19 Септември 2021неделя01:06 ч.

София и Созопол са с най-високи местни данъци

Увеличенията обаче не водят осезаемо повече приходи, показва анализ на ИПИ

/ брой: 152

автор:Дума

visibility 983

2021-ва година донесе рекорд за последното десетилетие по намаляване на местни данъци - има цели 48 случая на сваляне на ставки. Повишенията обаче са повече  - 76. Като цяло местните налози са по-ниски в малки общини от селски тип като Грамада (Видинско) и Сатовча (Благоевградско), а шампиони по данъчна тежест са Созопол и София. Това показва анализ на Института за пазарна икономика.  

Вече 10 поредни години експертите от ИПИ събират данни за данъците, които имат ключово значение за приходите общинските бюджети - сграден данък (за нежилищни имоти на фирми), данък за прехвърляне на собственост,  данък върху превозните средства (за автомобили с мощност от 74 kW - 110 kW), патентен данък за търговците на дребно (с до 100 кв. м търговска площ). Проучването вкрючва и облагането на таксиметровите превози. Оказва се, че през 2021 г. най-голям брой увеличения има при данъка върху недвижимите имоти  - 34, а най-много намаления - при данъка върху превозните средства - 23.

Авторите на анализа са засекли тенденция ставките на местните данъци да се задържат в изборна година, но после да се качват. Така през 2015 г. и 2019 г. - когато гласувахме за кметове и общински съветници, налозите почти не се променят, но пък в следващите две години се увеличават за доста населени места. През 2020 г. има вдигане на данъците в най-много общини, като покачването продължава и през тази година. 2021-обаче е и годината с най-много намаления на местните данъци за последното десетилетие. Това си има логично обяснение - местните власти се опитват да смекчат данъчната тежест за бизнеса и гражданите заради пандемията и икономическите последствия от битката с коронавируса.

Като цяло увеличенията в местните данъци в българските общини всяка година са повече на брой от намаленията, е сред изводите. Задържането на нивото на данъчната тежест в изборните години е ясно видимо, както и последващото повсеместно повишаване. В по-големите общини местните данъци са по-високи. Увеличенията на местните данъци обаче не водят до осезаемо повишаване на капацитета за генериране на приходи и финансите на общините остават силно зависими от трансферите от централния бюджет. Конкуренцията между общинските власти в опит за осигуряване на добра бизнес среда и висок стандарт на живот на гражданите може да стане факт само при финансова децентрализация, заключава анализът на ИПИ. 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ