30 Октомври 2020петък10:09 ч.

Смиляна Нитова: Над 70 000 деца нямат възможност да се обучават дистанционно

автор:Дума

visibility 323

"По данни на МОН от началото на електронното обучение през изминалата учебна година, децата, които нямат достъп до електронни средства, са около 35 хиляди. Още толкова нямат достъп до интернет – това е около 10% от учениците у нас. С откриването на новата учебна година вече са регистрирани първите ученици и учители с COVID-19. Предвид пандемията, много родители останаха безработни и нямат възможност да подсигурят нормалното дистанционно обучение на децата си." Това заяви народният представител от "БСП за България" Смиляна Нитова във въпрос към министъра на образованието.

Социалистът припомни и за положителната проба на ученик от Хасково и 22 ученици от неговия клас, които  са поставени под карантина. Тя допълни, че РЗИ Хасково е дало предписание за дезинфекция на цялата сграда, което значи, че може би и други ученици ще бъдат поставени под карантина.

"Има ли готовност системата да преминe към електронно обучение при необходимост, колко ученици са получили електронни средства и колко остават без достъп до обучение поради липса на такива и липсата на интернет?", попита Смиляна Нитова. Тя отправи питане и затова как стои въпросът с учениците от Хасковска област и как министерството ще реши тези проблеми.

Нитова изброи трите елемeнта за успешно провеждане на дистанционното обучение: интернет връзка, електронни устройства и единна платформа, като достъп до тях трябват да имат както учениците, така и учителите. Народният представител добави, че още през март тази година, когато бе въведено извънредното положение, БСП е поставила тези важни въпроси.

"Не съм съгласна с отговора ви. Вие не давате реални доказателства към вашето изказване. Има ли готовност министерството за успешно провеждане на дистанционно обучение при задаване на втора вълна, каквито индикации има?Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ