22 Юни 2021вторник08:15 ч.

Спекула без конкуренция

/ брой: 179

автор:Валентин Георгиев

visibility 1613

Глоби и затваряне на млекопреработвателни предприятия поискаха от Съюза на животновъдите заради драстичните разлики в реалните и обявените изкупни цени на млякото и крайните цени на готовите продукти в търговската мрежа. Производителите дори започват паралелни проверки във фермите заедно с данъчните, ДАНС и икономическа полиция в търсене на истината за това кой кого мами по веригата и за чия сметка. 
Ефектът от мярката обаче отсега изглежда съмнителен, поне що се отнася до някакви очаквания цените да паднат. Най-малкото поради простата причина, че търговските вериги не подлежат на регулация. Освен ако не смятаме за регулация обещаното пред Мирослав Найденов от "Метро" и "Кауфланд" "замразяване" на 10 родни хранителни продукта за следващите 3 месеца...
Ако е вярно твърдението, че средната изкупна цена на млякото е 40-45 ст. за литър, а не официално обявените от преработвателите 60-65 ст., проверките все пак може да доведат до слагането на някакъв ред. Дори той да започне от санкции за укрити данъци. Защото какво друго, ако не данъчна измама би могло да се нарече въпросното разминаване, което няма нищо общо с калкулиране на другите им разходи. Да не говорим, че ако това е масова практика в преработвателния бранш, намирисва и на негласен (или нагласен) картел.  
Другото име на явлението си е чиста спекула. А търговецът, особено нашенският, е ненадминат майстор, когато трябва да докаже този свой "майсторлък".         
Няма нужда от много акъл, за да се види, че в началото всеки опитен спекулант е готов да продава дори на загуба, но да завърти клиентела. След това с яки стъпки започва да вдига цените, за да си осигури тъй мечтаната печалба. И така атаката на пазара с шокиращи цени като кофичка кисело мляко, което може да е и айрян от евтино сухо мляко-внос, вече става всекидневие. 
Така редом с бедността, престъпността и корупцията сред най-страшните беди в държавата се нарежда и спекулата. Тя засяга буквално всеки, тъй като човек трябва да се храни, облича, да пазарува стоки, за да живее.
Как обаче да не се ужасиш от "милата, родна картинка", когато откриеш къде всъщност е коренът на проблема. Ами, просто от 1999 г. излиза, че спекула у нас... няма! Тогава е приет първият Закон за защита на потребителите и забележете, той отменя други два - за цените и за борбата със спекулата, по безумната логика: няма закон - няма спекула! Няма и регламент за ниво на рентабилност и ниво на печалба за търговеца. За справка, преди 1999 г. тези показатели са били заковани на 12 и 15%.
А примери за спекула днес, колкото щеш - от производителя на мляко, за който стана дума, до този, който отглежда грозде или домати, продава стоката си по веригата за 50-60 стотинки, а после я намира на сергията пред крайния потребител за 2 лв. Е, няма такава държава! Затова и честите акции с кампаниен характер много приличат на запушване на пробойни или гасене на пожари. До следващата подобна кампания.  
 

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ