27 Април 2024събота22:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сладки спомени

Носталгията по ГДР - източник на вдъхновение за ресторантьорите в Берлин

/ брой: 60

visibility 46

Камий Буису
АФП

Повече от 20 години след рухването на Стената берлински ресторантьори предлагат на клиенти, завладени от носталгия, да усетят или да преоткрият вкуса на апетитни гозби от бившата Източна Германия. Емблематично място за някогашната източногерманска столица, панорамният ресторант "Фернзеетурм" ("Телевизионна кула") - най-високата сграда в Берлин (365 метра), е решил по-ярко да открои кулинарната си идентичност от комунистическата епоха.
"Помолихме готвачите си да осъвременят типичните за ГДР ястия", обяснява директорката Кристина Ауе.
Други заведения като "Оссерия" в предградието Вайсензее или "Домклаузе", ресторантът към Музея на ГДР в градския център, отдавна привличат берлинчани и туристи - любители на вълнуващи преживявания. В менютата виждаме ягдвурст - панирана наденичка с доматен сос, гарнирана с гъби, гулаш, а също и "круста", вид пица в източногермански вариант. Все ястия, навяващи спомен за едновремешните трудности в снабдяването, пояснява Уве Кайзер, главният готвач на "Оссерия".
"На Запад имаше телешко, на Изток обаче не. Затова използвахме много свинско и птиче месо", уточнява кулинарят, вдигайки очи от биографията на Ерих Хонекер - последния силен човек в ГДР, комунистическата държава под съветски контрол.
Татуиран от глава до пети, този мъж стои зад пещите вече 8 години и не си представя как би работил другаде. При това изпитва носталгия не само по гозбите от своето детство. Източногерманец по рождение, Уве Кайзер навършва 14 през 1989 г., когато пада Берлинската стена, изградена през 1961 г., за да възпрепятства гражданите на ГДР да минават в демократичната и капиталистическа Западна Германия (ФРГ). В спомените му ГДР е "по-социална държава" от днешна Германия - там "имахме малко, но затова пък най-важното". Сред снимки и рафтове с разпилени предмети, пазещи духа на отминали времена, готвачът се оплаква само от едно: тогавашните шлагери, извиращи безспир от колоните. "Не издържам вече", признава с усмивка той. От портрета на стената го стрелва с насмешлив поглед френската певица Мирей Матийо - звезда и в ГДР, и във ФРГ.
Както обаче твърди Андреас Лудвиг - директор на Центъра за документация на всекидневието в ГДР, "никой готвач не би си изградил реноме с източногерманската кухня, та тя изобщо не е съблазнителна".
Ключът към успеха на тези ресторанти изглежда не се крие в съдържанието на чиниите, а в онова, което символизират. Според Ева Барльозиус, обществовед и автор на книгата "Социология на храненето", съвсем естествено е след двайсетгодишната пауза да видим "възродени" някои готварски навици.
"Кулинарни традиции се зараждат във всички култури", обяснява тя. И впоследствие "общността се формира около някое характерно ястие, станало знаково за съответния начин на живот".
Посетителите са привлечени от възможността за няколко мига отново да усетят този "начин на живот", да се върнат в една изгубена вече атмосфера, навяваща меланхолия. Носталгията до голяма степен се подхранва от живописния декор в източногермански стил. Защото, ако гледаме в чиниите, разликата със Западна Германия не е тъй очебийна. "Несходствата в немската кухня са повече между отделните региони, а не между Изтока и Запада", изтъква Рене Лок, майстор-готвачът на "Домклаузе".
На обстановката наистина се набляга повече, отколкото на храната - Уве Кайзер казва, че не обръща особено внимание на географския произход на продуктите. Затова пък барът предлага досущ такъв шнапс и вина, каквито са се пиели в ГДР. С това гарантира главоболие на туристите, дошли да търсят екзотика в този ексцентричен столичен квартал. И "Оссерия" множи усилията да привлече точно такива хора: "Доста пари се харчат в кръчмата", признава Уве Кайзер.


Прочутият панорамен ресторант "Фернзеетурм" ("Телевизионна кула")

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 722

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 724

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 642

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 665

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ