13 Април 2021вторник18:59 ч.

София - най-добрият град за корупция

/ брой: 31

автор:Алеко Бичевски

visibility 2096

Миналата седмица с фанфари и възможно най-блестящите усмивки на президента Плевнелиев и кмета на София Фандъкова столицата бе обявена за най-добрия град за живеене в България. Разбира се, по тази констатация може доста да се поспори. Все пак - въпрос на гледна точка. Хилядите, заринати от сняг, с изпочупени крайници в "Пирогов", рекетирани от "Топлофикация" или тормозени от глутниците бездомни софийски песове, едва ли са очаровани от живота си в столицата. За други обаче е точно обратното.
За адвокат Валери Коев например от адвокатската кантора "Колчева, Смиленов, Коев и съдружници" София безспорно е възможно най-добрият град за живеене. И за печеленe на пари, с които Софийска община го затрупва с пълни шепи.  Всъщност ето и щастливата история.
Фирма ДИРИС БНУ ЕООД завежда дело срещу Столична община, по-точно дело номер 5286/2011 по описа на Върховния административен съд, Трето отделение. На свой ред общината наема въпросния адвокат Коев да защитава нейните интереси. Междувремено ДИРИС БНУ ЕООД оттегля жалбата си. Делото е прекратено, но общината щедро изплаща хонорар на адвокат Коев в размер на 250 000 лв.(!?). Дето се вика, дай Боже всекиму. Стига тази изумителна щедрост да не беше с парите на столичните данъкоплатци. По-късно въпросният адвокат претендира пред ВАС този космически хонорар да му бъде признат за разход. На 19.09.2011 г. обаче Трето отделение на ВАС с председател Бисерка Коцева му отсъжда едва 450 лв. Т.е., на толкова оценява свършената от него работа с мотива: "Заплатеното от страната (т.е. Столична община) възнаграждение на адвоката се явява прекомерно, съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото".
Във връзка с това решение на съда е редно да бъдат зададени някои въпроси.
Дали този космически хонорар не е завишен нарочно, така че да бъде разпределен между всички участници в тази щастлива за тях история -  тези, които получават парите, и тези, които им ги дават? В случая общината. Ако е така, това не е ли брутална корупция, заради която именно не ни пускат в Шенген и ни сочат с пръст като най-корумпираната държава в Европа?
По какъв критерий е избрана точно кантората на адв. Коев? По каква процедура? С конкурс, търг или обществена поръчка? Има ли тук връзка фактът, че въпросният адвокат и бившият шеф на столичния съвет А. Иванов в миналото се явяват нещо като колеги - г-н Иванов е бил оперативен работник в МВР, г-н Коев служител на НСС?
Може би от общината ще се оправдаят, че делото е за милиони и затова хонорарът е голям. Общината водила ли е досега дела за милиони и плащала ли е подобни хонорари?
С какво се занимават десетките юристи в Столична община, щом не могат да защитават интересите на работодателя си в най-елементарни дела, оценени от ВАС на 450 лв.? В сайта на общината за дирекция "Правно-нормативно обслужване" са отбелязани следните функции: осъществява процесуално представителство на Софийска община пред съдилищата, арбитражите, особените юрисдикции и други независими и специализирани държавни органи по производства, по които общината е страна. А дали пък нарочно не им възлагат такива дела, за да наемат отвън адвокати и да си делят парите, както предполагат в юридическата общност? Защо работата да я свърши общинският юрист срещу заплатата си, като може на адвокат отвън да му бъде платен четвърт милион...   
Кой е замесен в конкретната далавера, трябва прокуратурата да установи, ако се самосезира от тази публикация, както е задължена по закон. Но току-що преизбраният на първи тур кмет на София гледа ли въобще какво подписва? Защото е изцяло отговорен за това как се разходват публичните финанси. Все едно дали лично е замесен или е създал условия, за да могат разни тарикати да крадат най-безочливо парите на столичните данъкоплатци.
А на столичните данъкоплатци - честито! Следващият път пак да гласуват за партията на г-н Иванов. И по-следващия - пак. Докато не ги оберат до шушка.

 

Германия с нови правила срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 134

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 297

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 540

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 254

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ