25 Октомври 2020неделя13:39 ч.

Ще си счупим и последния калашник

/ брой: 38

автор:Васил Попов

visibility 1531

Съвсем наскоро под заглавие "Истината лъсна" ДУМА потвърди множеството свои разкрития, че всичко, което се случва с българската отбранителна система и с армията, се диктува отвън и по-конкретно от САЩ. Сега има ново потвърждение, че това не е само идея, а това е процес, който продължава, и не се знае дали някога ще свърши. Така от вчерашната преса научаваме, че американците благосклонно предлагат да разчистят терена на гръмналите военни складове в с. Челопечене, срещу което обаче ние трябва да си унищожим зенитно-ракетните комплекси "Стрела-2М".
Необходимо е да поясним за нашите читатели, че Българската армия разполага с 500 такива зенитно-ракетни комплекса (ЗРК). Всеки от тях струва 50 хил. долара. Значи ние трябва да унищожим много сериозно отбранително оръжие за 25 млн. долара. А разчистването на един гръмнал склад дали струва и една десета от тази сума? Всъщност такива изчисления не са правени. "Стрела"-та е противовъздушна ракета, с която може да бъде свален всеки самолет, вертолет и друго въздухоплавателно средство на височина до 4 км. Сами си представете и повярвайте, че с тези комплекси, които представляват една тръба с ракета, изстрелвана от рамото на един човек, може надеждно да се защити българското въздушно пространство. Защо това да е нужно на България, след като не е нужно на Вашингтон?
Ако се върнем съвсем малко назад във времето, ще видим, че бяхме принудени да нарежем нашите ракети СС-23. Мотивите бяха да не застрашаваме никого с това мощно оръжие, чието предназначение е единствено да възпира агресия. Тоест премахнахме оръжие, с което можехме да спрем настъпление срещу нашата страна. После премахнахме и голяма част от всичките ни въоръжени сили, с които би трябвало да браним териториалната ни цялост. Неотдавна се появиха настоявания да си закрием Военновъздушните сили, защото нашето въздушно пространство щяло да бъде защитено от турските и румънските такива. Възниква един много важен въпрос. Защо американците не "заповядат" на Турция, Гърция и Румъния да си премахнат всичките тези сили и оръжия, каквито ние безропотно премахваме?
Най-новата история показва, че колкото и да има колективни системи за сигурност, толкова може да възникват конфликти вътре в самите тях, които да бъдат трудно управляеми. Например Кипърският проблем и до днес не е решен. Турция и Гърция няколко пъти се сблъскаха за една скала, наречена остров, по въпроса чие знаме да се развява на камъка. Подобни примери много. България не е гарантирана с нищо срещу възможни конфликти. Колко региони в България имат преобладаващо население с турско самосъзнание? Колко му е около една джамия да се случи конфликт и един танков батальон от армията на Турция да влезе през границата "да оправи нещата". При такова нарушение на нашата териториална цялост Българската армия няма с какво да реагира. Подобно ще бъде и при нарушаване на въздушното ни пространство, като премахнем ЗРК "Стрела-2М". Нека припомним, че тези комплекси ние ги произвеждахме в Сопот, продавахме ги на света за много пари. Те и днес имат пазар. А ние трябва да си ги смачкаме.
Що се отнася до гръмналия склад в Челопечене, в Българската армия и в несъществуващите вече Гранични войски има достатъчно специалисти сапьори, които биха могли да разчистят терена. Дори ако трябва да бъдат мобилизирани и да им се плати добре, като при всички случаи разходите ще бъдат десетки пъти по-малко от това, което искат американците.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ