройка не бе съобщена, данните още се уточняват, макар че вече сме месец и половина след началото на учебната година.
  Финансирането и на предучилищното образование вече ще се изчислява по три параметъра - разходи за педагогически и непедагогически персонал, веществена издръжка и образователен процес.  Родителите ще плащат за храната на децата в забавачките, което не е точно такса, смята министърът. Според него трябва да бъде стимулирано изграждането на обединени училища до Х клас в малките общини. Ако досега в големите общини не достигаха детски градини и се строяха такива, предстои вниманието да се насочи към повече училищни сгради заради идеята да се премахне двусменният режим на обучение. По данни на МОН в момента децата в 298 училища учат на две смени. При някои с намаляването на приема ще се улесни преминаването към една смяна, други може да бъдат преместени. В София има 4 квартала без нито едно училище, а в "Лозенец" школските сгради са строени за по-малко деца от сегашните и това също води до двусменен режим на обучение.     
 

 

Не броят пулмолозите за „първа линия”

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 39

ГЕРБ готви нов подарък за концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 39

Радев даде надглавния прокурор на КС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 39

Властта пришпорва закон за психолозите

автор:Аида Паникян

visibility 122

/ брой: 39

Зачестяват сигналите за натиск от събирачи на дългове

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Ипотечните кредити нараснаха с 11,4%

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 39

КЕВР не очаква промяна в цените на парното, топлата вода и тока

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 39

Колите "втора ръка" ще поскъпват

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 39

Пет държави от ЕС алармират за недостиг на ваксини

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

В Северна Македония ще броят и българите

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Екшефът на македонските спецслужби се предаде

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 39

Разширяването на ЕС ще е стъпка по стъпка

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

Дори Цанков и Филов коленичат пред руските воини

автор:Христо Георгиев

visibility 181

/ брой: 39

Хуморът не е от вчера

автор:Лозан Такев

visibility 132

/ брой: 39

Ще измести ли Кристо музея "Дом на хумора и сатирата"

автор:Альона Нейкова

visibility 96

/ брой: 39

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 39

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ