15 Август 2020събота19:20 ч.

Ан Идалго водеше предизборната си кампания и на велосипед

ГЛОБУС

Социалистката Идалго трябва да избави Париж от плъховете

Ще трябва да се пребори и с коалиционните еколози, които не смятат гризачите за опасни

/ брой: 127

visibility 609

Игор Гашков, 
ТАСС

По време предизборната кампания за градоначалник на Париж кандидатите дълго време си дишаха във врата, но накрая вотът приключи със силен отскок напред на действащата кметица Ан Идалго и нейните привърженици (48,7%). А само преди година им вещаеха поражение заради неумението да защитят Париж от плъховете. Но предложението на макронистите и десните се оказаха още по-малко убедителни.  

Плъховете, чиято поява по улиците на Париж бе описвал още Виктор Юго, отново станаха бич за френската столица именно при управлението на Идалго, която за пръв път бе избрана на този пост през 2014 година. Днес мегаполисът наброява 3,5/4 млн от тези животни: това е 1,5/1,7 пъти повече от гражданите. Разпространението на гризачите е резултат от обичайната им плодовитост (средно по 8 малки на двойка), подсилена от бездействието на районните служби. Последното е опасно. Пресметнато е, че ако плъховете бъдат оставени на мира, от една двойка за една година може да се пръкнат до 3000 потомци и те ще могат да наводнят дори най-големия град на света.  

Рейтингите на Ан Идалго и подкрепящата я Социалистическа партия се бяха закотвили около скромните 20/25%, докато отговорността  за ръста на популацията на гризачите кметицата възлагаше на самите столичани, които оставяха направо на улицата боклуците, включително остатъците от храни. Кметицата говореше за проблем на манталитета, свързан с нежеланието да прибираш след себе си, и предлагаше превъзпитание на гражданите. Докато те хранят гризачите, съществено намаляване на популацията им няма как да се случи. В кметството даваха да се разбере, че ръцете на градските власти за вързани. Работещите, но нехуманни методи за решаване на проблема са изключени в Европейския съюз. Съгласно нормите, утвърдени в Брюксел, забранено е изсипването на отрови в свърталищата на плъховете, защото това вреди на екологичната обстановка в града.

Все пак междинно решение бе намерено, което позволи на Ан Идалго да запази кметското място. Градът организира производството на контейнери за смет, по които на плъховете им неудобно да се катерят. Поставянето на контейнерите смекчи всеобщото недоволство. Още повече, че в хода на избирателната кампания се изясни, че нито кандидатката на макронистите Анес Бюден, която е и бивша здравна министърка, нито кандидатката на дясната партия "Републиканците" Рашида Дати имат принципно нови идеи. 

За голямо облекчение на Ан Идалго, не се стигна до договореност между нея и конкурентките й. Работила няколко години в правителството, Бюзен представляваше партията на Еманюел Макрон "Напред, република!", която претендираше за лидерство във френската политика. В Елисейския дворец от самото начало поставиха високи задачи пред Бюзен, а към гласуването в столицата се отнасяха като към репетиция за националните избори. Възможно е именно поради това привържениците на Макрон се отказаха от общ списък с дясната партия "Републиканците". Така или иначе на президентските избори двете политически сили ще се представят поотделно. 

Преди три  години на президентските избори Макрон постигна висок резултат в Париж и изтласка конкурента републиканец Франсоа Фийон. Но през 2020 г. резултатът от разделеното представяне на двете политически сили, чийто електорат е сходен, се оказа противоположен. Не само че "Републиканците" задминаха макронистите, заемайки второто място (34%), но и Аниес Бюзен претърпя лично поражение: не бе избрана за депутатка в Съвета на Париж.

Спечелвайки втори 6-годишен мандат, Ан Идалго  отново ще се сблъска с фундаменталните проблеми на френския мегаполис. Сред тях са обществената хигиена, озеленяването, достъпни жилища, но не на последно място и плъховете, все пак те не са изчезнали. Проблемът с тях дори може да се изостри по политически причини. Зелените, в коалиция с които влезе градоначалничката, се отнасят без въодушевение към неекологичната дератификации. Сред тях се намериха и радикали. Обществена петиция, изискваща да бъде спряно всякакво изтребване на гризачите, вече събра в Париж небезобидните 26 000 подписи. Много зоозащитници, включили се в тази кампания, гласуваха за зелените на изборите, които единствени не предложиха мерки срещу плъховете. Идалго ще трябва да отчита мнението на тези избиратели. 

Ще трябва да мисли как да изпълни и други обещания, дадени по време на кампанията: да работи за благоустройството на парижкия център, част от който кметица планира да направи пешеходна дона, да посади 170 000 дървета, да увеличи местата в яслите, да предаде 15 000 нови жилища. Но що се отнася до предложенията на десните за безопасността, от увеличаване на полицейските щатове до установяване на видеокамери, те по-скоро няма да те бъдат реализирани.  

И църквата във възхвала на Борисов

автор:Дума

visibility 33

Потоп удави Благоевград

автор:Дума

visibility 108

Двама лекари с коронавирус от Добрич са починали

автор:Дума

visibility 272

Румен Гечев: БСП няма да влиза в игрите на Борисов

автор:Дума

visibility 363

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 215

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ