03 Април 2020петък02:03 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

След г-жа Хилъри - Утринна звезда

/ брой: 36

автор:Петър Герасимов

visibility 1091

Н.П. Джеймс Уорлик видимо е уморен. Това пролича от факта, че помоли Белия дом за спешна помощ. И Хилари Клинтън, презирайки студа и дълбокия сняг, храбро долетя в малка България. На малка (но за сметка на това колко важна!) блиц визита. Но и тя не успя да победи типичното българско твърдоглавие и балканска колебливост и получи само няколко обещания, гарнирани с "ако". Затова още самолетът на външнополитическата дама не бе отлетял, когато у нас пристигна друг висок американски гост - специалният пратеник на г-жа Хилари, големият специалист по енергийни проекти Ричард Морнингстар. Очевидно г-жа Клинтън в усилието си да убеди тъпите българи в рая, наречен шистов газ, е започнала да сваля и звезди (Морнингстар на английски буквално означава Утринна звезда).
Какво толкова кара дипломат №1 на САЩ да започне да ни сваля звезди? Толкова ли е трудно любимата й петролна компания да започне своя фракинг? Сигурно е трудно, защото освен Полша, Унгария и България, нито една от бившите соцдържави не е дала съгласие за геоложките фокуси, които ни се предлагат. Нито Чехия, нито Словакия, нито Хърватия, нито Литва, Латвия и Естония. И защо ли? Защото това са сравнително малки страни и подобно разораване на земните дълбини и вкарване на отровни химикали в почвата може да опустоши значителна част от неголемите им територии. В САЩ им е лесно - имат си пустини, диви пустоши (wilderneses), където обикновено живеят малцината потомци на гордото някога 10-милионно местно население - индианците. Там е сниман и документалният филм "Газленд", номиниран за "Оскар", в който има потресаващи сцени - опустошени земи като лунни пейзажи, чешми, от които течащата вода гори...
Ние не разполагаме с подобни огромни пусти райони, в които да се развихри любимата на г-жа Хилъри петролна компания. Нито сме готови да пием коктейл от вода и метан. Дори и в много по-големите от нас по площ Франция и Германия непредпазливо и прибързано дадените лицензи за проучвателни сондажи за шистов газ един след друг се отменят. И на досегашните пробни терени се поставя знак "Стоп!"
Кралете на енергийния фронт обаче не се предават лесно. А дали въпросният г-н Морнингстар не е "роднина" на Оскар Моргенщерн (Моргенщерн на немски също е Утринна звезда), сътворил през 1944-та известната "Теория на игрите"? За нея има любопитна подробност: създадена е в началото на студената война, за да докаже, че евентуален ядрен конфликт САЩ-СССР би завършил с гарантирано взаимно унищожение. Напънът за добив на шистов газ прилича на тази формула - ние раняваме тежко майката земя с взривове и отрови, а тя ни го връща, като изтребва рода човешки. Взаимно унищожение. Защо ни е? Кому е нужно?

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ