13 Април 2021вторник19:34 ч.

Социолози или сервитьори?

/ брой: 122

автор:Алеко Бичевски

visibility 1496

През последните двайсетина години българската социология като цяло не успя да убеди обществото нито в своя професионализъм, нито в своята почтеност. Голяма трагедия за демокрацията е, че една заначителна част от социолозите се примириха, а може би сами си избраха ролята на обслужващ персонал на основните играчи в сложната постсоциалистическа игра. Във всички повратни моменти "електоратът" като цяло бе брутално облъчван и манипулиран от социологически агенции. Като се почне от подпалването на Партийния дом, мине се през гладните депутатски стачки на 39-те и разгрома на парламента през зимата на 97-а, и се стигне до днешното "безалтернативно" управление на ГЕРБ. Всички тези уникални за модерната демокрация картинки станаха и стават с тяхното активно участие.
През този дълъг период някои от родните социолози станаха синоним на фурнаджийски лопати, благодарение на които рейтингите на правителства, партии и индивиди падаха и скачаха по необясним начин както за науката социология, така и за народа. Просто се превърнаха в сервитьори на повикване. Поръчваш, плащаш, получаваш.
През последната година поръчката очевидно е: "30% подкрепа за ГЕРБ, 50% за Вожда и Учителя, управляващите нямат алтернатива." Каквото и да стане - гафове, скандали, "калинки" във властта, крах на икономиката, цирк в управлението, спад в потреблението, замразени доходи и пенсии, негативни доклади от ЕС - представителните сондажи неизменно сочат: "30% подкрепа за ГЕРБ, 50% за Вожда и Учителя, управляващите нямат алтернатива".
В средата на този месец, обаче, накуп се проведоха 7 частични местни избора, в 2 града и 5 села. Те съвпаднаха с политическите и физическите земетръси в страната, и като че ли не бяха достатъчно коментирани. А трябваше. Защото са изключително симптоматични за реалните нагласи на гласоподавателите. От 7-те избора само в 2 малки села спечели управляващата партия, при това в едното с кандидат на РЗС. В Кюстендил за ГЕРБ гласуваха само около 3% от всички имащи право на глас в общината. В град Съединение хората на Б.Б. също загубиха със значителна разлика от левия кандидат. Изглежда в тези общини не четат социологически проучвания. Или просто там не гласуват платени социолози, а безработни социални единици с празни джобове. И може би оттам се получава тази фрапантна разлика от социологическите нагласи и реалните резултати. Въпросните резултати сочат, че управлаващата партия масово и устремно губи подкрепа, в пълен разрез с "априлската линия" на поръчковата социология. Не сме чули, обаче, най-маститите сондьори да коментират поредната си издънка. Едва ли и ще чуем.  
Така от сондаж на сондаж, от рейтинг на рейтинг платената социология превърна българската полтическа сцена в цирк. И после се чудят защо се било сринало доверието на нацията в партиите и политическата система? Ами, нека погледнат "творческите си лаборатории" и веднага ще се сетят.
В една Франция например, където наистина работят социолози, а не сервитьори на повикване, от една година всички социологически агенции безпогрешно предвидиха какво ще се случи на първия тур на президентските избори и какво на втория. Точно в рамките на статистическата грешка. Така че и партии, и политици, и общество да си сверят часовниците, да си направят анализите и изводите, да си начертаят перспективите и приоритетите. Не само затова, но и затова Франция е велика държава, а ние сме си дива балканска провинция. Където все някой с някого се надлъгва - анкетьори и анкетирани, прозводители и потребители, работницици и работодатели, народ и управляващи. И в това голямо надлъгване накрая излъгана се оказва цялата държава. Излъгана, че се развива и модернизира, че ще влезе в Шенген и еврозоната, че ще достигне средноевропейския жизнен стандарт, че въобще е някакъв смислен член на Европейския съюз.
Новото голямо надлъгване предстои на предстоящия парламентарен вот. Как платените социолози да излъжат безпаричния народ, че настоящото управление няма алтернатива. Циркът пак ще е голям. А всъщност всичко е толкова просто. Ако "непредставителните" тенденции от Кюстендил и Съединение продължат и в следващия парламент Б.Б. вкара наполовина от досегшната си желязна гвардия, за ужас на поръчковите изследователи на общественото мнение, алтернатива много бързо ще се намери. На Великден и в църквата нямало място, но като дошъл кметът, намерило се. И след изборите ще стане като с кмета. Все ще се намери кой да направи кабинет. Няма да останем без правителство. Бъдете сигурни.
 

Германия с нови правила срещу коронавируса

автор:Дума

visibility 134

Искат оставката на Шарл Мишел заради "Дивангейт"

автор:Дума

visibility 297

Израел с диверсия в ирански ядрен обект

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 71

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 540

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 254

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ