14 Август 2020петък05:13 ч.

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 511

Излишъкът в бюджета продължава да расте въпреки кризата с коронавируса. Хазната е на плюс 1,56 млрд. лв. в края на първото шестмесечие, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Преди година бюджетът е бил с излишък от 3,2 млрд. лв. В същото време след актуализацията Бюджет 2020 трябва да приключи с дефицит от 3,5 млрд. лв. Излишъкът изцяло се дължи на спестени разходи, а не на подобрение в събираемостта на приходите, става ясно от данните на МФ. Към полугодието приходите в бюджета са събрани на 48,2%, докато разходите са изпълнени на едва 41,4%.

"По-ниското усвояване на разходите спрямо изпълнението на приходите е причината за формирането на текущо превишение на приходите над разходите към полугодието. Независимо от извънредните разходи, включително и финансирани чрез европейските програми, при обичайните разходи се наблюдава по-ниско усвояване, което е следствие от пестеливото харчене на средства от бюджетните организации", признава финансовото министерство. Продължава да се забелязва интересната тенденция от април и май постъпленията от ДДС по сделки в страната да се повишават, вместо да намаляват, въпреки ограничителните епидемиологични мерки. Общо постъпленията от ДДС към края на май 2020 г. възлизат на 4,4 млрд. лв., което е с 222 млн. лв. по-малко от същия период на м. г. Специално при сделките в страната обаче има повишение от 57 млн. лв., докато ДДС от внос намалява с 280 млн. лв. Едно от обясненията за данните е, че потреблението в първите месеци на кризата, когато не работеха много ресторанти, дискотеки, молове и др. търговски обекти, се е пренасочило към по-светли сектори на икономиката. Фискалният резерв в края на май възлиза на 10,2 млрд. лв., съобщава още финансовото министерство.

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ