25 Октомври 2020неделя13:18 ч.

Среща на върха за Украйна

/ брой: 54

автор:Георги Готев

visibility 3350

Днес в Брюксел се провежда извънредна среща на ЕС за Украйна. Отношенията Изток-Запад  до такава степен се обтегнаха през последните десетнина дни, че са заговори за нова Студена война. За Европа, която излиза от най-голямата криза на модерните времена, това е последното нещо, от което се нуждае.
В Брюксел сме около хиляда журналисти, които следят темата. Поне стотина бяха поискали интервю с руския посланик към ЕС Владимир Чижов. Той даде само едно интервю, и мисля, че ме избра, защото съм българин. Не става въпрос за симпатии или антипатии, просто ми се струва, че западняците по-трудно разбират Русия. Впрочем, преди да започнем разговора, ми честити Националния празник Трети март. Това е общ празник за България и за Русия, отвърнах му.
Това беше най-леката чест от разговора ни http://bit.ly/1fZKooH, защото по-нататък беше "hard talk", по името на предаването на любимия ми телевизионен водещ от близкото минало Тим Себастиан от БиБиСи. Най-много ми харесваше как накрая на "трудния разговор" Тим подаваше ръка на поизпотения събеседник. Голяма магия е телевизията.
ЕС и Русия не се разбират по куп въпроси. За Русия събитията в Украйна са "антиконституционен превдат и въоръжено вземане на властта". За ЕС това е демократична революция. От друга страна, Русия смята за напълно легитимна смяната на местната власт в Крим, докато в очите на ЕС това е пародия на демокрация.
Русия вижда "влакове с бандити от Киев", тръгнали към Крим, докато ЕС наблюдава все повече униформени без отличителни знаци, които превземат институциите в Крим и издигат руски знамена. Русия вижда навсякъде ръката на Запада. Както Путин се изрази, Москва имала данни, че активисти от Майдан са получили подготовка в Полша и Литва.
ЕС признава правителството на Арсений Яценюк и дори го кани за срещата на върха. Украйна иска да подпише споразумението за асоцииране още този месец, но както Чижов се изрази, Русия очаква ЕС да е "достатъчно предпазлив, за да разчита на по-легитимно правителство за подобна церемония".
Накратко, това е диалог на глухи. За да се излезе от тази ситуация, Чижов пледира страните да се върнат към споразумението от 21 февруари http://bit.ly/1fGO4Y4, което беше подписано от украинската опозиция, но също от външните министри на Полша, Франция и Германия. То предвиждаше първо да бъде проведена конституционна реформа, а след това президентски избори, към края на тази година. Също така то предвиждаше да бъде създадено "правителство на националното единство" в десетте дни след подписването на документа. В действителност на 26 февруари бе формирано правителство, което трудно може да се нарече широко представително.
Затова Русия предлага страните да се върнат към споразумението от 21 март. Москва приема, че няма как бившият президент Янукович да се върне в играта и е съгласна да търпи сегашните лидери до провеждането на избори. Путин също каза, че Русия е в контакт с тях, въпреки че ги смята за нелегитимни. Съдейки по казаното от Чижов, е очевидно, че Москва очаква изборите да бъдат спечелени от проруски настроеното население в Източна и Южна Украйна, което според него има по-голяма демографска тежест. Едва ли Русия ще пожали ресурс за предизборна агитация на украинците. Очакването на Москва е, че едно бъдещо правителство след президентските избори ще отхвърли споразумението за асоцииране с ЕС като несъответстващо на интересите на страната.
Каква ще бъде позицията на ЕС? Ето това очакваме да научим на срещата на върха днес в четвъртък, която започва в 12.30 часа българско време. В Евросъюза различните страни гледат различно на темата за Украйна. За балтийските страни доктрината на Путин, че Русия е в правото си да защитава тези хора, които тя смята близко свързани в исторически, културен и икономически план, е директна заплаха за националната им сигурност. Полша призовава НАТО да се мобилизира, за да охлади амбициите на Путин. Но други страни, включително Франция, Германия, Великобритания, дават ясно да се разбере, че нито ще тръгнат на война заради Украйна, нито желаят да поемат рискове за икономическите си интереси.
ЕС ще се погрижи да намали опасността от въоръжен конфликт, ще отпусне краткосрочна помощ на Украйна, но в края на краищата съдбата на тази страна ще се реши от украинците. На каквато и пропаганда да бъдат подложени, те са тези, които ще решат как да се развива страната им, те са също тези, които ще се противопоставят на опитите тя да бъде разделена.
Какво да очакваме? Според мен украинците ще изберат европейски път за развитие, който да не е конфронтационен с Русия. Събитията от Майдан изненадаха мнозина. Ако с отказа си да подпише споразумението за асоцииране Янукович е разчитал на равнодушието на огромното мнозинство, то тези сметки излязоха дълбоко погрешни. Равнодушието побеждава у нас, където 50% от населението не гласува. "Не сме народ, не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша". Гениални думи на Петко Р. Славейков, винаги вършат работа за финал.
 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ