29 Май 2020петък22:36 ч.

Дърворезбен иконостас, 1811, Рилски манастир, църква "Покров Богородичен"

Специалисти по консервация и реставрация с препоръки за мерки при дезинфекцията на храмове

/ брой: 65

автор:Дума

visibility 185

Сред обявените от Св. Синод на БПЦ-БП мерки за дезинфекция в храмовите пространства се предвижда иконите да бъдат забърсвани, за да се предотврати предаването на коронавирус през тяхната повърхност. Друга предприета мярка е дезинфектиране на местата за сядане през няколко часа.

Иконите и металните им обкови, дърворезбените елементи и детайли, църковната утвар имат различна материална специфика. Това изисква повишено внимание при използването на дезинфектанти. Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия имат дългогодишен високопрофесионален опит в работата с произведения на религиозното изкуство. Постоянната им задача е профилактиката и "лечението" на богатия фонд на Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Тяхното експертно мнение, изпратено до Св. Синод на БПЦ-БП, включва следните констатации:

Третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план - и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията. Обкови, позлатени повърхности и пр. също не е препоръчително да се третират с гореспоменатите препарати. Третирането на метална църковна утвар със съдържащи хлор препарати и други почистващи агенти, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), в дългосрочен план може да доведе до образуването на корозионни продукти и до деструкция на метала. Избягването на директен контакт с повърхността на иконите може да се постигне чрез поставяне на стъкло или друг подобен материал, който лесно се дезинфекцира.

Националната галерия е готова да изготви по-подробно предложение по изложеното мнение в името на запазването на църковното изкуство - изключително ценна част от културното наследство в България, се казва в съобщение от Националната галерия.

На снимката:

Дърворезба - Бански художествен център

Царски икони - Христо Димитров от Самоков

Олтарни двери - Димитър Молеров от Банско

Празничен ред икони - зограф от Захариевската фамилия в Трявна, една икона на Христо Димитров от Самоков, Дейсис - Димитър Молеров от Банскоq дърво, резба, платно, темпера, 380х450 см

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 100

Гърция се отваря за чужди туристи от 15 юни

автор:Дума

visibility 114

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 100

Конгресът гласува за санкции срещу Китай

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 416

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1388

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 426

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ