27 Май 2020сряда03:32 ч.

Акценти

Среща на дъното

Цинизъм от страна на европейските лидери е, че в бедна България демонстрираха върха на доброто си настроение

/ брой: 102

автор:Йонко Бонов

visibility 1182

Видяхме "на живо" поредния политически цирк, сътворен от лидерите на ЕС, домакинстван от нашия премиер Бойко Борисов - т.нар. Среща на върха ЕС-Западни Балкани. Как другояче бихме определили този сеир, освен като политическа еднодневка, предизвикала много шум за нищо.
Среща на върха, проведена в страната, изпаднала безнадеждно на дъното. Този "връх" прилича по-скоро на жалка пародия, на подигравателна реплика към България, нагазила с два крака в мизерията, на ръба на своето оцеляване. Една международна инициатива с високи претенции за елитарност, на която европейските лидери сътвориха безвкусен политически гювеч, гарниран обилно с целувки към кучешки послушния и удобно предан български премиер. Всички демонстрираха приповдигнато настроение, непринуден смях, реплики, достигащи до фриволност, дори разходка с романтичен привкус по Моста на въздишките.
Цялото това показно настроение говореше недвусмислено за едно: Западът има своя избран политик тук в лицето на Бойко Борисов, а ние - да се оправяме както можем. От Западна Европа не чакайте западняшко благоденствие. Не, уважаеми, това не беше среща на върха, а среща на дъното. Посланието на високите гости към бедния български народ беше недвусмислено: илюзия е да се надявате на какъвто и да било връх, извисяващ се на Запад.
Впрочем, има връх, който ни беше натрапен и по който можем да се съизмерваме с тях - ръстът на цените тук е не по-нисък, отколкото в Западна Европа. Никнещите като гъби след дъжд чуждестранни вериги от магазини, предлагащи море от стоки на безкомпромисно европейски цени, са недвусмислено доказателство. Магазини с баснословни печалби, които се изнасят зад граница, за да допринасят за растежа на чужди икономически върхове.
За нас остава черната статистика, според която заемаме първо място по ниски доходи,  отрицателен демографски прираст, смъртност и пр. Безочливост и цинизъм от страна на европейските лидери е, че в това мрачно дъно, в каквото е превърната България, те разпознаха връх за демонстрация на добро настроение.

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 59

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 98

Парадът на победата в Москва – на 24 юни

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 148

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ