01 Април 2020сряда18:08 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Ще ядем по-скъп хляб от Нова година

Според производителите реалната цена на насъщния достига до 2 лв. за килограм

/ брой: 290

автор:Мая Йовановска

visibility 1163

От хлебарския бранш прогнозираха вчера, че се очаква след празниците цената на насъщния да се повиши. Първоначално за рязко поскъпване на хляба алармира вчера Иво Бонев от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Пред ДУМА шефът на Aсоциацията на хлебопроизводителите "Хляб за България" Георги Попов също потвърди, че след Нова година насъщният ще го ядем на по-висока цена. По неговите думи в момента масовият хляб е между 1,30-1,40 лв. за килограм. Това обаче е цената на производителите, но реалната е 1,60-1,70 лв. Причина за очакваното поскъпване е голямото повишаване на цената на брашното през последния месец, която от 620 лв. за тон е нараснала до 730 лв., а и повече. Така че след последното поскъпване на хляба от септември, след празниците ще има ново. До какви ценови размери обаче ще стигне цената в търговските обекти, Попов не се нае да прогнозира, защото по неговите думи има и други фактори, които влияят върху нея - сивият сектор и големите търговски вериги.
Според Иво Бонев обаче в момента реалната цена на хляба е още по-висока - около 2 лева за килограм. Той прогнозира още, че поскъпване се очаква и за сладкарските изделия. Основната причина за поскъпването и според него е, че цените на суровините растат. Тази година стойността на брашното се е повишила два пъти в сравнение с 2009 г., нагоре вървят и цените на маргарините, олиото, маята и захарта. По думите му единствено огромната конкуренция на пазара принуждава производителите да продават на по-ниски стойности. И според Бонев сериозен фактор за занижените цени е и политиката на големите търговски вериги, които пресират производителите. Във Варна около 50 на сто от бранша работи в сивия сектор, каза Бонев. Според шефа на другата браншова организация Георги Попов сивият сектор в бранша е още по-голям - на 60 на сто. По думите на Бонев това може да се промени, ако през 2011 г. Агенцията по безопасността на храните започне да работи и да изпълнява задачите си безкомпромисно.
 

КЕВР утвърди цената на газа: по-ниска с 42%

автор:Дума

visibility 6

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 62

Поуките от 100 години социалистическо строителство

visibility 535

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 1288

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 213

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ