26 Септември 2020събота08:52 ч.

"Следите остават" в Пловдив

Започват Международните фотографски срещи

/ брой: 203

автор:Пенка Калинкова

visibility 1989

Фестивалът (19-31 октомври), традиционен и реномиран, винаги организиран от доц. д-р Никола Лаутлиев, ще представи фотографски изложби и кръгла маса-дискусия, фокусирани върху все още недостатъчно дискутиран период от новата история на фотографията - последните две десетилетия преди настъпването на политическите промени в Европа през 1989 г. Желанието е да се потърси отговор на въпроса как се приема, оценява и надгражда фотографското наследство от годините на социализма, казва кураторът на изложбите.
Това е времето, в което в България настъпва прелом в разбирането и осмислянето на фотографията - от идеологически документ и контролирана художествено-творческа дейност тя преминава във визуална форма на естетическа и философска позиция, в средство не само за представяне, но и за тълкуване и интерпретиране на действителността. Появява се авторът, а заедно с него и фотографският зрител, търсещ промяна в емоциите и фотосъпреживяването.
За живата легенда на съветската фотожурналистика Игор Гаврилов основният жанр е социалният и политическият репортаж. Пътува из цяла Русия, работи в 50 страни, снима на горещите точки на планетата. Негови снимки са публикувани в "Русский репортер", "Огонек", "Paris Match", "Le photo", "Stern", "Spiegel", "Independent" и редица други. Номиниран е за най-добър фотограф на годината от сп. "Time". Лауреат е на премията "World Press Photo". Срещата с Гаврилов ще бъде на 20 октомври в Балабановата къща.
Карл де Кeйзер започва кариерата си като фотограф на свободна практика през 1982 г., като едновременно с това е преподавател по фотография в Кралската академия за изящни изкуства в Гент, Белгия. През 1990 г. е номиниран за член на фотографската агенция "Магнум" и през 1994 г. става неин пълноправен член. Откриването на изложбата и среща с него ще се състоят на 19 и 20 октомври.
В програмата са включени още изложбите "Субективен документализъм в България, 1970-1991" на Антоан Божинов, д-р Росен Коларов, Иво Хаджимишев, Никола Василев, Любен Георгиев, Гаро Кешишян, Йордан Йорданов-Юри, Веселина Николаева, Соня Станкова в Балабановата къща в Стария град,  "Четвърти километър" на Борис Мисирков и Георги Богданов в галерия "Лаутлиев" в "Капана". Експозицията на Ели Недева-Воева "Революцията продължава" е в къщата на Мексиканската графика. Веселина Николаева пише за своите работи: "Снимам изчезващата култура и колективната носталгия на обществото, неговото чувство за загуба и отчуждение и механизмите му за справяне с глобализацията. Интересът ми е в "слепите" места на обществото. Документирам факта, че всичко е изчезнало завинаги."
Откриването е днес от 18 ч., 19 октомври, в Балабановата къща и непосредствено след него ще се състои камерен концерт с участието на клавирно дуо проф. Дора Славчева и проф. Анастас Славчев, китарно дуо доц. д-р Стела Динкова и Костадин Динков, доц. д-р Людмил Петков - пиано и джаз дуо Петър Салчев - вокал, и Йордан Тоновски - пиано. В събота, 20 октомври, е кръглата маса "Следите остават" с участието на доц. Георги Лозанов, д-р Катя Гаджева, Весела Ножарова, д-р Антоан Божинов, Антони Георгиев. Координатор на кръглата маса е гл. ас. д-р Катерина Гаджева, БАН. В неделя са мултимедийните презентации от Биенале на фотографията в Солун и Международния фестивал "PhotoVisa". Ще има и много авторски срещи. Тази година фестивалът е част от програмата на  "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ