29 Юни 2022сряда04:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Снимка Емилия Костадинова

Според "Евростат" Цените ни са били най-ниските в ЕС миналата година

Заедно с Румъния сме на ниво от 56% от средните за общността

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 2

Потребителските цени в България и Румъния са били най-ниски в Eвросъюза през 2021 г., сочат най-новите данни на "Евростат". Двете балкански държави са отчели 56 процента от цените спрямо средното равнище на страните от ЕС, за което се определя ниво от 100 пункта. Според утвърдената методика цените се определят от индекса на равнищата на цени (ИРЦ), който осигурява сравнение на паричната стойност на стоките и услугите на страните спрямо средните за ЕС и се изчислява спрямо паритета на покупателната способност.
През 2021 г. Дания и Ирландия регистрират най-високи ценови равнища по 140 на сто за всяка спрямо средното ниво за ЕС. След тях се нареждат Люксембург (132 на сто), Швеция (128 на сто) и Финландия (126 на сто).
На другия край на скалата с най-ниските нива на цените са Полша (60 на сто), както и Румъния и България (56 на сто за всяка).
За сектор "хотелиерство и ресторантьорство" ценовите нива варират от 46,4 на сто от средното за ЕС в България, 54 на сто в Румъния и 62 на сто в Унгария, до 155 на сто в Дания, 137 на сто в Швеция и 133 на сто във Финландия.
Секторът "алкохолни и тютюневи изделия" се нарежда на второ място по разлика в ценовите нива сред страните, като най-ниските нива са регистрирани отново в България (64 на сто), а след родината ни се нареждат Полша (72 на сто) и Унгария (79 на сто). В посочения сектор най-високи нива на цените през 2021 г. са записали Ирландия (205 на сто), Финландия (173 на сто), Швеция (136 на сто) и Дания и Франция (134 на сто за всяка).
Голямата разлика в цените се дължи главно на разликите в данъчното облагане на тези продукти.
При "храна и безалкохолни напитки" през 2021 г. най-евтини са били стоките в Румъния (69 на сто) и Полша (72 на сто), докато най-скъпи - в Люксембург (125 на сто), Дания (120 на сто) и Ирландия (119 на сто). Статистиката сочи, че българските ценови равнища в сектора са на ниво от 79,3 на сто от средното за ЕС.
За същата година при сектор "облекло и обувки" цените на стоките варират по-слабо сред страните от ЕС. Най-ниски са били в България (76 на сто), а най-високи - в Дания (134 на сто).

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ