05 Август 2020сряда16:22 ч.

Карикатура АНАТОЛИЙ СТАНКУЛОВ

Акценти

Спасителят: Прост съм, затова ме избирате

Може да е обидно, но май ще се окаже прав...

/ брой: 72

автор:Константин Иванов

visibility 1605

Както не знае колко точно дядовци има, така и не знае, че е достоен да бъде герой на Молиер. Както героят в "Буржоата благородник", на когото обясняват разликата между проза и поезия, възкликва: "Я, не съм знаел, че цял живот творя проза", така и той е истински марксист-ленинец, без да го осъзнава. Защото според класиците, и по-специално според Ленин, печатът (тогава телевизия не е имало) е колективен пропагандатор и колективен организатор. Сега вестници почти няма, но телевизии - колкото щеш. И в тях денонощно присъства премиерът, да се свети името Му, бате Бойко. Той е главен лекар на родината, той е доставчик на маски и други предпазни средства, той е пример за Германия, Сингапур и островите Зелени нос, та дори за своя приятел Тръмп... Абе, той е всичко. Човекът-държава, да ме прости Луи ХIV.

Та Бойко интуитивно е осъзнал, че щом си на малкия екран, си всичко. Имало правителство - излишни разходи за заплати, които може да бъдат дарени - ако не въобще, поне част от тях. Тук се спукала тръба, Бойко е на място и разпорежда да се запуши; липсвали маски - шивашките цехове да зарежат гащите и да почнат да произвеждат маски, дори ще изнасяме, та и да припечелим някой лев от КОВИД-а. Министри влизат в пандиза, защото не са си свършили работата, която Той сега трябва да върши; журналистки, които иначе са доброжелателни, са пуйки (синоним "мисирки"), да не му задават тъпите си въпроси, защото с присъствието си запълват част от екрана, отреден само за Него. Обикаля на волана на джипката и... изненада: попада на мъж, с когото са земляци. "Ти помниш ли..." И оня как да не си спомни... Когато е предизвестено посещението му, булките отиват на фризьор, та да са красиви, ухилени до ушите, докато се снимат с Него. Майките на булките му плетат пуловери...

Патриархът му целува ръка, пардон май объркахме нещо ритуала, но реално е така, нали Той, страдалецът, е влизал при комунизма в черквата през задния вход (подробност е, че черквите нямат заден вход). В цял свят католиците, протестантите, юдеите отмениха масовите богослужения, папа Франциск служи в безлюден храм; за първи път ритуалът с носенето на кръста по пътя на Via Dolorosa - пътя, по който е Исус е отивал към кръста - е отменен; евреите празнуват Песах у дома, само наши владики твърдят, че "нема страшно" - пандемията спира пред входа на черквата и в Бургас комкат вярващите с една лъжичка, а те си целуват иконите (май разпоредиха иконите да се замиват, като при нестинарите). И патриархът измолва от благоволението Му миряните все пак да ходят на черква, макар и на метър разстояние. Толкова го спазват тоя метър и клиентите на Женския пазар... А, и върбови клонки да не се раздават, да бъдем коректни. Върбовите клонки са най-големите преносители на КОВИД-а, да знаете.

Какво по-голямо признание, че медиите, и в днешно време - най-вече телевиите, потвърждават марксистко-ленинската постановка, че са велика сила, която трябва да е колективен...(виж по-горе). Погледнете коментарите във фейсбук и подобни. От сто коментара поне 80 са ентусиазиран възглас: "Браво, Бойко, ти си не просто генерал, премиер, доктор, пример и светило на световната сцена, но и СПАСИТЕЛ на нацията". Не вярвате?  Ами погледнете рейтинга му: вече гони осемдемдесетте пункта, а преди да ни сполети КОВИД-а беше двайсетина. Сигурен съм, че не е фалшификация, уйдурма. Утре, ако има избори, се е бетонирал за четвърти мандат.

Често при подобни случаи си спомням лафа Му: "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме". С леко "пипване" това може да звучи като: "Аз съм прост и вие сте прости, затова ме избирате".

Е, може да е и малко пресилено и обидно, ама... май ще излезе прав.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 148

Близо 80 жертви и 4000 ранени в Бейрут, Ливан е в траур

автор:Дума

visibility 159

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 236

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 387

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 342

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 286

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 192

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ