12 Април 2021понеделник05:51 ч.

Специалист по нищо

/ брой: 118

автор:Алеко Бичевски

visibility 1437

По времето на социализма имаше един прекрасен български филм "Специалист по всичко". Днес премиерът-слънце всекидневно ни разиграва същия филм, само че в много по-бездарен вариант.
Като видя, че много хора се интересуват от националния отбор по волейбол, веднага се преквалифицира и във волейболен експерт. Почна да привиква треньори, играчи и деятели, да дава акъл, да връща този и онзи на поста му и пр. Докато накрая се стигна лично президентът на Европейската волейболна централа Андре Майер да ни предупреди от Швейцария, че "намесата на политици в работите на волейбола не е уместно".
За футбола да не говорим, там Б.Б. е безспорен корифей. Голмайстор на бистришките "тигри", открива всяка футболна площадка, иска от Стойчо Младенов да бие дузпите на ЦСКА, а неотдавна почти предложи на президента на Българския футболен съюз Боби Михайлов тезиси "Да изкореним недъзите на българския футбол", заявявайки, че докато не повишат качеството на футбола и не напълнят стадионите, няма да даде пари за нов национален стадион. Че качеството на футбола, който в мандата на ГЕРБ се срина до 98-мо място в света, трябва да се повиши, е безспорно. Но работа на премиера ли е да издава директиви в тази посока?
В последно време Б.Б. се оказа и пръв газовик на републиката. При всяко посещение първото съобщение, което гордо излиза от правителствения пресцентър, е, че са договорени еди-какви си количества газ. Чрез правителствената пресслужба уредихме газ от Грузия, Армения, Азербайджан, Турция, Катар и т.н. После излиза, че не били компютри, а компоти. Че всъщност газ не е договорен, а само са проучени възможностите за това, а още по-после научаваме, че тези възможности клонят към нула. И пак си оставаме, както открай време, сами с руския газ. Колкото и да дразним руснаците по повод и без повод. Важното е обаче лафа и турнетата да вървят.
Заедно с тях перманентно върви и борбата с организираната престъпност, заради която вече две години не ни приемат в свободното шенгенско пространство. Тук Б.Б. също е тесен специалист. Номер едно. Само че, кой знае защо, и тук работите вървят само в медиен план. А великата борба си е до кривата круша. И не мърда оттам. Нароченият за бос на мафията Алeксей Петров бе вкаран в кауша, но вече две години не могат да го осъдят. Братя Галеви пък ги осъдиха, но вече два месеца не могат да ги вкарат в затвора. Все нещо не е наред.
И със синдикалните проблеми Б.Б. е много навътре. Където избухне социален конфликт и той тутакси тръгва да го гаси. Раздава заплати и социални помощи, участва в синдикални конгреси с половината си министри. Разбира се, далеч по-ефективно би било, ако вместо да действа като социален работник, беше създал икономическа среда, в която заводите да не фалират един след друг, а да работят нормално, да печелят и да изплащат регулярно нормални заплати на работниците. Само че това е далеч по-трудно. Нужно е да си намериш икономически екип от професионалисти, а не хора, събрани от кол и въже, които вече три години така и не разбраха за какво става дума.   
За това, че Б.Б. е строител номер 1, няма смисъл да говорим. "Пред нас са блеснали магистралите, и ний строим, строим нататък и нямат край, и нямат край, и тъй нататък." Въпросът е кой ще се движи по тези магистрали впоследствие, при тази икономическа и социална катастрофа, в която се намира родината, при тези цени на бензина, при това състояние на автопарка. Но важното е да се пререже лентата, камерите да снимат, останалото са подробности.
Б.Б. е и пръв коментатор и анализатор на републиката. Всичко станало във всяка партия, във всяка паланка, всичко, казано от всеки, се коментира незабавно, цветисто, оригинално. Шоуто да върви. То, шоуто върви, само, че държавата затъва. Но и това е подробност.
Иначе Б.Б. е специалист и в художествената сфера. Конкурира Пикасо в скиците. За малко да не стане почетен член на Съюза на художниците. И в кинологията е вещ. Знае всичко за кучетата. И за приликите им с българската народопсихология. 
Изобщо специалист по всичко. Само че когато някой е специалист по всичко, всъщност не е специалист по нищо.
 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ