13 Юли 2020понеделник04:52 ч.

Списание "Съвременник" - ярък пример за публицистика и литература

/ брой: 143

автор:Йонко Бонов

visibility 2497

Навършиха се 105 години от издаването на месечното обществено-политическо и литературно списание "Съвременник". Първият брой излиза през октомври 1908 г., а последният - през септември 1910 г. Негов редактор е Георги Бакалов, а през втората му година - и Н.Стойнов. В програмната му статия е посочено, че то е теоретичен орган на социалдемокрацията, "допълнение на политическия печат на партията". Подборът на текстовете е непосредствено свързан със социалистическия характер на списанието. Когато Бакалов започва неговото редактиране, за образец му служи преди всичко немското сп. "Ново време", както и други европейски социалистически издания.
Основно място в "Съвременник" се отделя на теорията и практиката на социалистическото, синдикалното и кооперативното движение в България и по света. Сътрудничат писатели и публицисти като Кр. Раковски, Г. Павлов, П. Мутафчиев, П. Величков, Ив. Гевренов, М. Герасков и др.
Георги Бакалов помества свои статии за историята на социалистическото движение в Европа и у нас. Отделен материал е посветен на първите опити за отбелязване на Първи май в страната. В анализа си "Поскъпването на живота" Петър Мутафчиев посочва: "Последствията от тая политика вече изпъкват налице. Това е поскъпването на живота, произтичащо от повишението на цените на продуктите от първа необходимост и по-нататък - като втори резултат - все по-нарастващата мизерия на долните слоеве от населението." Правдив коментар, актуален и за нашето съвремие.
Като отделно издание към списанието е отпечатан трудът на Карл Маркс "Гражданската война във Франция" с предговор от Фридрих Енгелс, който Георги Бакалов превежда от задгранично руско издание през 1910 г. Списанието представя, отпечатвайки го изцяло, произведението на Г. Плеханов "Религия", преведено от М. Димитров.
На страниците на "Съвременник" свои творби редовно поместват Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Стоян Михайловски, Рачо Стоянов, Георги Стаматов, Михаил Кремен, Димитър Подвързачов, Иван Андрейчин, Иван Карановски, Кирил Христов, Георги Райчев, Минко Неволин и др. Обнародват се произведения на чуждестранни автори, представители на руската и на западноевропейската литература, сред които М. Горки, А. Н. Толстой, Л. Андреев, А. Негри, О. Мирабо, Е. Потие и др. Максим Горки изпраща лично статии и разкази на "Съвременник". Сред тях са статията му "От Прометея до хулигана", разказът "Войник" и др.
Поместват се критически анализи, посветени на творчеството на Иван Вазов, Петко Ю. Тодоров, Пейо Яворов и др.
В рубриката за нови книги "Книжовен преглед" се проявява висока взискателност към художествено-естетическите стойности на отпечатваната литература. Има отзив за първата стихосбирка на Дора Габе "Теменуги", издадена през 1908 г. Намират място и отзиви за художествени изложби.
Излизало макар и в продължение на около две години, сп. "Съвременник" е сериозно и авторитетно издание, което дава пример за актуална и ярка публицистика, като същевременно се стреми да отстоява принципите на реализма, предоставяйки страниците си за социална и граждански ангажирана литература.
 

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 546

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 245

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 267

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ