02 Юни 2020вторник16:46 ч.

Системите на НАП били надграждани зле

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 703

Причините за пробива в базите данни на НАП били много, сред тях е старият хардуер, както и неправилното надграждане на системата от различни компании, което е довело до редица слабости в нея. Тази теория разви председателят на държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Атанас Темелков, който беше изслушан от временната комисия в НС, която проверява теча на данни. От думите му стана ясно, че ДАЕУ е установила пропуски в работата на звената за информационни системи и информационна сигурност, а част от ведомствата подценявали тези проблеми.
"През последните години основните усилия бяха към предоставяне на електронни услуги за бизнеса и гражданите при недобре преценен иск. Когато едни системи са разработени от един изпълнител, след това се доработват от втори и накрая се експлоатират от трети, е възможно да възникнат рискове", заяви Темелков. Той настоява поддръжката на критичните системи да се поеме от една фирма, а не от няколко, за да не се допускат компромиси със сигурността.
Създадената през 2016 г. ДАЕУ отговаря за осигуряване на информационната сигурност на системите. Председателят на ДАЕУ посочи, че в момента в НАП работят над 150 електронни услуги, и подчерта, че агенцията е сключила договори с външни фирми на стойност 50 млн. лв., както и с "Информационно обслужване", на които плаща 40 млн. лв. От агенцията констатират нарастване на хакерските заплахи и уверяват, че са положени значителни усилия за повишаване на общото ниво на мрежовата и информационна сигурност в администрациите на изпълнителната власт.

САЩ са на крачка от гражданска война

автор:Дума

visibility 62

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 702

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 342

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ