10 Август 2020понеделник21:23 ч.

Кубински медици в Италия

Акцент

Солидарността днес е най-човешкото дело

В биткaта срещу КОВИД-19 Куба отвори развитата си здравна система за нуждаещите се по света

/ брой: 80

автор:Емилия Лазарова

visibility 773

Светът в пандемичния коронавирус е притихнал в страх и следене на медицинските комюникета. Времето на изпитания разкрива кой е приятел; кой професионално и хуманно се справя с обстоятелствата; коя система е качествена, ефективна и адекватна на бедствието. На помощ на разрастващото се страдание и смърт в най- пострадалите страни се отзоваха медицинските екипи и оборудвания на Русия, Китай и Куба - и трите санкционирани и наказвани от тези, които се смятат за "силните на деня"! А някои прогнозират, че победителите в битката с КОВИД-19 ще бъдат и победителите в новия свят, който предстои. 

Да! Редом до Русия и Китай, островна Куба - в състояние на блокада вече шест десетилетия, ограничавана и потискана всячески от мощния си съсед САЩ - в тези месеци е в помощ на нуждаещите се страни в борбата срещу вируса. Петдесет и двама кубински медици неотдавна се отзоваха в помощ на страдаща Италия. А към кубинското Министерство на здравеопазването над 40 държави се обръщат за медицинска помощ. 

Историята на кубинската революция и на отстоявания социалистически обществен модел е история на жестока и все по-затягаща се икономическа и финансова блокада и санкции над страната и народа на Куба. Началото поставя президентът Айзенхауер на 17 март 1960 г. След Карибската криза през 1962 г. ембаргото и мерките се разширяват и ожесточават. Следващите десетилетия и до днес САЩ затягат режима на блокада с поредица закони.

В обстановката на сурова икономическа и финансова война и след краха на европейския социализъм през 1989 г. Куба успява да мобилизира силните страни на икономиката и приоритетните си направления. Безплатната медицинска помощ и всеобщото безплатно образование са завоеванията, които Хавана запазва и до днес. В условията на блокада, санкции и ембарго в Куба няма затворени болници, въпреки тежките условия напоследък. А детската смъртност в страната е по-ниска от тази в България и САЩ. Продължителността на живота е 77 години, за което ние все още мечтаем!

Всичко това е резултат от създадената ефективна система на здравеопазването в страната. Паралелно с грижата за здравето на кубинците, през 1990 г. Куба изключително далновидно се ориентира в условията на глобализацията и, прогнозирайки предстоящите опасности и епидемии, инвестира сериозни средства в изграждане на биолаборатории и развитие на най-авангардните високотехнологични медицински и биотехнологии, чиито продукти, освен за нуждите на страната, се експортират. И днес процъфтява производството на кубински лекарства и медицински препарати, включително на ваксини против дифтерия, дисбактериоза, коклюш, менингит, различните видове хепатит, онкологични и други тежки заболявания. Славата на кубинските медици е неугасима, особено с очните операции, известни като "Милагро" ("Чудо") за възстановяване на зрението на милиони страдащи по света. Друго направление на медицинската индустрия и износ е производството на оборудване за болници, включително мобилни, поликлиники и други медицински съоръжения.

Кубинската здравна система, по признанието на американски специалисти в "Ню Йорк Таймс", е успешна и противоположна на американската. Куба дава 11% от своя брутен вътрешен продукт за здравеопазването и това несъмнено дава резултати.  

В последните години Куба има 60 000 прекрасно подготвени лекари. Високата квалификация, хуманизмът и солидарността на кубинските медици и постиженията на кубинската медицина се доказват по света вече близо шест десетилетия. От 1963 г. 60 000 кубински медицински мисии оказват помощ и лекуват нуждаещите се в 164 страни. А само през 2020 г. 30 000 кубински медицински специалисти са на мисии в 67 страни, най-вече в Африка и Латинска Америка. Моделът на Куба за медицинско сътрудничество е съобразен с действащите международни договори, противно на вражеските кампании, които се организират срещу нея.

Здравният сектор на Куба днес отново дава урок по човечност, съпричастност и солидарност със страданията по света. Десетки медицински бригади пристигат в страните, най-засегнати от пандемията - със свое разработено лекарство (Интерферон алфа-2б), изпробвано и признато за ефективно от китайските медици и вирусолози. Препаратът е произведен в Куба с помощта на биотехнологиите. След появата на КОВИД-19 кубинската здравна система мобилизира основните си ресурси за овладяване на болестта и за подпомагане на диагностицирането.

В съвременния свят Куба поддържа над 28 000 сътрудници в 58 държави по света, към които са 14 бригади "Хенри Райв", присъединени в борбата срещу КОВИД-19. Коронавирусът достигна Куба на 12 март с констатираното заболяване на трима италиански туристи. И когато светът е в състояние на най-тежката здравна криза от десетилетия, Вашингтон ограничава възможностите на Куба да се справи с този проблем, като непрекъснато налага санкции. Така неотдавна бе осуетена възможността Куба да получи дарение с ценни медицински продукти от основателя на китайския електронен гигант "Алибаба".

Куба отстоява идеята, че епидемиологичната ситуацияп не е време за войни и санкции, че "солидарността в тези времена е най-човешкото дело, което можем да защитим", и то с реални дела. Неслучайно на проведения на 9 април форум в бразилския град Сан Паоло участниците издигат призив за мобилизиране на действията и поддръжниците срещу блокадите и международните икономически санкции, наложени на САЩ срещу Куба, Венецуела и Никарагуа. Този призив не бива да се ограничава в пределите на Латинска Америка, а да се разшири в искане за премахване на блокадата, наложена от САЩ над Куба. В призива се посочва, че "блокадата е основна пречка за икономическото и социалното развитие на Куба, грубо и масово нарушаване на човешките права на кубинския народ". Блокадата вече шест десетилетия нарушава основните норми на международното право, признати от Хартата на ООН, като принципите на самоопределяне, свобода на търговията, суверенно равенство и т.н. Още повече, че Куба не представлява заплаха за САЩ и за националната сигурност на друга страна. В документа се припомня, че Куба защитава и отстоява идеята Латинска Америка и Карибите да бъдат зона на мира и сътрудничеството. А периодът на кризисната пандемия все по-силно изисква "глобална солидарност, сътрудничество, благоразумие, обединяване на усилията на национално, регионално и международно ниво, без никакъв вид дискриминация". 

И докато Куба остава открита, хуманна, съпричастна и готова да помага с медицински и образователни екипи, от 2017 г. насам спрямо нея се ожесточават действията и се отбелязва агресивна ескалация с над 90 мерки от страна на управляващите в САЩ срещу икономическото и социалното развитие на страната. По сведение на Министерството на външните работи на Куба, щетите от десетилетната блокада възлизат на 922,630 млрд. щ.д., като само за периода април 2018 г. - март 2019 г. те са 4,343 млрд. щ.д. В този период само в здравеопазването (технологии, реактивни продукти, суровини, оборудване, лекарства, медикаменти) загубите са 104 млн. щ.д.

Разрушителният ефект на санкциите възпрепятства способността на властите на Куба, Венецуела, Никарагуа в този труден момент да получават достъп до международната финансова система или до свободната търговия. Участниците във форума в Сан Паоло призовават и припомнят, че днес сме изправени пред избора между "блокиране на солидарността и ДА на солидарността". В последните дни сме свидетели на разпространение, разрастване и подкрепа на движението за денонсиране на икономическата, търговската и финансовата блокада над Куба.

Днес, във времената на неочаквани и предстоящи тектонични промени в света, са нужни солидарност и подкрепа за отмяна на блокадата и на санкциите над страната, за хуманизъм, справедливост, солидарност с Куба и за Куба.

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Протестиращите освободиха кръстовището пред СУ

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 152

Защо тероризмът вирее и в Африка

автор:Елиана Иванова

visibility 13

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 10

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 13

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 342

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ