29 Октомври 2020четвъртък19:35 ч.

След г-жа Хилъри - Утринна звезда

/ брой: 36

автор:Петър Герасимов

visibility 1220

Н.П. Джеймс Уорлик видимо е уморен. Това пролича от факта, че помоли Белия дом за спешна помощ. И Хилари Клинтън, презирайки студа и дълбокия сняг, храбро долетя в малка България. На малка (но за сметка на това колко важна!) блиц визита. Но и тя не успя да победи типичното българско твърдоглавие и балканска колебливост и получи само няколко обещания, гарнирани с "ако". Затова още самолетът на външнополитическата дама не бе отлетял, когато у нас пристигна друг висок американски гост - специалният пратеник на г-жа Хилари, големият специалист по енергийни проекти Ричард Морнингстар. Очевидно г-жа Клинтън в усилието си да убеди тъпите българи в рая, наречен шистов газ, е започнала да сваля и звезди (Морнингстар на английски буквално означава Утринна звезда).
Какво толкова кара дипломат №1 на САЩ да започне да ни сваля звезди? Толкова ли е трудно любимата й петролна компания да започне своя фракинг? Сигурно е трудно, защото освен Полша, Унгария и България, нито една от бившите соцдържави не е дала съгласие за геоложките фокуси, които ни се предлагат. Нито Чехия, нито Словакия, нито Хърватия, нито Литва, Латвия и Естония. И защо ли? Защото това са сравнително малки страни и подобно разораване на земните дълбини и вкарване на отровни химикали в почвата може да опустоши значителна част от неголемите им територии. В САЩ им е лесно - имат си пустини, диви пустоши (wilderneses), където обикновено живеят малцината потомци на гордото някога 10-милионно местно население - индианците. Там е сниман и документалният филм "Газленд", номиниран за "Оскар", в който има потресаващи сцени - опустошени земи като лунни пейзажи, чешми, от които течащата вода гори...
Ние не разполагаме с подобни огромни пусти райони, в които да се развихри любимата на г-жа Хилъри петролна компания. Нито сме готови да пием коктейл от вода и метан. Дори и в много по-големите от нас по площ Франция и Германия непредпазливо и прибързано дадените лицензи за проучвателни сондажи за шистов газ един след друг се отменят. И на досегашните пробни терени се поставя знак "Стоп!"
Кралете на енергийния фронт обаче не се предават лесно. А дали въпросният г-н Морнингстар не е "роднина" на Оскар Моргенщерн (Моргенщерн на немски също е Утринна звезда), сътворил през 1944-та известната "Теория на игрите"? За нея има любопитна подробност: създадена е в началото на студената война, за да докаже, че евентуален ядрен конфликт САЩ-СССР би завършил с гарантирано взаимно унищожение. Напънът за добив на шистов газ прилича на тази формула - ние раняваме тежко майката земя с взривове и отрови, а тя ни го връща, като изтребва рода човешки. Взаимно унищожение. Защо ни е? Кому е нужно?

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 48

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 133

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 118

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 115

Датата

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ