20 Март 2023понеделник15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса. Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса.

СНИМКИ ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Сливенските кукленици започват проект с кауза

"Вдъхновение - изкуство за промяна" обединява артисти, педагози, ученици и родители

/ брой: 53

автор:Дума

visibility 893

"Вдъхновение - изкуство за промяна" на Държавния куклен театър в Сливен е проект, който обединява професионални артисти от театъра, педагози, ученици и родители. Той включва посещения на образователни спектакли от репертоара на ДКТ - Сливен, творчески ателиета, създаване на куклено-театрален спектакъл и филм, проследяващ етапите на реализация на инициативата, научи ДУМА от Сабина Стефанова, ръководител на проекта.

Съвместната работа на професионални артисти с педагози и деца от ромските училища в града има за цел да повиши достъпа до култура на децата от малцинствената група, да развие познания и компетенции, свързани със създаването и потребяването на изкуство, да насърчи подрастващите да развиват артистичните си заложби и да стимулира други артисти от областта на кукления театър в посока на съвместни дейности с деца и подрастващи от ромската общност в България. 

С образователния спектакъл "Телефон 112"  започна осъществяването на проекта в ОУ "Братя Миладинови" и ОУ "Юрий Гагарин". След завършването на спектаклите се проведоха дискусии, които показаха, че театралното изкуство може да окаже изключително възпитателно и образователно влияние върху развитието на учениците, разказа за ДУМА Ефимия Павлова, директорка на ДКТ Сливен.

Проектът се осъществява по програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BGCULTURE-3.001-0047-C01 за изпълнение на проект с наименование "Вдъхновение - изкуство за промяна", финансиран по първа покана за набиране на проектни предложения по Резултат 3 "Подобрена информираност за изкуства и култура на етнически и културни малцинства /Фокус върху роми/" с подкрепата на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021. Той е с продължителност 14 месеца - от 1 март 2023 г. до 30 април 2024 г., в партньорство с норвежкия професионален театър "Kompani 13".

МФ иска таван от 5000 лв. за плащанията в брой

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 54

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 54

Обещават газовата връзка със Сърбия да бъде пусната в срок

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 54

Колите втора ръка са поскъпнали с 40 %

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 54

Пробив в отношенията между Косово и Сърбия

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 54

Погнаха Тръмп за недекларирани подаръци

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 54

Стига сме отстъпвали!

автор:Боян Бойчев

visibility 215

/ брой: 54

Шизофренията в Хага

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 54

Атанас Зафиров: БСП е лявата партия, която отстоява мира

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 54

Георги Свиленски: Служебният кабинет се намесва предизборно

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 54

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ