05 Март 2021петък00:35 ч.

Социалистите настояват за 6 фонда за културата

БСП предлага 4 нови закона и осъвременяване на текстовете за народните читалища

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 469

За повече държавна грижа в сферата на културата настояват социалистите. Председателят на БСП Корнелия Нинова припомни някои от основните идеи на партията за подпомагане на сферата. Стъпка в тази посока е създаването на шест ключови творчески фонда, които ще работят на проектен принцип. Фонд "Сценични изкуства" ще подпомага новата българска драматургия, младежки и детски драматичен и куклен театър и нови креативни форми на съвременен театър. През фонд "За съвременно изобразително изкуство" социалистите предлагат да се изкупуват творби на съвременни автори - художници, скулптори, графици, и така да бъдат обогатени художествените фондове на галериите. Утвърдени и млади автори, както и чуждестранни преводачи на съвременна българска литература ще могат да се обръщат към фонд "За дебютни проекти в съвременното българско художествено, документално и анимационно кино", класическото, популярното, фолклорното и синтетично музикално изкуство ще се подпомагат през фонд "Млади български музиканти и композитори" в сферата на класическото, популярното, фолклорното и синтетичното музикално изкуство. Предвидено е и финансиране на проекти за нови литературни произведения, а фонд "Развитие и защита на българското културно наследство" ще е насочен към обогатяване на фондовите колекции с нови исторически артефакти за всички музеи в страната.

"Основен приоритет за БСП е отделяне на не по-малко от 1% от брутния вътрешен продукт на България за култура. Това ще доведе до оздравяване на сектора, който е един от най-засегнатите от ковидкризата и системно недофинансиран през последните години", посочва Нинова.

Социалистите смятат, че са необходими 4 нови закона - за защита и употреба на българския език, писменост и книжовност,  за културното наследство и наредбите към него, за сценичните изкуства и за развитие на българската книга, кино и пластични изкуства. БСП смята, че е необходимо и  осъвременяване на Закона за народните читалища. Според тях трябва да се търсят промени във финансирането, за да се  утвърдят традиционните читалища с дълга история като стълбове на културата и духовността на местно ниво. Социалистите смятат, че трябва да се намери начин как приходите от творческата дейност в държавните и общинските културни институти да остават в тях. Увеличаване заплатите на читалищните, библиотечните и музейните работници е друга от целите на БСП.

В програмата си левицата залага и дигатализация на фондовете на българските библиотеки. 

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ