06 Декември 2019петък02:49 ч.

Списание "Съвременник" - ярък пример за публицистика и литература

/ брой: 143

автор:Йонко Бонов

visibility 2120

Навършиха се 105 години от издаването на месечното обществено-политическо и литературно списание "Съвременник". Първият брой излиза през октомври 1908 г., а последният - през септември 1910 г. Негов редактор е Георги Бакалов, а през втората му година - и Н.Стойнов. В програмната му статия е посочено, че то е теоретичен орган на социалдемокрацията, "допълнение на политическия печат на партията". Подборът на текстовете е непосредствено свързан със социалистическия характер на списанието. Когато Бакалов започва неговото редактиране, за образец му служи преди всичко немското сп. "Ново време", както и други европейски социалистически издания.
Основно място в "Съвременник" се отделя на теорията и практиката на социалистическото, синдикалното и кооперативното движение в България и по света. Сътрудничат писатели и публицисти като Кр. Раковски, Г. Павлов, П. Мутафчиев, П. Величков, Ив. Гевренов, М. Герасков и др.
Георги Бакалов помества свои статии за историята на социалистическото движение в Европа и у нас. Отделен материал е посветен на първите опити за отбелязване на Първи май в страната. В анализа си "Поскъпването на живота" Петър Мутафчиев посочва: "Последствията от тая политика вече изпъкват налице. Това е поскъпването на живота, произтичащо от повишението на цените на продуктите от първа необходимост и по-нататък - като втори резултат - все по-нарастващата мизерия на долните слоеве от населението." Правдив коментар, актуален и за нашето съвремие.
Като отделно издание към списанието е отпечатан трудът на Карл Маркс "Гражданската война във Франция" с предговор от Фридрих Енгелс, който Георги Бакалов превежда от задгранично руско издание през 1910 г. Списанието представя, отпечатвайки го изцяло, произведението на Г. Плеханов "Религия", преведено от М. Димитров.
На страниците на "Съвременник" свои творби редовно поместват Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Стоян Михайловски, Рачо Стоянов, Георги Стаматов, Михаил Кремен, Димитър Подвързачов, Иван Андрейчин, Иван Карановски, Кирил Христов, Георги Райчев, Минко Неволин и др. Обнародват се произведения на чуждестранни автори, представители на руската и на западноевропейската литература, сред които М. Горки, А. Н. Толстой, Л. Андреев, А. Негри, О. Мирабо, Е. Потие и др. Максим Горки изпраща лично статии и разкази на "Съвременник". Сред тях са статията му "От Прометея до хулигана", разказът "Войник" и др.
Поместват се критически анализи, посветени на творчеството на Иван Вазов, Петко Ю. Тодоров, Пейо Яворов и др.
В рубриката за нови книги "Книжовен преглед" се проявява висока взискателност към художествено-естетическите стойности на отпечатваната литература. Има отзив за първата стихосбирка на Дора Габе "Теменуги", издадена през 1908 г. Намират място и отзиви за художествени изложби.
Излизало макар и в продължение на около две години, сп. "Съвременник" е сериозно и авторитетно издание, което дава пример за актуална и ярка публицистика, като същевременно се стреми да отстоява принципите на реализма, предоставяйки страниците си за социална и граждански ангажирана литература.
 

От трети опит : Партийната субсидия става 8 лева

автор:Дума

visibility 285

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 76

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 59

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ