07 Юни 2023сряда21:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Българите в РС Македония:

София да бъде твърда и настойчива

За нас е мъка да изпращаме децата си на училище заради етническите обиди, гласи тяхно обръщение

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 12

"Днес се чертае бъдещето на нашите деца, които искат да бъдат свободни и достойни граждани на нашата държава и на ЕС. България трябва да бъде твърда и настойчива в подкрепата на нашата кауза", се казва в призив на организациите на македонските българи, цитиран от БГНЕС.

Призивът до българските политически лидери и общественост е подписан от Люпчо Георгиевски, Елизабета Найдоска Величкова, Добре Митрев, Владимир Перев, Владо Треневски, Столе Велков и Петър Колев.

"Ние, македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов" - Битоля, от сдруженията "Македонско-Българско приятелство" - Скопие, от "Трибуна" - Прилеп, "Коридор 8" - Скопие, "Интеракция", "Единство" - Кочани и от други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), се обръщаме към вас, политиците на съвременна България, с призив нашият глас да бъде ясно чут.

Нашите мечти и стремежи са много обикновени, изтъква се в обръщението: "Да могат нашите деца да се наричат българчета, да можем като всички останали граждани на РС Македония да работим пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване. А не като граждани "втора категория". За нас, езикът на омразата към всичко българско, който доминира в РС Македония, отеква много по-силно, отколкото за хората в България. При нас е ежедневна мъка да изпращаме децата си на училище, за да ги учат, че техните роднини са фашисти, татари, монголи и какви ли не още. Затова за нас ясната принципна позиция, изразена от България, че РС Македония може да започне преговори само след решаването на проблемите с нашето равноправие, език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност, е не просто важна. За нас тя е лъч на спасителна надежда и единствен път към помирението.

Затова очакваме тази аргументирана и ясна позиция на България да бъде твърдо и категорично отстоявана. Важна е подкрепата за нашето искане за вписването на българите като равноправна част от народа в Конституцията на РС Македония, за правилното ни преброяване, защото ние сме много повече от 120-те хиляди от нас, които имат честта да бъдат и граждани на България." 

 

 

 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 344

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 265

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ