25 Октомври 2020неделя04:26 ч.

Четиво

Словесен портрет на Тодор Харманджиев от близки

/ брой: 129

автор:Димитър Копривленски

visibility 1757

Дори читателят да не е познавал писателя, поета, твореца и човека Тодор Харманджиев, добре или въобще, тази книга ще го превърне почти в негов познавач. Личи почеркът и помощта на редактора полк. Георги Й. Георгиев. И изпипаната работа на новото книгоиздателство "МИР". В книгата "Тодор Харманджиев отблизо" ги има и съпругата и съставителка, мир на праха й, Мария Семкова-Харманджиева, и синовете му Румен и Ивайло, и приятелите, и добрите познавачи на творчеството му... Изредени са всички издадени от писателя заглавия по години и жанр, точно двадесет и четири, преводите му от руски - сред които К. Симонов, Горки, Пушкин, Блок, Есенин, Некрасов..., френски, полски и унгарски, и сред тях В. Юго, Лафонтен, Мицкевич, Петьофи... Почти енциклопедическо "отблизо", и отвътре, и с обич, и със...
А вижте само какви пера ваят словесния портрет на родения във Враца Тодор Харманджиев: Леда Милева, Невена Стефанова, Павел Матев, Найден Вълчев, Лиляна Стефанова, Димитър Светлин, Евтим Евтимов, Драгомир Шопов, Слав Хр. Караславов, Атанас Звездинов... Точно двадесет и шест. Накрая самият "портретуван" се представя с лаконична "Автобиография" - произхождам от дребнособственическо многодетно семейство..." Като се прибавят и многобройните снимки с писатели като Петър Незнакомов, Иван Бурин, Веселин Андреев, Христо Радевски, Емил Коралов, Ангел Тодоров..., факсимилета от корици на книги, наистина "Далечното става близко" според една от книгите на Тодор Харманджиев и често използвано заглавие от полк. Георгиев. Те двамата са отдавнашни авери, споделяли са си, правили са планове... Авторът на романа "Спартак" често се е отбивал при дългогодишния началник на Военното издателство.
И пак познанството на Ивайло Харманджиев, служил навремето в казармата в Самоков при тогавашния майор Г.Й. Георгиев, помага след 18-годишно отлежаване в папка по шкафове и скринове, съставената по "идея на майка ми, Мария Семкова-Харманджиева, споделя синът Румен, книгата да стане факт. Нейна е и заслугата да покани приятелите на баща ми да споделят спомените си".
От рождението на Тодор Харманджиев са минали 112 години. А "отблизо" той е представен с откъси от някои негови романи, спомени за него, рецензии за негови книги... 

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ