14 Юли 2020вторник15:17 ч.

"Щраусиана" открива Коледния музикален фестивал във Варна

/ брой: 277

автор:Дума

visibility 755

С искрящо настроение и красива музика встъпва в артистичните си права XI коледен музикален фестивал - Варна 2010, от днес до 23 декември, научи ДУМА от Виолета Тончева. Фестивалът се организира със съдействието на община Варна.
XI коледен музикален фестивал на сцената на Държавна опера Варна представя 11 фестивални събития - "Щраусиана", "Царицата на чардаша" и "Сватбата на Фигаро", "Бохеми", "Селска чест" и "Палячо", "Риголето", "Мама миа" и "Коледна песен", Оперетна гала и шедьоври на музикалната класика в Рождественския концерт.
Музиката на Йохан Щраус очертава фестивалната рамка от балетната постановка "Щраусиана" до Рождественския концерт на 23 декември, в който заедно с творби от великия австрийски композитор ще звучат и произведения на Дворжак, Брамс и Чайковски.
Балетна вечер с музиката на Щраус и Шопен започва днес от 18 ч. Завесата се вдига за "Щраусиана", за да пренесе аудиторията във Виена, която живее с празничния ритъм на валса. Изпълнен с възвишени и нежни чувства, одухотворен и витален, фриволен и водевилен, виенският валс отразява не само отделни картини от бита, а психологията на цяла епоха. От първата балетна постановка "Щраусиана", създадена във Виенската опера след смъртта на композитора, неговата музика, изключително подходяща за балетни спектакли, не престава да бъде обект на интерпретации. Във Варна първата подобна постановка от 1966 г. на Галина и Стефан Йорданови не слиза от афиша в продължение на няколко творчески сезона.
Балетната вечер продължава с "Триада" на хореограф-постановчика Константин Илиев, поставен върху първа част от Концерт за пиано 1 в до минор на Фредерик Шопен, чиято 200-годишнина се отбелязва тази година. Освен балетната трупа на операта с художествена ръководителка Екатерина Чешмеджиева, участват и ученици от балетните паралелки на НУИ "Добри Христов". В оформлението на сценичното пространство, костюмите и аксесоарите спектакълът е консултиран от художничката Лора Маринова. Актьорът Пламен Георгиев изпълнява дикторския текст от поетични философски миниатюри на Димитър Калев.
В програмата на XI коледен музикален фестивал - Варна 2010, специално е подбрана операта "Бохеми" от Джакомо Пучини - на 3 декември. Създадена по литературния сюжет "Сцени от живота на бохемите" на френския писател Анри Мюрже, превърнала се в едно от най-играните оперни заглавия в света, "Бохеми" е поставена за пръв път във Варна през 1949 г., следват още няколко трактовки (1960, 1979, 1990). Сегашната интерпретация принадлежи на режисьора Кузман Попов и художничката Мария Диманова. Солистите на "Бохеми" са млади и талантливи, какъвто е замисълът на композитора. В мъжките роли се представят Петър Костов (Рудолф), Свилен Николов (Марсел), Пламен Димитров (Шонар) и Евгений Станимиров (Колин), образите на Мими и Мюзета пресъздават съответно Линка Стоянова и Даниела Димова. Останалите персонажи изграждат Росен Рангелов, Михаил Матеев, Христо Ганевски, Валентин Грандев, Емил Симидов и др., с хора и оркестъра на Варненската държавна опера с диригент Борислав Иванов.
Като скъп гост на спектакъла е поканен известният художник Ангел Атанасов - сценограф във Варненската опера повече от 30 години, удостоен със златен орден "Кирил и Методий", награда "Варна" за сценографията на "Трубадур", Сребърен почетен знак "Варна" за цялостно творчество и други отличия. Точно на 3 декември Ангел Атанасов навършва достолепните 90 години.
Билетите са по 8, 10, 15, 20, 30 лв., за ученици и пенсионери - 5 лв. Пакет Фамилия за четирима е общо 20 лв. За детски спектакли - 4 лв., съобщават от Варненската опера.
 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 317

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2218

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ