10 Юли 2020петък22:47 ч.

Здраве

Социалните медии докарват депресия на подрастващите

3/4 и от българските деца са във виртуална комуникация, психолог препоръчва под 13 г. да нямат профили

/ брой: 137

автор:Аида Паникян

visibility 1217

Високата честота на ползване на социалните медии и гледането на телевизия в продължение на 4 години увеличават депресивните симптоми на юношите. Това сочат данните от ново изследване от екип от учени на Университетския болничен център "Сейнт Джъстин" (CHU Sainte-Justine) в Монреал, Канада. Проучването, публикувано на 15 юли в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA Pediatrics), разкри, че колкото повече време децата и подрастващите прекарват в социалните медии и пред телевизора, толкова по-тежки стават признаците им на депресия. В проучването били включени и видеоигрите, и интернет сърфирането. Според учените ползването им не е свързано с директно депресиране на подрастващите, а по-скоро с намаляване на самочувствието им, което обяснява  депресивните симптоми. Причината е, че социалните медии и телевизията често представят образи на подрастващи и млади хора, които работят в по-проспериращи ситуации, имат перфектни тела, вълнуващ начин на живот, което намалява самооценката на зрителите. 

Необходими са повече изследвания, да се потвърди, че излагането на социални медии води до повишени нива на депресия сред младите, казва д-р Патриша Конрод, старши автор на проучването и професор по психиатрия в Университета в Монреал. Екипът на д-р Конрод проследил почти 4000 канадски тийнейджъри от 12 до 16 г. Всяка година те били помолени да докладват за времето, прекарано пред цифровите екрани, и времето, прекарано в социални медии, пред телевизора, във видеоигри и пред компютъра. Тийнейджърите попълнили и самооценявани въпросници за различни депресивни симптоми. Всички данни са анализирани по съвременни методи. "Нашето изследване разкрива, че увеличеното време за ползване на някои дигитални медии за дадена година прогнозира депресивни симптоми в рамките на същата година", обяснява д-р Конрод. Според нея това е много окуражаващо от гледна точка на превенцията, защото ранното идентифициране на склонността към депресия дава на лекарите и родителите достатъчно време да се намесят. 

Д-р Конрод и екипът й се надяват, че проучването ще помогне за разработване на нови стратегии за предпазване на подрастващите със симптоми на депресия, преди те да станат клинично значими.

ДУМА припомня, че преди година учени от университета в Шефилд доказаха, че само 1 час на ден, прекаран в социалните мрежи, намалява с 14% вероятността детето да се радва на успехите си в училище или на външния си вид, или на времето, прекарано със семейството. 

В България няма никакво ограничение човек да ползва или да се регистрира в социална мрежа. 73% от децата са в социални мрежи, а тези, които не са във фейсбук, се чувстват изолирани и родителите са първите, които им помагат, коментира Георги Апостолов от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и координатор на Центъра за безопасен интернет. Според него забраните пречат на децата да пораснат и да развият способности сами да се справят в сложни житейски ситуации. Затова неговата препоръка е родителите да предпазват децата, като ги подкрепят и участват заедно с тях във виртуалния им живот.

Препоръката на психолога Евелина Лафчийска е децата под 13 г. по възможност да нямат профили в социалните мрежи.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 151

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 445

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 399

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1068

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ