04 Юни 2020четвъртък08:30 ч.

На фокус

Емоционална експлоатация

Щрихи към един български патент

/ брой: 203

автор:Ева Костова

visibility 1275

Попитали радио Ереван що е то емоционална експлоатация. Идете в България и ще разберете за дни какво е това, отговорило радиото. Не ни е достатъчно, че вече 30 години седим като върху буре с барут, ами гадостите ни заливат всеки ден. "Предизвикателства", както галено ги наричат някои политици. Щото "проблеми" звучи лошо. Примери много. 

...Дойде птичият грип, под чиято угроза всички преживяхме катаклизъм, и без кокошки в задния двор. Огромни загуби и поражения бяха нанесени от тази напаст на българското стопанство и в частност на родните производители на патки, които се оказаха най-потърпевши от епидемията. Вълната от тази болест премина през страната в края на декември 2017 г. и началото на януари 2018-а. Щетите обаче остават и са големи. България е в топ 3 на световните производители на патешко месо, нарежда се веднага след Франция, твърдят познавачи. В страната ни обаче заради масовото разпространение на заразата бяха засегнати десетки патешки стопанства и умъртвени стотици хиляди птици. 

...Дойде лудата крава. Не, не става дума за кравата, която мина границата и чийто живот ЕС милостиво пощади. Кравата се върна все пак, за да умре на родна земя. Става дума за времето, когато ни побъркаха с едно преживяване, маскирано като грижа за малкия и дребен добитък. Дни наред показваха разплаканата за стадото си баба Дора, която за нищо на света не искаше да заколи козичките си. Този екзистенциален избор не подмина повечето малки стада, които отидоха марцина под ножа. Не знаем как го преживяха стопаните на тези живинки, но ние съпреживяхме и тяхната болка.

...Дойде друга страшна диагноза - африканска чума. Този път го отнесоха свинете, на път сме да им  кажем сбогом. За по-малко от месец от началото на това заболяване то вече се разпространи в регионите, където се отглеждат промишлено 90% от прасетата в България. За броени дни болестта, за която няма ваксина, лечение и застраховка, успя да стигне до два от най-големите свинекомплекса, с което буквално изтри индустриално отглежданите животни у нас. В комбинация с повишените цени на международните пазари. Статистиката не ни беше спестена, както и лютите битки между институциите. Не бяха ни спестени и натурални кадри от избитите прасета. Загубите от африканската чума не са окончателни, но може да надминат 2 млрд. лева! 

Протестите не спираха всеки ден, но "грижата" за спиране на епидемията взе жертви и от стопаните, които и физически, и емоционално изживяват все още щетите и очакваните обезщетения. В резултат - свиневъдство у нас няма и скоро няма да има. Няма опасност да подбиваме пазара на онези, които се чудят къде и на кого да продадат залежалата си  продуция зад граница. Месо, което в повечето случаи е далеч от онова свинско, с което сме свикнали. Но млъкни, сърце! 

...Научихме и как врачани открили червеи във водата от дворните чешми. Местните хора се притесняват от качеството на водата и не знаят годна ли е за пиене. Веднага долетя отговорът: зараза няма. Директорът на инспекцията, докторка, обясни, че това било т.нар. конски косъм - паразити, които виреят основно в чисти води. Ерго, водата е чиста! Животинките били безвредни за човека, ама не било редно да изтичат от водопреносната мрежа... Ти да видиш! 

Между тези преживявания са надигнаха нови - спрял ли е радиото шефът му, защо и кой го е спрял, кой е вдигнал телефона за тет-а-тет разговори с директора и т.н. Вълнения в радиото, вълнения вън от него, дали за пари или за диктатура става дума - кой да ти каже. Като при Гешевиадата - единия ден едни протестират срещу него, на другия ден други протестират в негова защита, иди разбери кой крив, кой прав - както впрочем си е изобщо в нашето правосъдие. А през това време Евростат отчита, че пак сме начело по бедност и риск от пълно социално сриване, първи сме и по темпове на износа на население в чужбина. Но иначе ще си имаме главен прокурор като слънце, та ще има малко радост за "огрените" от слънцето хора. Ще видим, като се върне от Америка... 

Междувременно изборите вече са тук, властници бързат да заровят стари изкопи, подменят пейчици в София и в други градове, обещават бъдеще невиждано. За да влезе после всичко в старото си русло и отново да ни завърти в емоционална експлоатация за пример. Това е по-широко понятие от трудова експлоатция. 

Обаче птичият грип пак се завръщал, ужас! 

Разпадането на ГЕРБ продължава

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 104

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 318

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ