21 Октомври 2019понеделник17:45 ч.

Слабаци

/ брой: 126

автор:Светла Василева

visibility 1114

България е слаб иноватор, отчита Европейският иновационен индекс за 2016 г. И хич не ни става по-добре от факта, че заедно с нас на скамейката на изоставащите е Румъния. Не, че ние не си знаем колко са ни силиците. Сметната палата в нарочен доклад констатира преди време, че страната ни е "плах новатор", правейки мониторинг на периода 2013-2015 г. Е, нищо не е мръднало, вижда се. Там сме, където бяхме.
Ситуацията прилича на онази от картината на руския художник Фьодор Решетников - "Пак двойка", в която ученик се връща вкъщи със слаба оценка, омърлушен и със сведена глава под укорителните погледи на семейството си. Та и ние така. Пак сме двойкаджиите на ЕС по иновации. Нищо, че си имаме "Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020", "Иновационна стратегия за интелигентна специализация", че дори и "Актуализирана пътна карта за научната инфраструктура 2017-2023 г.", приета тази сряда. Ако ставаше само със създаване на документи, вероятно щяхме да сме първенци, защото вече сме нафабрикували над 130 брюкселоугодни стратегии. Видно, само с писане, говорене, обещания, клетви и молитви не става. И дела трябват. Действия, не само думи. И воля, политическа. Че и последователност и устойчивост в усилията. 
Ама чакайте! Та ние имаме "София Тех Парк". Чудно защо партньорите ни от ЕС не привиждат в тоз' колос на Балканите, в това средище за технологии, бизнес и наука, както ни го рекламираха властите и президентът Росен Плевнелиев, нищо иновативно? Вярно, то само сгради наука не правят, но пък колко евромилиони "погълнаха"... Че и левчета на българските данъкоплатци. И още ще "лапат". Като теглим чертата обаче - иновации "нула", стъкло и бетон - тонове. И дотам. Кой да ги прави иновациите? Политиците ли? Ами... 
 

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ