03 Октомври 2022понеделник20:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Корнелия Нинова:

Службите са знаели, правителството е било ангажирано със сделката за ЧЕЗ

Възложените от Борисов проверки се оказаха невъзможни, докато не се финализира продажбата, стана ясно на изслушването в парламента

/ брой: 43

автор:Ростислава Иванова

visibility 1771

"Правителството е знаело, нещо повече, държавата се е ангажирала по сделката за ЧЕЗ. Службите са информирали навреме какво се случва. Бойко Борисов излъга, че всички институции проверяват сделката за ЧЕЗ". Това заяви по време на изслушването в парламента за скандалната продажба на "ЧЕЗ България" на неизвестната българска фирма "Инерком" лидерът на БСП Корнелия Нинова. Изслушването се проведе от две комисии - по енергетика и контрол на службите. Там присъстваха шефовете на държавните служби, на които Борисов в неделя възложи да проверят всичко за сделката и купувача "Инерком" на Гинка Върбакова. На заседанието докладваха шефовете на ДАНС, Държавната агенция за разузнаване, НАП, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, КЕВР, КЗК, Комисията за финансов надзор. От трите банки, чиито имена бяха намесени, присъства само директорът на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев. С цял антураж консултанти се появи самата Върбакова. По нейно настояване втората част от заседанието бе закрита за медиите заради конфиденциалност на данните, свързани с договора й с ЧЕЗ и финансиращите банки.
Оказа се, че възложените от Борисов проверки на сделката и купувача въобще не са правени. Причината е, че продажбата на най-голямото ни ЕРП не е финализирана, което щяло да стане възможно, когато акциите се прехвърлят на "Инерком". Това обясниха председателите на КЕВР Иван Иванов, на КЗК Юлия Ненкова и на КФН Бойко Атанасов. По думите им те нямали законови правомощия за надзор, но иначе наблюдавали. Шефката на НАП Галя Димитрова пък каза, че се извършват проверки на данъчни и осигурителни вноски на холдинга на Гинка Воърбакова, но нямала право да разкрие никаква информация.
Шефът на ДАНС подробно докладва цялата история около оттеглянето на чешкия собственик - от първото му намерение през 2010 г. Той разкри, че са водени прокурорски преписки от 2010, 2014, 2015 и 2016 г. срещу управление на лизингово дружество, което е ощетявало с чуждо имущество, където взаимополучатели са от семейство Върбакови. Към момента 4 от преписките били прекратени, но по 2 от тях работата продължавала. До момента няма повдигнати обвинения срещу Върбакови, уточни Димитър Георгиев. Шефът на разузнаването Драгомир Димитров пък докладва, че цената на сделката за "ЧЕЗ България" е била силно завишена. Международен одит е оценил активите на дружеството на 225 млн. евро, докато "Инерком" е предложила първоначално 290 млн. евро, а впоследствие е вдигнала цената на 340 млн. евро.
"Смятаме, че в основата на тази сделка, от началото до края, стои правителството на Бойко Борисов. Той само в последната седмица няколко пъти излъга", коментира тя. Нинова припомни твърденията на Борисов, че правителството няма нищо общо, нищо не знае и едва сега научава. "Шефовете на ДАНС, ДАР и "Военна информация" информираха, че имат пълната информация по движението на продажбата на ЧЕЗ от 2010 г. до днес и е била предадена на компетентните институции - Министерския съвет", обясни тя. По нейните думи Борисов е излъгал, че е възложил проверки и те веднага са започнали от КЕВР, КФН, НАП и др. "Разбрахме от шефовете на тези институции и органи, че не са започнали такива проверки и нямат никакво намерение да ги започват, защото законът не им дава правомощия, докато сделката не се финализира", каза Нинова. Председателят на БСП опроверга думите на Стоян Мавродиев, че е на изслушването само заради уважение към парламента и че не би трябвало да е там. "Чел ли е закона за Българската банка за развитие? Той е тук по задължение, защото в чл. 4 пише, че банката съобразява дейността си с политиката на правителството на България. И не е вярно, че не са длъжни да информират принципала и правителството за дейностите си", категорична е Нинова.
Цветан Цветанов се опита да прехвърли отговорността за скандалната сделка на БСП, обвинявайки партията в скандално бездействие през 2004 г."Умишлено бездействие. Днес искате приватизация, а през 2010 г. от БСП казват, че развалянето на договорите ще създаде напрежение в България. Защо не осъществихте тогава контрол, а сега искате да превърнете в политически проблем сделка, извършена в Чехия по английското законодателство?", попита Цветанов. Той отправи въпрос към шефа на ДАНС: "Има ли дружества кандидати, които биха застрашили националната сигурност?". След което провокира левицата с въпроса: "Дали опозицията днес не обслужва някои от кандидатите?" Това истински разгневи Нинова: "Искаме поименно кого защитаваме, поименно! Когато в българския парламент се раздават присъди, без съд, няма да останем в тази зала! Ще ви осъдим в Страсбург! Няма да търпим вашите присъди", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова и с повечето от депутатите от левицата напусна залата.Гинка Върбакова пък прочете пред депутатите предварително написано слово, в което обвини "различни партии", че трупат дивиденти на неин гръб. Тя призна, че сериозно е подценила ролята на политическата интрига и че атаките срещу нея били заради политически интереси, без обаче да уточнява какви. Собственичката на "Инерком" заподозря сценарий за политически и икономически шантаж. Върбакова се оплака от груба намеса в инвестиционните намерения на компанията й и сатанизиране. "Те искат да спечелят по служебен ред, задкулисно, изкривявайки медийната среда. Това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме. Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме биография и опит", каза Върбакова. Тя заплаши, че с адвокатите си ще прегледа всички изявления и обидни квалификации в пресата и ще съди както медии, така и политици на най-високо ниво. Гинка се закани, че няма да допусне да я превръщат в марионетка. За повече внушителност тя изреди дълъг списък с наети чужди и български консултанти за сделката. Върбакова информира и депутатите за решението й след срещата с Борисов по-рано сутринта, че е съгласна държавата да има контрол върху сделката, но все пак напомни, че договорът с продавача ЧЕЗ съдържал дългосрочна забрана за промяна на собствеността. На директен въпрос на БСП тя отговори, че няма офшорни компании. На няколко пъти повтори, че вчера се запознала с Борисов и той с нея.

 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 304

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 486

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ