04 Декември 2020петък00:26 ч.

След тях потоп

/ брой: 202

автор:Евгени Гаврилов

visibility 709

"След нас и потоп" - явно това е приципът, върху който управляващите са скалъпвали проектобюджета за следващата година. От информацията на Министерството на финансите става ясно, че ГЕРБ ще завещаят за две години общ бюджетен дефицит от над 10 млрд. лв. С проекта на основния финансов закон за догодина Неговото правителство предлага втора актуализация на тазгодишния финансов план на държавата. Той веднъж вече бе актуализиран през април, като тогава бе заложен дефицит от 3,5 млрд. лв. Сега недостигът в хазната се увеличава на 5,2 млрд. лв. (4,4% от БВП).

Бюджет 2021, който на практика ще се изпълнява от ново правителство, също е разчетен при огромен дефицит - 4,9 млрд. лв. (3,9% от БВП). И това - на фона на амбициозен план за приходите, които е заложено да бъдат с над 2 млрд. лв. повече от тазгодишните, при положение че още не е ясна дълбочината на кризата. Дано тези милиарди напълнят хазната, но проблемът е, че 99,99 на сто те ще потънат в нереформирани сектори, без да доведат до някакъв ефект.

Както твърди бившият вицепремиер Николай Василев, пред следващото правителство ще има три варианта - все лоши. Първият е да продължи с дефицитите, които се заформят в момента, което означава, че България ще се пързаля по пързалката, по която се спускат други южни държави. Някои наричат тази пързалка дългова спирала. Втори вариант: да ореже много щедрите разходи, които се правят сега от прозореца на джипката. Третият: да вдигне данъците, за да запуши тази дупка.

През лятото с намаляването на ДДС само на определени стоки и услуги започна разбиването на данъчната ни система. Няма гаранция, че тя няма да бъде доразбита, ако при тези дефицити следващите управляващи не тръгнат да увеличават данъците. Към тези варианти може да се добави още един - заради големия бюджетен дефицит еврото ще се отдалечи в необозримо бъдеще. Вероятно Той знае, че един от основните критерии да ни пуснат до него е условието бюджетният дефицит да не надхвърля 3 процента. Сбогом, финансова стабилност.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ