13 Април 2021вторник19:50 ч.

Скопие пред задънена улица за петорното убийство

Съседите чакат македонските власти да заловят убийците, вместо да се включат активно в поисканите паралелни разследвания

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 16

В сръбското и косовското МВР мълчат за това с какви доказателства разполагат относно петорното убийство при Смилковското езеро край Скопие. Косовските и сръбските разузнавателни служби пък следят какво се случва в Македония, но отказват да коментират престъплението. И в двете министерства изразяват безпокойство от престъплението, което може да предизвика вълнения в целия регион, но запазват мълчание, оставяйки македонските си колеги да приключат разследването, пише "Утрински вестник".
Македонското министерство на вътрешните работи поиска помощ от съседните страни, техните полицейски и разузнавателни служби, но засега, освен декларативно, не са получили конкретна подкрепа. "Чух за това, но нямам информация, че искането за помощ е стигнало до нас. Във всеки случай ние сме загрижени, бихме искали да се открият извършителите и поръчителите на това престъпление и ако бъде поискано от нас, готови сме да помогнем по някакъв начин", заяви Йоан Стойков - началник на кабинета на директора на БИА (Информационна агенция за сигурност) или Държавната служба за сигурност на Сърбия. Оттам отричат каквато и да било връзка с петкратното убийство. Остават и без коментар въпросите дали има доказателства, че бруталните убийци са избягали на територията на Косово или в Сърбия.
Преди няколко дни сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич предложи помощ, потвърждавайки, че сръбската полиция вече събира доказателства по случая. В Министерството на вътрешните работи в Прищина също отказват да говорят за случая.
Засега няма нови моменти в разследването, което се води в Скопие, потвърди в понеделник Иво Котевски, заместник-министър за връзките с обществеността. Според него досегашните следствени действия показват, че най-малко тримата убийци са дошли с кола от надлез край село Смилковци и са спрели до езерото. Четирите момчета на възраст от 18 до 21 години са се подготвяли да си тръгват, когато са били застреляни. Стотина метра по-нататък е убита и петата жертва - рибар от Црешево, който видял свирепите убийства, извършени за по-малко от десет минути с три автоматични пушки.
Остава мистерия кой и защо е убил Кире Тричковски, Филип Славковски, Александър Накевски, Цветанчо Ацевски и Борче Стефковски. Междувременно македонската опозиция потърси политическа отговорност за петорното убийство.
Заради липсата на официална информация по случая тръгнаха и различни спекулации около мотивите за убийствата. Под съмнение се поставя и възможността полицията да залови убийците.
Съдебните медици са категорични, че момчетата не са малтретирани преди да бъдат убити. "Момчетата не са били бити преди да бъдат убити", потвърди д-р Алексей Дума - директор на Института по съдебна медицина в Скопие. Въпреки че резултатите от аутопсията показват, че смъртта е настъпила от огнестрелни рани, а по телата на жертвите не са били забелязани друг вид наранявания, част от медиите в Белград съобщиха, че момчетата първо са били бити и малтретирани, а след това застреляни.
Както бе обявено малко след убийствата, куршумите са били с голяма скорост и сила. Само един куршум е открит в тялото на една от жертвите. Някои от убитите са имали по три, четири и дори шест рани. По тях е стреляно и отпред и отзад. Повечето от нараняванията са били в горната част на телата. Причината за смъртта при всички е пряка последица от увреждане на важни жизнени органи.
"В телата на починалите не са намерени други наранявания, в смисъл, механични други наранявания, нанесени преди или след смъртта", съобщи тогава Биляна Яневска - ръководител на екипа, който работеше по аутопсията на телата на убитите.
Опозицията реши да търси политическа отговорност за петорното убийство край Смилковци, както и за акцията "Инициатор".

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ