27 Май 2020сряда12:37 ч.

Симбиоза

/ брой: 93

автор:Альона Нейкова

visibility 1029

Свещеник от Детройт привлече вниманието на хора от цял свят, дори на онези, които нямат специално отношение към религията. Снимки на пастора, носещ маска, предпазен шлем и ръкавици, като същевременно пръска енориашите със светена вода от... воден пистолет, обиколиха социалните мрежи и информационните агенции. И освен че предизвикаха усмивки, провокираха към сериозни размисли и неизбежни сравнения.

Всички помним призивите на НОЩ българите да не възприемат Цветница и Великден като празници и да не влизат в храмовете. Трогателният апел към личната отговорност, която се вменява на всеки гражданин на милата ни република по време на извънредното положение (а и отвъд него), всъщност бе породен от безсилието на управляващите да убедят представители на родната църква в адекватността на предприеманите от властта мерки. И докато едни послушно си останахме вкъщи, други се редяха на опашки, за да получат причастие, поголовно давано на миряните с една лъжица.

И всичко това се случваше, след като стана ясно, че в съседна Румъния, както и в Израел, Германия, Великобритания, Китай, Грузия, Турция, Саудитска Арабия и в други части от ислямския и православния свят бе наложена тотална забрана да се влиза в храма, а много от тях бяха и затворени. Само министър-председателят ни Борисов не посмя да го стори, като удобно рече: "На Господа у работите не се меся..."

Заради коронавирусната пандемия дори папа Франциск извърши пасхалната служба в празната катедрала "Св. Петър" в Рим. Факт е, че много от богослуженията се предаваха по телевизията и се излъчваха на живо в интернет. И с това се доказа, че съвременните технологии и прогресът наистина може да са от полза и за духовниците, и за народа. Да не забравяме обаче, че вярата в Господ помага там, където не достига упованието в човешкия ум. Но не е ли време да признаем, че симбиозата между тях е възможна?

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 95

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 195

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 265

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ