20 Октомври 2021сряда13:17 ч.

Сложна амалгама от чувства и идеи

Ирационална мъка лъха от скулптурите на Георги Любомиров в пловдивската галерия "Възраждане"

/ брой: 31

автор:Веселка Венкова

visibility 987

Първата си самостоятелна изложба ще открие на 8 февруари в пловдивската галерия "Възраждане" младият скулптор Георги Любомиров. 
Дебютната експозицията не бива да заблуждава никого. Бърз поглед върху биографията дава безспорно доказателство за зрелостта на автора, минал пълноценно чиракуване при проф. Емил Попов. С много участия във важни и интересни скулптурни прояви творецът е надмогнал занаята, намерил авторския си почерк, тръгнал по пътя на усъвършенстването, твърди галеристката Краси Алексиева и изброява вече дългия списък с награди и призове.
Любомиров се интересува от човешката фигура и възможността да изтръгне от метала сакрални интонации, характерни повече за душевността, отколкото за материята. Повечето от фигурите му са особено деформирани - дълги, слаби, източени сякаш след нещо. Усеща се особена концентрация на някаква ирационална мъка. Не им е чужд и преминал сякаш през телата скръбен полъх.
Силно е желанието на скулптора да търси нови инвенции във формообразуването и да подчинява първичността на метала на сложната амалгама от чувства и идеи, които го вълнуват като творец. Прекрасното е, че не се смущава изобщо от големия формат, смятат познавачите и учителят му проф. Емил Попов, който лично ще открие изложбата.
Георги Любомиров е роден на 12 юни 1974 г. Завършил е гимназията "Сава Младенов" в Тетевен със специалност дърворезба, след това скулптура във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" и Националната художествена академия в курса на проф. Емил Попов. Участвал е в редица национални и международни симпозиуми по скулптура и дърво.
Удостоен е с първа награда в област изкуство на Великотърновския университет, първо място в конкурса, организиран от Националния студентски съюз за наградна пластика с тема "Студент на годината" и възлагане на изпълнението на наградата, традиционно връчвана всяка година, второ място в националния конкурс "Приказка за стълбата" (без присъдено първо място) за паметник пред Народното събрание, трето място в националния конкурс за паметник на поетесата Петя Дубарова в Бургас. Член е на Съюза на българските художници.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 285

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 288

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ