20 Февруари 2020четвъртък04:40 ч.

Позиция

Сигурни ли са дамите, осигуряващи нашата сигурност?

25% от работещите в МВР са жени, 4% са на оперативна работа

/ брой: 288

автор:Таня Йовева

visibility 1260

Фондация "Общество и сигурност" с директор  Радостина Якимова представи резултатите от изследване на равнопоставеността на половете в МВР. Това бе направено по проект, спечелен от  "Фонд за жените". На срещата присъстваха работещи в МВР и студенти от академията.
Да си полицай е призвание. Не всеки може да работи на терен, затова присъстващите предложиха да има пробен срок на желаещите да работят в тази форма, който да бъде 6 месеца, за да може всеки да провери себе си. Предпочитанието е мъже и жени да работят на терен по двойки. Изненадах се много, когато разбрах, че в академията постъпват младежи, които силно искат да бъдат полицаи. Кристиян Николов от Монтана сподели: "За втори път тази година кандидатствах в Академията на МВР, защото това бе моята мечта, и ме приеха. Миналата година отидох при приятели в Испания, но разбрах, че там не е моето място и отново се върнах в България. Нищо по-благородно няма от това да помогнеш на човек и да го спасиш. Ние, младите, също смятаме, че трябва да настъпят големи промени в МВР и те да бъдат позитивни. Промени трябва да има и в образованието ни и да се обърне по-голямо внимание на практиката редом с теорията, за да можем още отрано да навлезем в работата." 
В проучването са участвали 222-ма души. Едва 4% са жените, заемащи оперативни длъжности. Техният дял е най-висок в Столичната дирекция на вътрешните работи - 20%. В определени структури преобладават мъжете - 98%, и при подбор на персонал се предпочитат мъже. Притеснително е, че работещите в МВР застаряват и младите хора от 26 до 30 години са само 8%.
 Служителите на МВР осигуряват повече средства в семейството си от техния партньор в живота, показва проучването. Разбрах нещо много интересно - когато и двамата родители работят в МВР, има приемлив начин за отглеждането на децата им. Като са на работа, други колеги, които не са на смяна, вземат децата им и се грижат за тях. Създали са си т.нар. комуна.
Нетната заплата на служителя е между 650 и 1200 лв. Няма дискриминация по отношение на заплащането. То е еднакво за еднаквите позиции, които заемат и мъже, и жени.
Дирекция "Информационно-аналитична дейност" представя следните данни: 28 са дирекциите в МВР. Общият брой служители е 47 440. Жените са над 10 800 или 23% от общия брой. 165 са жените, работещи на терен, до 25 години. В Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" работят най-малък брой жени. Категорично се е потвърдила хипотезата за закрилническо отношение на мъжете към жените. На телефонната линия 112 работят представители от МВР, предимно жени, които умеят добре да слушат и да осмислят казаното от клиентите. Жени преобладават и в отдела на разследващите полицаи, защото работата е на нормиран работен ден и е предимно административна.
Дискриминация по пол, възраст и етнически признак има много малко, като преобладава тази по възраст. Не съществува различно заплащане и критерии за кариерно развитие за двата пола, но има разлика при мотивацията за постъпване на работа. Голяма част от жените идват на работа в МВР, защото това им дава сигурност - излизат по майчинство и знаят, че няма да бъдат съкратени, имат сигурен доход и работно място. За съжаление интервюираните споделят, че нямат кариерно развитие. Липсват конкурси за повишаване на нивата, а когато ги има, не са прозрачно провеждани. Интервюираните заявяват категорично, че израстването в длъжност не зависи от качествата и уменията на служителя, а от близостта с началника и политическото ръководство. Шестдесет процента от хората в МВР са с висше образование, което говори, че може да се помисли за издигане на кариерното развитие на служителите и за организирането на квалификационни курсове и обмяна на опит с развитите страни.
Напоследък много се говори за подобряване на условията на труд на работните места. Правила съм много интервюта с полицаи в различни градове на страната и знам, че тези хора, за да могат да работят, си носят от дома химикалки, хартия и пишещи машини, а помещенията, в които работят, са под всякаква критика. Слушам, че някои полицаи, прокурори, съдии не си вършат работата отговорно по убийства и други тежки престъпления. Това говори, че както всички негативни неща в страната, и тези се вършат, защото извършителите са сигурни, че няма кой да ги хване и накаже или пък това се прави само формално. Това много често зависи от условията за труда им, в които са поставени полицаите.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ