13 Юли 2020понеделник04:14 ч.

Сизиф - лицето на лъгания народ

Бивш шеф на ДКЕВР пророкува, че цените на тока от ВЕИ щели да доближат тези на конвенционалните източници. Дали?

/ брой: 173

автор:Йонко Бонов

visibility 1129

Поредното поскъпване на тока от 1 юли беше обосновано с растящите загуби на НЕК, които възлизат до 142 225 млн. лв. Финансовите проблеми се генерират главно от задължението на държавата да изкупува т.нар. зелена енергия, или ток от възобновяеми енергийни източници. Между ДКЕВР и чуждестранните електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго Про" се водят непрекъснати спорове за цената на изкупувана от тях зелена енергия. Претенциите на чуждестранните дружества са, че държавата не ги компенсира достатъчно. Тежък камък на шията на страната са и двата частни американски ТЕЦ-а в комплекса "Марица-Изток", както и работата на помпен режим на ПАВЕЦ "Чаира".
При поредното поскъпване на тока през 2012 г. с 13% Ангел Семерджиев, тогавашният председател на ДКЕВР, успокояваше, че цените на възобновяемите източници падали и вече сме се доближавали до момента, в който ще бъдат сравними с цените на конвенционалната електроенергия. Последното поскъпване от 1 юли т.г. показва, че това са били приказки на поредното лъжливо овчарче. Какво ти изравняване, дълговете на НЕК за изкупуване на електроенергия от производителите са се увеличили двойно за една година. Задълженията на енергоразпределителните дружества да изкупуват зелена енергия според Закона за зелените енергии, особено след поправките на ГЕРБ през 2011 г., наливат допълнително масло в огъня и увеличават финансовата бъркотия.
Лошото е, че държавата отново бърка в джоба на редовия данъкоплатец, където вместо левчета напипва парчета излинял и окъсан хастар. Моралът би могъл да оправдае измислянето на каквито и да било лобистки закони и закончета единствено в социално силна, добре осигуряваща гражданите си държава, с икономика, гарантираща достатъчно стабилен икономически растеж. Държава, която не води реално никаква политика в интерес на доходите на наемните работници и служители в частния сектор, допускайки безучастно хиляди хора да работят на пълен работен ден в частния бизнес, а заплатите им да не стигат и за две седмици, за да изхранват семействата си, такава държава постъпва нечестно. Не е морално да допуска лобистки закони, осигуряващи картбланш за богатите да увеличават капиталите си, гърбейки бедните с растящи цени и такси. Такъв лобизъм в ущърб на хората на наемния труд се нарича просто пладнешка корупция и грабителство. Неслучайно България си остава най-бедната страна в ЕС, пробита отвсякъде от корупционните си практики като лейка.
Каква зелена енергия при този несравнимо нисък стандарт на живота у нас? Къде е онази енергия, която е способна да вдигне прага на доходите тук? Защо допускаме да бъдем лъгани, че, видите ли, цените на възобновяемите източници аха и ще стигнат цените на конвенционалната електроенергия? Някои пак бъркат в кофата с утопичен прах и ни го хвърлят в очите. А ние крещим, вием, размахваме трибагреника, удряме барабани, крачим организирано по жълтите павета под диктовката на нечия свирка.
Резултатът е един - бедняците затъват в поредната дупка, защото те пак ще се наложи под бодряшкия ритъм на нечия пищялка, тъпан или зурла да изгребват калта, неусетно обезценявайки за пореден път собствения си живот.
В края на краищата Сизиф се оказва събирателният образ на системно измамвания народ.

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 546

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 245

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 267

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ