24 Юли 2024сряда00:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социалдемократите в арабския свят засилват влиянието си

Създаденият в Кайро Арабски социалдемократически форум ще отстоява свободата, демокрацията и социалната справедливост в Северна Африка

/ брой: 22

автор:Кристиан Вигенин

visibility 2904

В сътрудничество с Партията на европейските социалисти и Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент в Кайро се проведе международна среща на леви партии от Близкия изток и Северна Африка. От самото начало на Арабската пролет, социалистите в Европа имат силно присъствие и оказват важна политическа подкрепа за реформите в страните в преход. Тя се изразява както във формирането на европейската политика към региона в европейските и национални институции, така и в поддържане на тесни връзки с партиите, обявили своята принадлежност към семейството на световната социалдемокрация.
Конференцията в Кайро, трета поред след проведените през 2011 и 2012 г. в такъв формат форуми в Тунис, фокусира вниманието си преди всичко върху социално-икономически въпроси. Сред основните теми бяха изграждането на справедливи социални системи, младежката безработица, идеите на левицата за социално и икономическо развитие на региона, равенството между половете и ролята на жените.
Този фокус на дискусията не беше избран случайно, защото арабските революции започнаха по две основни причини - липсата на демокрация и липсата на социална перспектива пред младите. Към днешна дата можем да кажем, че демократичният процес се развива, макар и неравномерно и с много трудности - постепенно се утвърждават основните елементи на една функционираща демокрация, част от страните минаха през избори и референдуми, които сами по себе си са постижение, независимо че резултатите от тях предизвикват и загриженост. В същото време обаче липсата на социална перспектива все повече се задълбочава, икономиките се свиват, а безработицата расте - тенденции особено негативни в Тунис и Египет. Това крие риск от нарастващо разочарование, което може да спре демократичния процес и да върне страните в познатите авторитарни модели на управление. На един крак не може да се върви напред, затова арабските общества не могат да си позволят да неглижират социално-икономическите проблеми. Тук е и ролята на социалдемократическите партии - точно те могат да дадат отговор на двата ключови проблема, които бяха в основата на народното недоволство преди две години.
Нужно е обаче да се формулират и ясни идеи за реформи, защото в повечето страни от региона разходите за социална защита са сравнително високи, над 5% от БВП, но системите са неефективни и често недостатъчно справедливи. Икономиките също изпитват сериозни трудности, защото предприятията не са достатъчно конкурентоспособни. В същото време на държавния бюджет лежат стотици хиляди изкуствено поддържани работни места, особено в Египет, които се превръщат в черна дупка за сериозен ресурс, който иначе може да се използва за гъвкава подкрепа преди всичко на малките и средни предприятия за създаване на работни места.
Най-голямото предизвикателство пред тези страни към момента е огромната безработица, особено сред младите хора - Северна Африка е регионът с най-висока младежка безработица, 27-28% по официалните статистики, но на практика незаетите са много повече, а в истински бич се превръща дългосрочната безработица. Това е тревожна статистика, като се има предвид, че този регион има най-младото население в света - над 30% са под 15-годишна възраст, още 30% са във възрастовата група 15-29 години. Парадоксално към днешна дата проблемът не е в ниската квалификация, всъщност равнището на образование е сравнително високо. Проблемът е, че икономиката не създава привлекателни работни места, заплащането е ниско и пред младите има три варианта: да останат дълго безработни, ако могат да си го позволят, докато намерят подходяща работа; да започнат нископлатена работа, която не отговаря на тяхната квалификация; да емигрират. В същото време компенсациите за безработни покриват малка част от безработните. Именно заради това са нужни и сериозни икономически реформи, но и сериозни инвестиции в преквалификация, защото именно Северна Африка е регионът с най-силно разминаване между квалификация на младата работна сила и нуждите на бизнеса.
Всичко това дава само бледа представа за огромните предизвикателства пред страните от Северна Африка в сферата на социалната и икономическата политика.
Именно затова, по инициатива на три водещи социалдемократически партии - Египетската социалдемократическа партия, Етакатол от Тунис и Фатах от Палестина, 9 партии от Северна Африка и Близкия изток създадоха Арабски социалдемократически форум. Тази стъпка беше определена като историческа от участниците в конференцията, защото създава един нов тип отворена структура за сътрудничество и обмен на информация между левите партии, която може да се окаже важен фактор в бъдещото политическо и социално-икономическо развитие на арабския свят.
В своя декларация, 9-те партии си поставиха като основни цели трансформирането на автократичните държави в демократични, с нови политически системи, баланс на властите, реформирано правосъдие и свободни медии; приключването на израелската окупация на арабските земи и гарантиране на палестинския народ на правото му на самоопределение и независимост; отговор на исканията на народите за по-добри условия на живот, създаване на работни места и справедлива социална среда. Партиите учредителки са убедени, че заедно ще могат да се противопоставят на реториката и популизма на консерваторите. Сред първите стъпки на новоучредения форум, чийто координационен комитет ще се срещне през март в Мароко, са създаването на структури на жените и на младежите.
ПЕС и Групата на социалистите и демократите ще продължат да подкрепят, според възможностите си, новосъздадения форум, защото той се превръща във важен елемент за отстояване на демократичните промени и на светския характер на държавите в Северна Африка, като в същото време слага във фокуса на своето внимание и намирането на работеща алтернатива на сегашната мрачна социално-икономическа картина.


Председателят на ПЕС Сергей Станишев открива конференцията "Обща визия за прогресивен арабски свят"

Сред първите инициативи на форума са създаването на структури на жените и на младежите

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 138

Половин София остава без топла вода за 12 дни

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 138

ВАС отмени екостикерите за колите

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 138

Байдън напусна надпреварата

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 138

Кличко допуска референдум за мир

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 138

Курти обвини Сърбия за взрив край езеро

автор:Дума

visibility 564

/ брой: 138

Накратко

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 138

Мътни води

автор:Евгени Гаврилов

visibility 702

/ брой: 138

Зад смокиновия лист

visibility 697

/ брой: 138

Bye-bye, Байдън

автор:Таня Глухчева

visibility 623

/ брой: 138

Празник на духа, наследен от Апостола

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 138

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ