04 Март 2021четвъртък23:46 ч.

Социален диалог ли?

/ брой: 266

автор:Аида Ованес

visibility 620

Социалният диалог, широко рекаламиран в началото на август 2009 г. от новите управляващи, заприлича на... жирафа. На жирафа от онзи анекдот, дето нашенецът го оглеждал отляво, оглеждал отдяно и отсякал: "Те такова животно нема!" За управляващите диалог има само когато партньорите са на едно мнение. В противен случай има само монолог на финансовия министър. За добро или зло, трета година държавата и нацията се съобразяват с неговите монолози. Затова днешният въпрос е доколко напускането на тристранния съвет от синдикатите ще промени живота на хората на труда? Или поне доколко това е възможно, щом една (засега) от организациите на работодателите всъщност подкрепя намеренията на управляващите за премахване на плащането за клас, например (стр. 4). "Който маха клас, пада от власт!", гласеше лозунг на протест отпреди 7-8 години.
Иначе поредицата от цинизми и подигравки не спира и този път се заключава в това, че догодина отлагаме с 1 година пенсионирането на 15-16 хил. души и със спестените пари "даваме" по 9 лв. (разбирай, по-малко от кило сирене) на възрастните с пенсии по 136 лева! Цинично е да се казва, че увеличаването на пенсионната възраст ще доведе до по-високи пенсии в средата на годината.
Историята на народите не е регистрирала  трети начин за сближаване на позиции или решаване на спорове - това става или на масата на преговорите, или на улицата. Трета година различните позиции между капитала, наемния труд и държавата у нас имат едни измерения на масата на преговорите и съвършено различни в реалния живот. Въпросът е какво може да се очаква от предстоящия протест и евентуалната национална стачка? Ще бъде ли достатъчна само заплахата, за да поизтрезнеят управляващите, или наистина трябва да се пристъпи към действия? А може би ще се разчита на стачката на железничарите, която ще блокира за доста време и без това олекналата ни икономика? Или просто нашенецът трябва да привикне към наглед неадекватните и необосновани действия на управниците си? Защото вече година няма отговор на въпроса за какво се харчат откраднатите 1,4 млрд. лв. от здравните осигуровки на стриктните платци? Няма отговор и за какво се харчат откраднатите от професионалните пенсионни фондове 100 млн. лева? Ако са били отнети, за да бъде кърпен бюджетът, тази година какви пари от кого и откъде ще бъдат взети и дали отнемането на спестени вноски е равно на реформа?
 


 

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 70

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ