03 Юли 2020петък22:07 ч.

Сигнализират МОТ и ЕК за узаконена ангария у нас

Предвижда се "социално" заплащане 3-4 пъти по-ниско от минималното за страната, алармират организации

/ брой: 98

автор:Дума

visibility 504

Четири организации са изпратили отворени писма до Международната организация на труда (МОТ) и ЕК относно промени в трудовото и социалното законодателство, които възобновяват у нас отдавна забранени и забравени в цивилизованите държави робовладелски практики. С аргумент, че селското стопанство в България е подложено на риск да не бъде събрана реколтата, на 14 май с извънредни законови промени Народното събрание вмени задължение на хората, които получават месечни социални помощи, да полагат труд в частни стопанства, пишат сдруженията "Солидарна България", "Колектив за обществени интервенции", фондация "Документални" и Колектив"Диверсия". За целта сектор "Растениевъдство" е включен в дефиницията за обществено-полезен труд. Организациите припомнят, че досега подпомаганите в трудоспособна възраст имаха задължение на работят в обществена полза по 14 дни в месеца по 4 часа на ден или 56 часа месечно. Срещу този труд те получават между 49,50 лв. и 75 лв. социални помощи. Приравнено към часови ставки, сумата е между 0,88 лв. и 1,34 лв. За сравнение минималната часова заплата в България за 2020 г. е 3,66 лв. Според авторите на писмото тази социална помощ в България представлява експлоатация на труд срещу заплащане, 3-4 пъти по-ниско от минималното за страната. Те припомнят, че още през 1930 г. МОТ е въвела правила за принудителния или задължителния труд. България е ратифицирала Конвенцията и е поела ангажимент да премахне във възможно най-кратък срок използването му във всички форми.  

Четирите организации призовават МОТ да провери фактите и да се произнесе по допустимостта социално слаби хора да бъдат експлоатирани тежко за жълти стотинки. Очевидно е, че българските законотворци вече са загубили всякакъв усет за нормалност и цивилизованост, категорични са организациите. Те настояват ЕК да се запознае как властта у нас спазва препоръките й за разширяване на обхвата на социалното подпомагане и увеличаване на размера му. Поради тежките критерии за достъп до социална помощ, всяка година броят на получателите на месечна помощ намалява с 10-20%, алармират авторите на писмото.

Припомняме, че в промените заради извънредното положение е записано, че безработните, сами решили да работят в селското стопанство, няма да губят правото си на социални помощи. Лица в трудоспособна възраст, които получават месечна помощ и не са включени в програмите за заетост, ако решат, могат да сключат трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа до 14 дни месечно, но не повече от 120 дни годишно.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 459

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 436

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1040

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ