24 Януари 2022понеделник23:14 ч.

ново:

През следващото денонощие ще остане предимно облачно и ветровито с умерен, в източната половина от страната и силен вятър от север. До следобяд ще има слаби валежи от сняг в Северна и Западна България. След обяд валежите от сняг ще спрат. Ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°, в София - около минус 9°; максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°. През следващото денонощие ще остане предимно облачно и ветровито с умерен, в източната половина от страната и силен вятър от север. До следобяд ще има слаби валежи от сняг в Северна и Западна България. След обяд валежите от сняг ще спрат. Ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 9° и минус 4°, в отделни котловини до около минус 11°, в София - около минус 9°; максималните ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 5°.

Акцент

София не старее, но и не блести

Поредните рекордни милиони ще се раздадат на частните почистващи фирми според новия бюджет за чистотата на града

/ брой: 236

автор:Деси Велева

visibility 83

Пак е декември и пак си говорим за чистота. На дневен ред е приемането на план-сметката - най-важния документ за София, който дава яснота как и с колко средства ще се чисти градът през следващата година. 

За кой ли път Столичната община се опитва да изненада приятно гражданите, че ще отдели рекордно много средства за сектора. За кой ли път гражданите със същата изненада питат общината къде изтичат тези пари, след като столицата е все така мръсна. От толкова висок бюджет, който расте всяка година успоредно с добрата събираемост на такса смет, трябва да очакваме София да блести от чистотата на измитите улици, да няма препълнени кофи и натрупани отпадъци около тях, в градинките и зелените площи да не се търкалят опаковки и фасове. Нищо такова не се случва. Общата картина може и да не се влошава, но със сигурност не се и подобрява. 


237 милиона лева са заложени

в план-сметката на Столичната община за следващата година срещу 220 милиона за миналата година. В тази сума влизат 194 милиона лева от текущите приходи от такса смет, останалите 43 милиона са от вземания от предишни години. Близо една трета от гигантската сума отива не при кой да е, а при частните почистващи фирми, за да вземат от контейнерите сметта и да я возят до завода за боклук. Те окончателно завзеха сектора и изгониха общинското участие в него. Дружествата, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и братята Домусчиеви, ще лапнат 74,2 милиона лева по това перо. За следващата година те ще получат 1,2 милиона повече от тази, но какво е този милион на фона на цялата крупна сума... Може пък той да се окаже гаранция, че контейнерите вече няма да преливат и ще се събират навреме, примерно. ДУМА припомня, че консорциуми на "Титан", "Грийн партнърс" и "Зауба" спечелиха огромна обществена поръчка за сметоизвозване и транспортиране на отпадъци, за лятно и зимно почистване на улици и други "дребни" дейности, като чистене на графити и шахти. За пет години те ще получат от общината 430 милиона лева. 

За следващата година план-сметката за чистотата предвижда фирмите да се облажат още и с 96 милиона лева за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване. Тук също Столичната община планира ръст на плащането - този път с 8,1 милиона лева с обещание за измиване на повече улици. Предвижда се с автоцистерна с маркуч 

да бъдат измити шест пъти годишно улиците 

по които върви градски транспорт, и 7 пъти годишно - вътрешнокварталната мрежа. Според сметките на кметството ще бъдат измити 132 194 дка или с близо 40 на сто повече от тази година. Автоцистерните с дюзи ще пръскат асфалта два пъти месечно, общо 302 545 дка. 

Оптимизъм лъха от всяко изречение на финансовия документ. На хартия обаче е едно, а като тръгнат служителите с маркучите по улиците, нещата изглеждат доста по-различно. Нееднократно столичани се оплакват от безхаберното и претупано мокрене на настилките, след което остават и прахът, и насъбралите се отпадъци. Явно нито документирането на симулираната дейност в десетки видеоклипове из социалните мрежи, нито заплахата за глоби плашат фирмите, които вече са спечелили за пет години напред договорите за почистване. 

Обещанията за миене изглеждат доста оптимистично на фона на метенето. В тази сфера 

все още властват метлите

Така е било тази година, така ще бъде и през следващата. До края на септември за ръчно метене са изхарчени близо 14 милиона лева, а за механизирано - едва 2,7 милиона. С метла са обхванати 845 000 декара, а с машини - 305 000 дка, или една трета по-малко. В същото време се оказва, че механизираното метене е много по-евтино, но въпреки това общината продължава да не се възползва максимално от него. За следващата година се планира известно увеличение на метенето с машина, но в представения за обществено обсъждане документ удобно се изпуска каква площ ще се мете на ръка и срещу колко пари. 

Зимното почистване на улиците също е деликатна тема, която рязко вдига кръвното налягане на жителите на столицата. Резултатите от дейността на фирмите са доста по-видими и всеки страда от тях, когато падне първият, вторият или шестият сняг. Слава богу, че през последните зими рядко вали, та столичани успяват за опазят част от нервите си. За тази дейност ще бъдат похарчени 27,8 милиона лева или с 1,5 милиона повече от предвиденото за тази година, като допълнителните средства ще отидат за ринене на пътя към Витоша. 

Интересното е, че парите за зимно чистене за тази година на практика са изхарчени до септември и останалите 4% от бюджета трябва да стигнат до края на 2021 г. Затова е добре, че първият сняг закъсня, а да се надяваме, че няма да вали много до януари.

Бюджетът за чистота на града се очаква да бъде приет до края на годината, като през следващите дни влиза за обсъждане в комисиите към Столичния общински съвет. Той предшества цялостния бюджет на общината, който ще бъде утвърден в началото на следващата година, но би трябвало да бъде представен в близките седмици. И там сме в очакване на поредните рекордни суми и обещания за ефективност и контрол.  


Иван Таков, общински съветник от БСП:

Има възможност да се намали такса смет

Столичната община продължава да събира около 20 милиона лева повече от такса смет, като тази сума след това не се изразходва по предназначение. Парите от таксата могат да се използват само за дейности по чистотата. Това дава възможност за намаляване на такса смет. Справедливо е парите да се върнат обратно на софиянци. БСП през последните години предлага намаляването й с 10 на сто. След като направим разчетите си, ще преценим дали да го предложим и за следващата година. 

Общината никога не изпълнява план-сметката, включително и през тази година. Една от сферите, в които заложените пари не се харчат, е за проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване депа за отпадъци. Неизпълнението там е по-малко от 60 на сто. За изграждане на трета и четвърта клетка на "Садината" например почти нищо не се прави, а всяка година се търкаля в план-сметката. Рекултивацията на депото "Долни Богров" също не върви. 

Неизпълнение има и при почистването на улиците. Само за изплащането на парите към сметопочистващите фирми неслучайно всичко се изпълнява.


Альоша Даков, общински съветник от БСП:

Общината сериозно изостава в разходите

За поредна година средствата за подобряване на техническата инфраструктура и качеството на живот в районите "Сердика" и "Кремиковци" не са похарчени. Едва 165 000 лева от предвидени 600 000 лева са използвани за деветмесечието, а хората там са потърпевши от дейностите по управлението на отпадъците. Вместо да се направят детски площадки, ремонт на тротоари и пътна инфраструктура, парите стоят неизползвани. 

Сериозен дисбаланс има и между ръчното метене, което не е така ефективно, и механизираното. Затова искаме писмен анализ доколко почистващите фирми ползват техниката, която са заявили, че имат.

 

 

 

 

Ирена Анастасова проведе приемна в Монтана

автор:Дума

visibility 84

Кутия цигари поскъпва с около 20 ст. от юли

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 15

Само един язовир е законно ремонтиран

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 15

Над 80% от фирмите ще вдигат заплати

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 15

Асанж с право да обжалва екстрадицията

автор:Дума

visibility 203

Румъния иска по-силно присъствие на НАТО

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 15

И Сърбия с предсрочни избори

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 15

Българска свободна телевизия стана на 3 години

автор:Дума

visibility 177

БСП и нейните душмани

автор:Александър Симов

visibility 819

/ брой: 15

Метаморфози

автор:Ина Михайлова

visibility 1639

/ брой: 15

Деяна Данаилова: Три години БСТВ казва истината

автор:Ина Михайлова

visibility 791

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ