13 Декември 2019петък23:00 ч.

Слабаци

/ брой: 126

автор:Светла Василева

visibility 1139

България е слаб иноватор, отчита Европейският иновационен индекс за 2016 г. И хич не ни става по-добре от факта, че заедно с нас на скамейката на изоставащите е Румъния. Не, че ние не си знаем колко са ни силиците. Сметната палата в нарочен доклад констатира преди време, че страната ни е "плах новатор", правейки мониторинг на периода 2013-2015 г. Е, нищо не е мръднало, вижда се. Там сме, където бяхме.
Ситуацията прилича на онази от картината на руския художник Фьодор Решетников - "Пак двойка", в която ученик се връща вкъщи със слаба оценка, омърлушен и със сведена глава под укорителните погледи на семейството си. Та и ние така. Пак сме двойкаджиите на ЕС по иновации. Нищо, че си имаме "Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2020", "Иновационна стратегия за интелигентна специализация", че дори и "Актуализирана пътна карта за научната инфраструктура 2017-2023 г.", приета тази сряда. Ако ставаше само със създаване на документи, вероятно щяхме да сме първенци, защото вече сме нафабрикували над 130 брюкселоугодни стратегии. Видно, само с писане, говорене, обещания, клетви и молитви не става. И дела трябват. Действия, не само думи. И воля, политическа. Че и последователност и устойчивост в усилията. 
Ама чакайте! Та ние имаме "София Тех Парк". Чудно защо партньорите ни от ЕС не привиждат в тоз' колос на Балканите, в това средище за технологии, бизнес и наука, както ни го рекламираха властите и президентът Росен Плевнелиев, нищо иновативно? Вярно, то само сгради наука не правят, но пък колко евромилиони "погълнаха"... Че и левчета на българските данъкоплатци. И още ще "лапат". Като теглим чертата обаче - иновации "нула", стъкло и бетон - тонове. И дотам. Кой да ги прави иновациите? Политиците ли? Ами... 
 

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 157

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 308

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 302

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 389

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ