14 Юли 2020вторник15:02 ч.

Според БСП пактът "Евро плюс" е дебалансиран

България има право и трябва да отправи своите забележки, категорични са социалистите

/ брой: 81

автор:Ира Тодорова

visibility 1138

Пактът "Евро плюс" защитава финансовата дисциплина, но изцяло изключва проблемите на социалната политика. Пактът е дебалансиран, коментира депутатът от левицата Румен Овчаров. Той обясни, че пактът не решава проблемите, свързани с причините за кризата. Този документ, по думите на Овчаров, помага единствено на големите в ЕС, а основната тежест на кризата се прехвърля на най-бедните държави. Депутатът от левицата подчерта, че БСП не е против пакта и подкрепя всички усилия за постигането на добре координирана финансово-икономическа политика на европейските държави. Социалистите обаче са категорични, че не са защитени интересите на България в рамките на ЕС. Според Овчаров с лека ръка се приема този пакт и това се съобщава на път за летището.
Всяка една страна има право да отправи своите забележки към пакта и някои страни вече го направиха, подчерта Георги Кадиев. Той обаче наблегна на това, че от страна на България се мълчи, а има неща, които трябва да защитаваме. Кадиев даде за пример ниските данъци у нас и това, че България няма интерес от уеднаквяване на данъчната основа и ставката. Според социалистите трябва категорично да се възрази срещу замразяването на увеличаването на доходите.
Страната трябва да има забележки и по увеличаването на пенсионната възраст, коментираха социалистите. България е специфична държава, в която доходите са ниски. Не може да си позволи замразяване на доходите за няколко години в публичния сектор, както и не може да си позволи постоянно увеличаване на пенсионната възраст, обясни Кадиев.
Имам опасения, че сумата, с която България ще участва в пакта, няма да е тази, която ни се представя в момента и за която се обяснява, че няма да е много висока, коментира от своя страна Пламен Орешарски. Според него тя може рязко да нарасне. Орешарски се аргументира с това, че Португалия вече е поискала помощ, като сумата според експерти ще е около 80 млрд. евро. Не е невъзможно следващите месеци и други страни-членки, доста по-големи от Португалия, да поискат такава помощ. Тогава всички предварителни сметки за това колко малка е сумата, която ще внасяме, могат да се окажат неверни, обясни Орешарски.

Социалистите чистят пролетно пред паметника на Съветската армия

Георги Кадиев призова всички софиянци да се включат в почистването на столицата. София трябва да бъде по-чиста, изтъкна кандидатът за кмет на БСП. Той обяви, че в събота в 9 ч. членове и симпатизанти на партията ще почистят градинката около паметника на Съветската армия.

 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 308

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2216

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ