12 Ноември 2019вторник13:00 ч.

Акценти

Среща на дъното

Цинизъм от страна на европейските лидери е, че в бедна България демонстрираха върха на доброто си настроение

/ брой: 102

автор:Йонко Бонов

visibility 1022

Видяхме "на живо" поредния политически цирк, сътворен от лидерите на ЕС, домакинстван от нашия премиер Бойко Борисов - т.нар. Среща на върха ЕС-Западни Балкани. Как другояче бихме определили този сеир, освен като политическа еднодневка, предизвикала много шум за нищо.
Среща на върха, проведена в страната, изпаднала безнадеждно на дъното. Този "връх" прилича по-скоро на жалка пародия, на подигравателна реплика към България, нагазила с два крака в мизерията, на ръба на своето оцеляване. Една международна инициатива с високи претенции за елитарност, на която европейските лидери сътвориха безвкусен политически гювеч, гарниран обилно с целувки към кучешки послушния и удобно предан български премиер. Всички демонстрираха приповдигнато настроение, непринуден смях, реплики, достигащи до фриволност, дори разходка с романтичен привкус по Моста на въздишките.
Цялото това показно настроение говореше недвусмислено за едно: Западът има своя избран политик тук в лицето на Бойко Борисов, а ние - да се оправяме както можем. От Западна Европа не чакайте западняшко благоденствие. Не, уважаеми, това не беше среща на върха, а среща на дъното. Посланието на високите гости към бедния български народ беше недвусмислено: илюзия е да се надявате на какъвто и да било връх, извисяващ се на Запад.
Впрочем, има връх, който ни беше натрапен и по който можем да се съизмерваме с тях - ръстът на цените тук е не по-нисък, отколкото в Западна Европа. Никнещите като гъби след дъжд чуждестранни вериги от магазини, предлагащи море от стоки на безкомпромисно европейски цени, са недвусмислено доказателство. Магазини с баснословни печалби, които се изнасят зад граница, за да допринасят за растежа на чужди икономически върхове.
За нас остава черната статистика, според която заемаме първо място по ниски доходи,  отрицателен демографски прираст, смъртност и пр. Безочливост и цинизъм от страна на европейските лидери е, че в това мрачно дъно, в каквото е превърната България, те разпознаха връх за демонстрация на добро настроение.

Борисов обещава газ от целия свят

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 217

Над 50% от българите ще пазаруват на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 217

Всяка шеста бучка сирене с палма

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 217

Отварят пристанище Варна за най-тежките кораби

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 217

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

автор:Дума

visibility 272

В Берлин се договориха за пенсионната реформа

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 217

Социалистите печелят изборите в Испания

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 217

Башар Асад: Америка губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 217

"Мини Марица изток" поглъщат нови села

автор:Юлия Кулинска

visibility 281

/ брой: 217

Здраве му кажи!

автор:Аида Паникян

visibility 283

/ брой: 217

Датата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 217

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 532

/ брой: 216

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ