16 Октомври 2019сряда18:49 ч.

Системите на НАП били надграждани зле

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 283

Причините за пробива в базите данни на НАП били много, сред тях е старият хардуер, както и неправилното надграждане на системата от различни компании, което е довело до редица слабости в нея. Тази теория разви председателят на държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Атанас Темелков, който беше изслушан от временната комисия в НС, която проверява теча на данни. От думите му стана ясно, че ДАЕУ е установила пропуски в работата на звената за информационни системи и информационна сигурност, а част от ведомствата подценявали тези проблеми.
"През последните години основните усилия бяха към предоставяне на електронни услуги за бизнеса и гражданите при недобре преценен иск. Когато едни системи са разработени от един изпълнител, след това се доработват от втори и накрая се експлоатират от трети, е възможно да възникнат рискове", заяви Темелков. Той настоява поддръжката на критичните системи да се поеме от една фирма, а не от няколко, за да не се допускат компромиси със сигурността.
Създадената през 2016 г. ДАЕУ отговаря за осигуряване на информационната сигурност на системите. Председателят на ДАЕУ посочи, че в момента в НАП работят над 150 електронни услуги, и подчерта, че агенцията е сключила договори с външни фирми на стойност 50 млн. лв., както и с "Информационно обслужване", на които плаща 40 млн. лв. От агенцията констатират нарастване на хакерските заплахи и уверяват, че са положени значителни усилия за повишаване на общото ниво на мрежовата и информационна сигурност в администрациите на изпълнителната власт.

Водата поскъпва заради нова такса

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 198

"Фолксваген" отлага решението за завода в Турция

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 198

България плаща за руски газ двойно по-скъпо от Европа

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 198

Държавата ще събира нови налози по Закона за хазарта

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 198

Кирил ДОБРЕВ: БСП тръгна за победа на местния вот

автор:Юлия Кулинска

visibility 383

/ брой: 198

Хора, бдете!

visibility 331

/ брой: 198

Полуистина...

автор:Лозан Такев

visibility 178

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ