13 Април 2021вторник13:12 ч.

Арх. Борислав Борисов:

София може да върне блясъка си

Все повече хора забелязват, че дясното управление не е достатъчно полезно за развитието на града, казва кандидатът за общински съветник

/ брой: 198

автор:Лилия Томова

visibility 1924

Арх. БОРИСЛАВ БОРИСОВ е кореняк софиянец, роден е през 1955 г. Израснал е в столичния квартал "Захарна фабрика", днес живее в "Овча купел" и е председател на Районния съвет на БСП. Завършил е архитектура в Германия. Доцент, д-р по архитектура, той е генерален директор на Националния център за регионално развитие, ръководител на катедра "Градоустройство, теория и история на архитектурата" във Висшето строително училище и е председател на Сдружението на урбанистите в България. На трето място е в листата на БСП в столицата за предстоящите местни избори.
Женен е, съпругата и двете му дъщери също са архитекти.


ЦИТАТИ:
"Столицата ни се нуждае от съществена промяна"
"За паметника на Съветската армия, който носи паметта на своето време, би трябвало да се разсъждава по-спокойно, без емоции"


- Хубав град ли е днес София, арх. Борисов? Какво й харесвате и какво - не?
- И е хубав. И не е хубав. Градът е запазил чара от миналото си, има много зеленина, но не е хубав, защото има много проблеми, с които би трябвало да се справим.
- Надежда за справяне, сигурно ще ми отговорите, сигурно винаги има...
- Надеждата не би трябвало да се губи, дори в най-тежката ситуация. Особено ако работим с повече разум и с любов, и в името на всички наши съграждани. Защото София може да върне блясъка си. А столицата ни се нуждае от съществена промяна, тъй като вече доста дълго време е управлявана от десницата, и все повече хора забелязват, че това управление не е достатъчно полезно за развитието на града. И се надявам, че все повече и повече хора осъзнават нуждата от социален подход, и че  при победа на левицата управлението на столицата може да е значително по-ползотворно. Шансът на левите нараства, потенциалната възможност за победа е налице, а победата е необходима. Само трябва да се мобилизираме и да покажем на съгражданите си какво точно искаме да променим и как ще го направим.
- А има ли порив за мобилизация вляво?
- Точно в края на август, в разгара на лятото... Предполагам, че през септември поведението и на гражданите, и на политическите сили ще е по-различно, по-активно. Тогава ще е ясно дали ще можем да поднесем изненада, защото в последните 20 години, след промените, левицата не е управлявала София. А промяна е необходима за града.
- Не управляваме, защото може би не успяваме да обясним какво точно искаме да направим за столицата ли?
- Причините са много. Но и социалният състав на столицата е такъв, че левите формации имат по-малко влияние. От друга страна, резервите за победа и за управление са големи, бихме могли да ги мобилизираме за реален успех.
- Но за "Овча купел" се говори все по-често като за гето. А вие сте и председател на Районния съвет на БСП там. Така че - гето ли е районът, и ако да - накъде ще тръгнете?
- Ще ви изненадам с отговора си, но не, "Овча купел" не е гето и принципно не се различава от много други райони в София. А недостатъците, нехарактерни за европейските градове, но характерни за София, ги има не само в "Овча купел" - те са свързани и с благоустройството, и с поддържането на чистотата, и със системата за озеленяване и поддържане. Но характерното за "Овча купел" е, че има няколко различия по характеристиката си. Например тук има жилищен комплекс, който по принцип не се различава от "Люлин", от "Младост", от "Обеля", от "Левски". В някои неща дори е по-добър - въздухът в "Овча купел" е по-чист заради характерния вятър, който прочиства града, идвайки от запад. Така че тук е най-чистият въздух. Но по отношение на поддържане на площите "Овча купел" не прави никакво изключение от фактите, характерни за другите столични комплекси - лошо поддържане, много застроени междублокови пространства. Що се отнася до старата част на квартала, в някои отношения сме и много по-зле. Ако там трябва да се разходите по улиците, ще забележите такива, каквито няма в който и да било провинциален град. Улици, по които да се движиш с автомобил с повече от 10 км в час е рисковано, защото има невъобразимо количество препятствия, между които - и дупки. Това е срамно състояние на благоустройството и за обикновен град, за европейска столица пък - да не говорим! Така че анализът на стария квартал показва, че той е изключително изостанал в благоустройството си.
- Но "Овча купел" беше и квартал-курорт.
- Да - баня "Овча купел", паркът "Овча купел"... Но тази му характеристика не само че не се ползва, а вече е забравена дори от гражданите. Да не говорим за управляващите! За 20 години не намериха начин дори банята - уникална като строителство, като архитектура, да поправят така, че да отвори врати! Минералната вода изтича и се влива в... близкото дере. Това е съдбата на минералната вода, излекувала не десетки, а стотици хиляди хора в близкото минало. А водата е изключително лечебна, спектърът на качествата й е огромен. Но ако си говорим честно, подобна съдба има и "Княжево" - там банята е почти рухнала и е дори опасно да се доближиш до нея, защото може да се срути във всеки един момент, подобно е състоянието и на банята в Горна баня. Козметичен ремонт е направен на банята в Панчарево, но и тя е изключително изоставена, почти затворена, почти неизползваема. А ако се разходите из родното място на премиера, ще се учудите - и банята в Банкя е почти паднала, в нея не се допускат никакви хора, защото е в окаяно състояние. А София е уникален град. Още в древността, в античния период, най-представителни личности от Римската империя, когато са идвали в Сердика, са били горди с това. Император Константин пък е обмислял при създаването на втората столица на византийската империя да е не във Византион, а да е в днешна София. Ето, градът, възникнал на надарено от Бога място с невероятна природа и вода, и го изоставяме... Дори ще споделя нещо, което може би звучи странно и не модерно, но ми е по-важна истината. София в миналото се е изхранвала от плодородното софийско поле. Ако сега се разходите из него, ще видите, че пустеещите земи са повече от обработваемите.
- Както в цяла България, за жалост.
- А софийските пазари са пълни с вносни стоки от близки и далечни страни, а не с родно производство.
- Кой е виновен, арх. Борисов?
- Читателите на ДУМА знаят кои са виновниците, и много софиянци също знаят. Не е нужно да посочваме виновните, а проблемите. И начините, по които да излезем от тях.
- Добре, посочете начина.
- Да приемем нов градоустройствен план, който да обръща сериозно внимание на истинските проблеми на града, а не да го превръща в място за спекулативни сделки и за узаконяване на желанията на по-силните на деня.
- Вярвате ли, че може да има нов градоустройствен план?
- Всеки градоустройствен план остарява, дори ако е добър. А софийският е изключително слаб, и това се знае не само в професионалните среди, а и от гражданите на София. Убеден съм, че общият устройствен план на София ще се подобрява. И се надявам, че ще се случи много скоро.
- Няма как да не ви попитам, включително и защото си говорим за градоустройствен план: къде ще е мястото на паметника на Съветската армия, ще го местите ли? Страстите около него се нажежават...
- Не взех участие в тези дебати, не искам да се включвам в ожесточени разправии по теми, които разединяват софиянци. Тази тема, за съжаление, също разединява, а приоритет трябва да имат нещата, които ще ни покажат пътя да излезем от състоянието, в което сме днес. Но паметникът на Съветската армия е създаден от забележителни архитекти и скулптори и се надявам никой да не оспорва това. Многобройни такива паметници има не само в България. Знаете, аз съм завършил висшето си образование в Германия, в Берлин има цял парк - Трептов парк, където стои огромен паметник, много по-голям от паметника на Съветската армия. Искам да ви уверя, че в Германия, съкрушената от Съветската армия страна, и даже - почти унищожена по време на войната, дори не са си помисляли, камо ли да е имало такива предложения - да събарят паметник, да му променят мястото... Ако отидем във Виена пък, ще видите в центъра на града кой е най-големият паметник, доста подобен на този в Берлин, а и на нашия, на Съветската армия. Във Виена никога не е съществувал въпрос за премахване, унищожаване, преместване на този паметник. За историческите места, които носят паметта на своето време, би трябвало да се разсъждава по-спокойно, без емоции. Защото има всякакви периоди в историята на човечеството, на Европа. Заради войната, в която хитлерофашизмът беше победен, заради победата не само в Германия, не само във Виена, не само в България има издигнати паметници. И никъде, освен у нас, не се поставя въпросът за премахването им. Защото хората имат памет. И защото обществото им е доста по-здраво. В България може би умишлено се измислят теми, за да бъде разединено обществото. Това ли е актуалната тема за софиянци, виждате, толкова по-болезнени проблеми съществуват. А темите, разбира се, ги поставят лица, които болезнено търсят внимание, за да създават конфликтни ситуации.
 

Радев свиква Народното събрание на 15 април

автор:Дума

visibility 116

COVID-19: Продължава спадът на настанените в болница

автор:Дума

visibility 111

Най-висока смъртност у нас от един век

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 71

Над 40% срив в приходите на хотелиерите

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 71

Бизнесът очаква 15,5% спад на инвестициите в промишлеността

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 71

Авиацията поиска от парите за концесията на летището

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 71

"Български пощи" алармират за нова измама

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 71

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 88

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 71

Сърбия разтревожена от база на Косово

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 337

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 175

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ