23 Септември 2021четвъртък02:42 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Зорлем направиха от Марков “паметник на антикомунизма”

Черно на бяло

Следователите: Няма доказателства, че Георги Марков е бил убит

/ брой: 126

автор:Христо Георгиев

visibility 3522

Темата за Георги Марков вероятно е омръзнала на всички, но върлите антикомунисти у нас неуморно си намират повод да я използват за скандал, дори когато става дума за учебниците по история. Затова ви предлагаме един прелюбопитен документ - мнението от 2013 г. на двамата следователи Александър Лазаров и Красимир Кръстев за прекратяване на делото за смъртта на Георги Марков (публикуваме го със съкращения поради големия му обем). Който го прочете, не може да не стигне до категоричен извод: твърденията, че той е убит, и то от българи, са чудовищна клевета! Това не би трябвало да отрекат дори тези, които уж не могат без истината, но повече не могат без "хранилката" Георги Марков, на която са се наредили като добичета. Стига да имат поне капка доблест. 

Може спокойно да се каже, че книгата на проф. Бончо Асенов, от която предлагаме само частичка, е най-премълчаваната книга в последните години. И има защо - със своята строга фактология и категорични изводи тя прави на пух и прах всички чужди и родни изстъпления над България по "случая Георги Марков". Не се свършиха мераците да ни очернят, забравяйки дори простичкото  пожелание - когато се целят в комунизма, да не уцелват родината. Каква ли кал не хвърлиха върху нашето отечество през отминалия век - процеса срещу Георги Димитров за подпалването на Райхстага, убийството на Георги Марков, опита за убийството на папа Йоан Павел II - все ние сме на мушката. Но ето, че се намериха двама храбри следователи, които измиха лицето на родината със своето разследване. Който иска - да чете. Който не иска, да продължи да папагалства. А това, че едни полуграмотници преди 10-ина дни се наложиха над министъра на образованието да спре новите учебници по история и да поиска в тях "да се премахне внушението, че данните за убийството на Марков са противоречиви" (понеже искат да бъдат обвинени еднозначно ДС и България за този трагичен случай), показва още веднъж, че националното ни самоунижение дъно няма. Дали тези лица са прочели поне един документ, преди да се разбесуват и властта да натисне историците ни да вкарат в учебниците неверни и абсолютно недоказани твърдения! Не е важно да е истина, важно е да осъществява целите им!    

Из книгата на Бончо Асенов "Случаят Георги Марков", КК "Труд", 2018 г.

Следователите Лазаров и Кръстев, които водят разследването от 2009 г., дават през 2013 г. свое "Писмено мнение" за прекратяване на делото. Те предлагат досъдебно производство №61/1992 г. да бъде прекратено поради това, че "деянието не съставлява престъпление". Ще го дадем изцяло, така както се намира в т.47 на делото, тъй като то изразява мнението на тези, които реално довършват разследването по случая "Георги Марков".

П И С М Е Н О  М Н Е Н И Е

Александър Лазаров и Красимир Кръстев - следователи в отдел 01 на Национална следствена служба - гр. София, след като разгледахме и съобразихме събраните доказателства по досъдебно производство №61/1992 г. по описа на службата, пр.пр. №7854/2006 г. по описа на СГП, установихме:

Досъдебното производство е образувано от СГП на 19.10.1990 г. за престъпление по чл.116, ал.1, т.9, вр.чл. 115 от НК срещу НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ, който на 07.09.1978 г. в гр. Лондон предумишлено умъртвил Георги Марков.

Законен повод за образуване на досъдебното производство е преписка с приложени в нея статии и бележки от българската и чуждестранната преса, съдържащи данни, че смъртта на Георги Марков в Лондон на 11.09.1978 г. е в резултат на престъпно посегателство срещу личността. Предмет на разследване по делото са фактите и обстоятелствата, свързани със смъртта на Георги Марков, починал на 11.09.1978 г. в Лондон.

Разследването по делото е възложено на следователи при Главно следствено управление. През периода 1991-1995 г. делото е било спирано и възобновявано многократно... 

...В доклад на лондонската полиция, озаглавен "Смърт на Георги Иванов Марков", изготвен след смъртта на Марков, е посочено, че при отиване към паркинга, за да премести автомобила си на 07.09.1978 г., на автобусна спирка на моста "Ватерло", Марков почувствал болка в задната част на дясното си бедро и видял, че непознат мъж си сгъвал чадър. Последният се извинил с акцент, след което се качил в такси и отпътувал в неизвестна посока. За случая с непознатото лице с акцента Марков споделил същата вечер само с колегата си от радиото Теодор Лирков. Изнесените данни в доклада се базират само на данни от Т. Лирков и съпругата на Марков - Анабел Маркова. 

...Едва на 8.09.1978 г. вечерта Георги Марков бил приет за лечение в болница "Сейнт Джеймс". ... Бил прегледан от д-р Бернард Райли, главен лекар на болница "Сейнт Джеймс", който при разпит като свидетел на 14.09.1978 г. заявил: 

"При прегледа констатирах, че г-н Марков, изглежда, с топла кожа, интоксиран и болен (фибрилен). Прегледът на дясното бедро показа приблизително шест сантиметров овален район на уплътнение и възпаление, който беше болезнен. Беше забелязано централно убождане с размер приблизително два милиметра. Впечатлението ми беше, че най-вероятната диагноза е за пирексия (фибрилно състояние) с неизвестен произход със септицемия. Рентгеново изследване на бедрото не доказа находка на чуждо тяло." 

Назначени били клинични изследвания, както и рентгенови снимки, проведено било лечение, но въпреки същото на 11.09.1978 г. около 09.45 часа той починал в резултат на сърдечна недостатъчност.

Проведената аутопсия от д-р Кромптън, извършена върху трупа на Марков, според полицейски доклад от м. юни 1990 г. е започнала в 10.00 ч. на същия ден и установила: мъж на видима възраст около 50 години, средно обща охраненост, със следи от инжекции в сърдечната област, крайниците, стар белег в дясната ингвинална област. По средата на дясното бедро имало убодна рана. При вътрешното изследване са отбелязани стари сраствания в левия бял дроб, като е констатиран оток на белите дробове; хеморагична некроза на лигавицата на дванадесетопръстника и мастна дистрофия на черния дроб. Взети са кръв, урина, черен дроб и други вътрешни органи за изследвания. От двете бедра... били иззети меки тъкани за изследване. 

При проведен разпит в качеството на свидетел д-р Руфус Кромптън от 12.12.1978 г., заявява следното:

"На разстояние два фута и три и половина инча над дясната пета имаше убодна рана в средата отзад на дясното бедро. Изглеждаше като нанесена преди няколко дни. От нея имаше оток с диаметър 2 инча. Разрезът през убождането не показа видимо подлежащо отклонение от нормата. Участъци от задната част на двете бедра бяха отделени за следващи изследвания."

Хистологичните изследвания на Георги Марков показали тежки интерстициални кръвоизливи в сърцето, тежка огнищна некроза, особено в проводната система; интерстициални кръвоизливи в тестисите и около панкреаса; остра некроза и масивни кръвоизливи в десните ингвинални лимфни възли; мастна дистрофия и белодробен оток. При тези изследвания не са били открити следи, даващи основание да се направи извод, че смъртта е в резултат на отравяне.

Пробите, взети от Георги Марков, са предадени на 12.09.1978 г. на д-р Гал, патолог в Държавния институт за химическа защита, Портън Даун, Селсбъри, Уитшър, за анализ. 

На 14.09.1978 г. д-р Дейвид Гал провел изследване на меките тъкани, иззети от двете бедра на починалия, при което в меката тъкан от дясното бедро, на разстояние около 1 инч от мястото на убождането на бедрото, той открил метална част във вид на топче, невидимо с просто око, с размери около глава на топлийка. Откритата метална частица била предадена за изследване и анализ на Робърт Кийли, бакалавър на науките. Същият бил разпитан като свидетел на 20.12.1978 г., при което заявил следното:

"На 21 септември 1978 г. получих обекти MRC/1 и RA/43 от д-р Уилсън, а на 26 септември 1978 г. получих обект VK/1. Изследвах тези обекти и получих следните резултати:

МRC/1 метално зърно, открито върху кожа на дясното бедро на Георги Марков. Зърното е сферично и има две дупки, пробити през него под прав ъгъл едно спрямо друго; дупките се пресичат и свързват. 

Металът е сплав от 90% платина и 10% иридий." 

...В доклада се сочи, че причината за смъртта на Георги Марков е остра токсемия от неустановен тип, дължаща се на имплантация на метална сфера в дясното бедро, снимки на която д-р Кромптън видял едва след изваждането й.

 Тези изводи не кореспондират със събраните по делото доказателства. Аутопсията на Марков е извършена от патолог, а не от съдебен лекар, като следва да се състави протокол с описание на съответните находки, извършените действия от съдебен медик и изводи за причината за смъртта. Не е допустимо аутопсията да е извършена на 11.09.1978 г., по време на която не е открито никакво чуждо тяло в бедрото на Марков, а съответните изводи да се правят едва след "намирането" на метално топче от д-р Гал при изследване на тъкан от двете бедра.

Разследването във Великобритания относно причините за смъртта на Георги Марков било архивирано още през м. май 1979 г. През периода от май 1979 г. до 1991 г. по разследването във Великобритания не са извършвани следствени действия.

С образуването на досъдебното производство в Република България са били издигнати следните версии:

а/ Г. Марков е убит от служители и сътрудници на българското разузнаване;

б/ Г. Марков е убит от служители на чужди разузнавания;

в/ Писателят е починал вследствие на естествена смърт, с оглед неговото здравословно състояние;

г/ Смъртта е резултат на лоши семейни отношения;

д/ Убийство, извършено в резултат на създадени лоши отношения в емигрантските среди.

Събраните по делото доказателства у нас и насоките на разследването са били само и единствено в подкрепа на първата версия, че смъртта на Георги Марков е била насилствена и тя е извършена от служители и сътрудници на българското разузнаване.

По време на разследването са положени изключителни усилия, обективност и старание и по безспорен начин е установено, че липсва мотив за убийство от страна на българското разузнаване. Липсват и каквито и да било доказателства в тази насока.

Събраните доказателства по време на разследването във Великобритания са противоречиви. Прави впечатление, че разследването не е започнало след постъпването на Марков в болничното заведение и с поставената диагноза, съгласно свидетелските показания "остра токсемия."

В материалите по делото липсват събраните във Великобритания доказателства относно приемането на Марков за лечение, назначените и извършени изследвания, резултатите от изследванията; първите действия по разследването. Липсват медицинските документи, отразяващи обективното състояние на Марков за времето от приемането му в болничното заведение до настъпването на смъртта му на 11.09.1978 г., както и документ относно архивирането на случая.

А изводите им не се базират на обективните находки - резултатите от изследванията и докладите на вещите лица.

Твърденията, че Марков е бил прободен в дясното бедро, и от тъканта, която е била отстранена по време на аутопсията, е било извадено метално топче, намиращо са на около 1 инч под кожата, се базират на свидетелски показания на Теодор Лирков и съпругата на Марков - Анабел Маркова, както и на изваденото метално топче с Ф 1.52 мм от отстранената тъкан на дясното бедро, извършено в химическата лаборатория от д-р Дейвид Гал в присъствието на служители на ЦРУ - Кристофър Грийн, специалист по химически оръжия, и "Скотланд ярд".

Такава находка липсва в направените две рентгенови снимки на бедрото при приемане в болницата, потвърдено и от показанията на дежурните лекари извършили първите изследвания на Марков при приемането му; не е била открита и при извършен напречен разрез на мястото на убождането на бедрото на Марков по време на аутопсията от д-р Кромптън.

...Георги Марков и съпругата му не са сигнализирали полицията през периода 07.09-11.09.1978 г., което не са сторили и лекарите от болницата "Сейнт Джеймс" (а при наличие на съмнение за престъпно посегателство срещу личността са били длъжни да уведомят незабавно полицията), където Марков е приет и лекуван до смъртта си.

Назначена тройна съдебномедицинска експертиза по писмени данни от 11.02.2004 г. е на мнение, че клиничната диагноза на Георги Марков не е правилно определена; проведената от английските лекари терапия в болничното заведение не е била адекватна на истинското заболяване; раната в бедрото е следвало да бъде отворена или изсечена като входно огнище на септичен процес. 

 Заключението на експертизата не се позовава на нито един медицински документ, отразяващ състоянието на Георги Марков при приемането му и по време на престоя в болницата "Сейнт Джеймс". Такива липсват по делото. Не са предоставени от страна на английската прокуратура - въпреки молбите за правна помощ.

Наред с това при извършените кръвни изследвания на Георги Марков при приемането му в болницата и след смъртта му не са установени следи от токсични вещества от растителен произход или бактерии. Увреждането с метално топче, какъвто случай се описва при Георги Марков, не би могло да доведе до смърт в рамките на 3-4 дни. 

Хипотетично се приема, че най-вероятно - или с висока степен на вероятност, е, че смъртта е настъпила в резултат на ползване на отрова рицин или абрин. Наред с това твърденията на д-р Гал, че причина за смъртта на Георги Марков е отравяне с рицин или абрин, са несъстоятелни и сами по себе си са противоречиви, с оглед показанията...

След смъртта на Георги Марков от Лондон отказват предложената им през м. октомври 1978 г. от България специализирана помощ и сътрудничество по разследването на случая. Едва през месец юни 1990 г. е осъществен контакт с български екип - инспектор Пл. Спасов и ОР Ботев с началника на отдел при "Скотланд ярд". Въпреки молбите им не са им предоставени или показани следствени и съдебномедицински материали. Заявено им било, че смъртта на Георги Марков, по настояване на брат му Никола и съпругата Анабел, е приета за криминален случай, като изводите им не се базират на обективните находки - резултатите от изследванията и докладите на вещите лица.

Тези им твърдения подкрепят извода, че липсват безспорни доказателства относно факта, че смъртта на Георги Марков се дължи на посегателство срещу неговия живот. Разследването в продължение на 12 години не дало резултат, а и не са се надявали на такъв, като са спестили факта, че случаят със смъртта на Марков е бил архивиран още през м. май 1979 г. 

При последвалите срещи, въпреки упоритите настоявания на българските разследващи, упорито и дипломатично им е отказвана възможността да се запознаят с материалите по воденото разследване, а също така да бъдат осигурени за разпит д-р Мохамед Али, както и английски граждани от обкръжението на Георги Марков.

Изпратените по-късно материали от следственото дело от Лондон (в тях преобладават изрезки от статии в английската преса) са с изписан най-отгоре на листовете текст: "Да не се използва в официално съдопроизводство"... В тази връзка са провеждани многократно срещи и са давани уверения от страна на английските служители от "Ню Скотланд ярд", че исканите материали ще бъдат предоставени.

Вместо това в един или друг период са предоставяни копия от документи, които вече са били приложени към материалите по разследването. Но така или иначе материалите, събрани в хода на разследването, от които да стане видно на какво основание е започнало това разследване, под какъв номер е било заведено в полицията; какви действия са извършени и в каква последователност; каква е била причината за архивиране на случая "Георги Марков" през м. май 1979 г; защо иззетите веществени доказателства - рентгенови снимки, дрехи на починалия, извадената от тялото му сачма - не се съхраняват по надлежния ред като веществени доказателства за един бъдещ процес; на какво основание металното топче, за което се твърди, че е било извадено от бедрото на Марков, е изложено в музей на "Ню Скотланд ярд", не са били предоставени.

Внимателно и обстойно е проверена и тиражираната в медиите версия, че Франческо Гулино е извършител на деянието срещу Георги Марков. Събраните по делото писмени и гласни доказателства не дават основание да се правят подобни изводи.

...В материалите по разследването няма протоколи за това, че тези материали са иззети при извършено следствено действие или са получени по съответния ред и същите са приобщени към наказателното производство, макар че по тях има назначавани експертизи и изготвени експертни заключения от английски специалисти и такива от НИКК-МВР за проведено графическо и техническо изследване на документи. 

...Извършен е и анализ на дейността на Марков след напускане на България, с оглед търсене на мотив за организиране на убийството му от страна на "Държавна сигурност". Водените от него предавания и авторски коментари в българската секция на Би Би си не биха могли да бъдат нещо повече от дразнещи, но не и мотив за тежко престъпление.

Следва да се има предвид и обстоятелството, че изнесени в пресата доказателства сочат за наличието на тайни оръжия за убийства и те са пряко свързани с ЦРУ. През 1975 г. Комисия при Сената на САЩ, разследвайки ЦРУ, разкри данни относно Отдел за специални операции (СОД). От 1952 до 1970 г. СОД разработва за ЦРУ, както и за американската армия, поредица отрови и екзотични приспособления за разпръскването им. Например, за да замени стандартното хапче при самоубийство, давано на агенти през Втората световна война, СОД разработва серия отрови, получени от животински организми с черупки. Още по-зловещи са произведените от СОД оръжия за убийство: химикалки, изхвърлящи стрелички, остриета, пълни с бактерии и части за двигатели, които изпускат отровни изпарения при загряване. Голяма част от енергията на СОД е изразходвана при разработването на М-1, което на езика на ЦРУ е "едно средство, способно да вкара вещество през тънки материи, подкожно, безболезнено". Според доклада на Комитета при Сената, М -1 е било така проектирано, че да може да е незабележимо и да се изстрелва от "всякакви приспособления - пистолет, химикалка, бастун и чадър."

След архивирането на случая, касаещ смъртта на Георги Марков, в продължение на 12 години не са били предприемани никакви действия по разследването. През 1989 г., по повод на молба от близките на Георги Марков и публикации в пресата, българската прокуратура е образувала паралелно дело за разследване на фактите... 

В случая с Георги Марков безспорен факт е само смъртта му на 11.09.1978. Всички други данни, сочещи за посегателство срещу личността му, се появяват след неговата смърт. По делото липсва и не е съставен протокол за аутопсия на трупа, няма фотоснимки на трупа и на мястото на т.нар. убождане; няма актове на разследващите, с които се възлага изследване на тази тъкан.

В изложената фактически обстановка има много разминавания, веднъж отразени в събраните доказателствени материали - като протоколите за разпит на свидетели, и втори път преиначени в средствата за масова информация.

...Без резултат по отношение на запознаване със събрани доказателства по случая "Г. Марков" от страна на английските екипи завършиха и две командировки на българския екип. След уговорки и обещания при следваща среща да се запознаем на място с веществените доказателства, събрани по случая - такива не ни бяха предоставени с мотив на английските колеги, че рентгеновите снимки са се разпаднали във времето, а за дрехите на Г. Марков - облечен с тях в деня на инцидента и другите медицински изследвания, отговорът беше, че почти е невъзможно да се създаде организация за достъп до тях. Такъв беше и отговорът, свързан със желанието да ни бъдат предоставени в пълен обем всички първоначални материали относно смъртта на Марков, събрани в периода м. септември 1978 г. - м. май 1979 г., както и документа, от който да е видно какво е било правното основание за архивиране на случая.

Всички тези обстоятелства в съвкупност сочат за непълнота на доказателствата и за липса на такива, които да дават основание да се направи безспорен извод за извършено престъпление по чл.116, ал.1, т.9, вр. чл.115 от НК.

Събраните по делото писмени и гласни доказателства в Република България и в Кралство Великобритания - въпреки различните правни системи, водят до безспорен извод относно липсата на доказателства, сочещи, че смъртта на Георги Марков е в резултат на умишлено престъпление.

По делото не е предявявано обвинение и не е привличано в качеството му на обвиняем или заподозрян от 11.09.1978 г. до момента във връзка със смъртта на Георги Марков нито едно лице както от България, така и в Англия.

Установените факти и обстоятелства по делото изключват от обективна и субективна страна извършено престъпление по чл. 115 и сл. от НК, както и пряко или косвено участие на българските служби в подобно деяние.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 233 и 235 от НПК

П О С Т А Н О В И Х:

Досъдебно производство №61/1992 г. по описа на НСл.С да се изпрати на Софийска градска прокуратура, с мнение за прекратяване на основание чл. 24,ал. 1, т. 1 от НПК

СЛЕДОВАТЕЛИ: 

1. Ал. ЛАЗАРОВ

2. Кр. КРЪСТЕВ

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ