22 Септември 2019неделя07:37 ч.

На фокус

Социална политика или подигравка

Пенсията - милостиня, дадена от гузна съвест

/ брой: 95

автор:Цветан Наньов

visibility 1665

Завърши периодът на големите обещания - давани по принципа на циганската сватба. Настъпихме за трети път мотиката и вече имаме правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти", за по-кратко: Гербиоти. В социалната област имаме и първите резултати: 180 и 200 лв. минимална пенсия - ръст от 25 на сто и чаша студена вода от 2,4 процента за останалите.
Нека не завиждаме на нашите 880 хил. колеги. Със 160 лева не може да се живее толкова, колкото и с 200. Да не бързаме и да се възмущаваме. Както се казва, хубавото предстои. За целта нека погледнем Програмата за управление на Гербиотите в частта й за пенсиите:
. Стабилната пенсионна система, която гарантира предвидимост и спокойствие на хората в дългосрочен план, може да съчетава балансирано повишаване на пенсиите, от една страна, с намаляване на дефицита в системата - от друга.
. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 г.;
. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 200 лв. от 1 октомври 2017 г.;
. Ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии.
. Полагане на усилия в посока сближаване на минималната пенсия с прага на бедността.
Какво следва от тези няколко реда, гарантиращи ни в дългосрочен план балансирано спокойствие при намаляване на дефицита. Нищо. Справедливостта била класово понятие, ни обясни финансовият социолог Горанов. Справедливото за класата, която присвоява, може да не е справедливо за

класата, от която се присвоява,

но както се казва: "това е положението". Опасното на тази човеконенавистническа философия е, че обикновено "положението" се променя с насилие и тогава класата на присвояващите ще се окаже на губещата страна...
По-добре да видим краткосрочните перспективи. Ще се преизчислят пенсиите със средства от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии. Не бързайте да си скубете косите от радост. Ще се проверят 800 хиляди инвалидни пенсии. Не всички на мошеници. Надявам се, че  няма да ги проверяват Борисов и Горанов, а специалисти. Прегледи, анализи, рентгени, кардиограми - по 1 час на всеки. Една лекарска комисия работи 1500 часа на година. 50 комисии - 75 000 часа, или общо ще са необходими 10 години. Дано дотогава имаме по-умно правителство. С така "спестените" средства пенсиите, отпуснати до 2010 г., ще бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2009 г. равен на 554,78 лв. Пенсиониралите се след 2010 г. 700 000 души, няма да получат макар и намаляваща добавка. След преизчисляването от архивен осигурителен доход, пенсиите пак ще останат с 40 на сто по-ниски от сега отпусканите.
Ето как изглежда една реална пенсия от средния диапазон, от преизчисляването й през 2008 г., индексирана юли 2017 г., преизчислена по предложението и сравнена с новоотпусната пенсия за същите показатели през януари 2017 г.
Ако щастието "преизчисляване" се предвижда за несигурния край на управлението, то след още три актуализации, поне с 2 на сто,преизчислена тази пенсия ще се окаже с 36 стотинки по-малка

Ето го "класовия" подход към справедливостта. Преизчисляването през 2008 г. и индексациите дължим на правителствата на Станишев и Орешарски. На власт ГЕРБ замрази пенсиите.       
Няколко реда за минималната пенсия. За тези, които получават 5-6 хиляди лева заплати и неустановени от прокуратурата подкупи, комисиони и отклонени средства, суми от 200,300,500 лв. изглеждат като милостиня, дадена от гузна съвест. Те очевидно бъркат пенсиите със социалното подпомагане. Господа, пенсията е отложено трудово възнаграждение. Тя се заработва. Произволното боравене със структурата на пенсиите, особено вдигането на минималната пенсия без индексиране на останалите пенсии със същия процент, изкривява и обезсмисля цялата система.
Полезно е да видим как се разпределят по размер пенсиите у нас:Гербиотите щели да полагат усилия, дано не се преуморят, минималната пенсия да се доближи до прага на бедността, сега 415 лв. Представете си какво ще представлява пенсионна система, в която 80 на сто от пенсионерите получават минимална пенсия. Къде е смисълът работещите да се осигуряват от доход, по-голям от минималния. Не споменавам думата уравниловка, за да не тревожа либерални съвести. Калинки, калинки. Преоблекли се, а пак калинки.
Няма обективни критерии за нивото на минималната пенсия, но и

междупартийни договорки също не са обективен критерий

Минималната пенсия следва да расте с ръста на останалите пенсии. Ако сега всички пенсии за осигурителен стаж и възраст се преизчислят от текущия осигурителен доход за 2016 г., минималната пенсия от 161 лв. ще надмине 200 лв. Преизчисляването на пенсиите от текущ осигурителен доход има и друг смисъл, освен социалната справедливост. При него се вижда, че методика за изчисляване на пенсиите, която допуска за 10 години старите пенсии да изостанат от новите с повече от 40 на сто, при еднакви  лични показатели, очевидно е неразумна.
Многократно съм предлагал на всички институции методиката да бъде променена. Един вариант за промяна би могъл да е следният: след преизчисляването на пенсиите от текущия осигурителен доход, този доход да стане базата, от който през следващата година да се определят новите пенсии. На следващата година да се индексират всички пенсии и базата, с приетия с бюджета на НОИ процент, и от индексираната база да се отпускат новите пенсии през следващата година и т.н.
Винаги ми е отказвано, под предлог, че новите пенсионери имат по-голям личен принос към пенсионната система от старите. Това не е съвсем така.

Да сравним приноса на двама пенсионери с 40 години трудов стаж

и индивидуален коефициент единица. Първият е започнал работа през януари 1975 г. и се е пенсионирал през януари 2016 г. с пенсия от 320 лв. Вторият е започнал да работи  през януари 1976 г. и се пенсионирал през януари 2017 г. с пенсия от 339 лв. Разликата в приноса на двамата е еднократната лична вноска на втория през 2016 г. от 9,7 на сто, или 868 лв. През 1975 и 1976 г. осигурител беше държавата с вноска от 35 на сто. През останалите 38 години, приносът на двамата е еднакъв. Разликата в пенсиите е 19 лв. и приносът се изяжда за 4 години, а по-голямата пенсия се ползва още 16 години.
Не храня особени надежди, но все пак може би МТСП и НОИ някога ще разберат тази истина.


Снимка Благовеста Цветкова

 

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 626

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 519

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 419

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 331

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ