22 Февруари 2020събота22:35 ч.

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

Родители се оплакаха от акция в училищата в защита на идеята за 4-годишна задължителна предучилищна подготовка

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 886

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева изнудва директори на училища и детски градини да правят задължителни подписки и да легитимират необходимостта от задължителна градина от 4-годишна възраст, сигнализираха родители до медиите. Те цитират писмо на Такева, в което се казва, че всички директори трябва да организират подписката сред учителите и персонала на подопечните им учебни заведения и да я представят в оригинал на синдиката до 24 януари. В писмото се посочва изрично, че подписката е подкрепена от МОН и за това са уведомени регионалните управления по образование. Към писмото е приложена подписката заедно с указанията за попълване, както и аргументи, които родителите определиха като "нелепи". 

Родителите са възмутени и от задължителния характер на инициативата. Майките питат дали е допустимо Такева да се занимава с писма с ултимативно съдържание и какво ще стане с хората, които откажат да сложат подписа си.

"Това е манипулативна подписка, която има за цел единствено изкуствено да подкрепи идеята на МОН за въвеждане на институционализирането на децата задължително от четиригодишна възраст. Това единствено идва да каже, че е време да си подадете оставката", обръщат се родителите към Янка Такева.

Идеята децата да се обхванат задължително в детските градини от 4-годишна възраст е лансирана от управляващите от дълго време, но едва в края на миналата година министърът на образованието Красимир Вълчев излезе с конкретни срокове за реализирането й. Той съобщи, че задължителната втора група ще стане факт от учебната 2020-2021 г., промяната е записана в разпоредба за държавния бюджет, а предстои да се изготвят и изменения на Закона за предучилищното и училищното образование. В София и други големи градове обаче проблемът е в липсата на достатъчно места за всички деца в детските градини. 

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 48

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 153

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 107

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 176

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1151

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1457

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 341

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 431

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ